сребърна вода приложение цена дозировка
Сребърна вода приложение, дозировка, цена, на спрей, алкол, вербена

Сребърна вода. Цена, дозировка. Странични ефекти

Приложение на сребърна вода за пиене, на спрей, капки за очи, в носа. Уред (апарат). Дозировка и цена. Употреба на колоидно сребро при акне, гъбички и хрема.

Съдържание:

Да се върнем малко назад – в древността среброто е било познато като метал, способен да предпази от инфекции при нараняване.

Водата, в която е престояла сребърна монета, е чиста от бактерии (Сребърна вода – що е то?). На Изток съхранявали прясното мляко по-дълго време, като поставяли в съдовете сребърни монети.

Силата на среброто като дезинфектант, способен да предпазва от въздействието на патогенни бактерии, е била доказана през 19-и век (в сребърнавода.com). Днес специален интерес предизвиква т.н. сребърна вода: разтвор във вода на колоидно сребро.

Сребърна вода се използва при дезинфекцията на някои храни, при лечение на рани – за предпазване от инфекции и гной, при редица заболявания на вътрешните органи. Приложението й трябва да се съобразява с някои правила, за да се избягват опасни последици.

Върши ли работа т.н. уред за сребърна вода?

Как се прави сребърна вода у дома с уред (приготвяне с машинка, апарат)

Как от сребро и вода се получава сребърна вода? Как да се снабдим със сребърна вода?

Сребърна вода се получава при електролитен процес: при протичане на електрически ток между анод и катод във водна среда, от сребърния катод се отделят отрицателно заредени сребърни йони. Колкото по-дълго време тече този процес, толкова по-висока е концентрацията на получената сребърна вода.

Принцип и схема на уред за сребърна вода

Сребърна вода със слаба концентрация може да се получи, ако държим продължително време течността в съд от чисто сребро, или ако в керамичен или стъклен съд налеем вода и потопим вътре сребърни предмети (виж схемата по-долу).

По-сериозно може да се говори за домашна сребърна вода, ако заложим на електричеството. Трябва ни източник на постоянен ток с напрежение 4-12 волта; към плюса прилепваме сребърен предмет, а към минуса – електрод от неръждаема стомана. Потапяме електродите във водата и оставяме на електричеството да направи сребърната вода. Че това се случва ще разберем по замътеното облаче около сребърния електрод. Под действието на постоянния ток сребърните йони бързо насищат водата. В този случай е трудно да определим концентрацията им, но е ясно – тя е по-висока колкото повече време протича процесът. Важна е и силата на самия ток.

Много по-сигурно и точно е, ако се снабдим с фабричен уред за сребърна вода – има вече достатъчно богат избор на пазара.

Как се работи с уред за сребърна вода
“Фигурин

Предложения не липсват; ако сте решили, че на всяка цена трябва да използвате в бита и за лечение сребърна вода, най-добре е да се консултирате с медицинско лице за целесъобразността на такава покупка.

Всеки дистрибутор естествено ще препоръча своя продукт, а изборът ще е само ваш. Така например от artcom.bg предлагат модела “CSG-1” за 158 лева без една стотинка. Уредът се командва от микрокомпютър, който определя режима на тока в зависимост от очаквания резултат.

Водата за пиене се зарежда с по-малко сребърни йони; може да се направи и сребърна вода концентрат за лечение и дезинфекция. Апаратчето се доставя заедно с два бонуса – шишенце готова сребърна вода и сребърна вода в спрей-опаковка за лечение на хрема.

След като си направите 20 000 (!) литра сребърна вода, сребърните електроди ще трябва да се сменят . Дистрибуторът е помислил и за това и ще ви ги достави за 28 лв.

Уред за сребърна вода Dr. Silver (на Green master)
сребърна вода
Така действа домашният уред за сребърна вода (обещаната по-горе схема за принципа на действие при приготвяне на ср. вода)

Друга популярна марка уред за сребърна вода е “Д-р Силвър”. Първият модел, добил популярност, струва само 78 лв и ви го доставят с обещанието, че ще ви служи вярно 16 години (zaper.info). Сега вече има доста варианти и може да се избира между уред с по-голяма мощ и мини-апаратче за приготвяне на малки количества сребърна вода.

Особено интересен е моделът 101 (цена 85 лв). Освен сребърните йони, той дава на обработената вода магнитна обработка и здравословно въздействие, равно по силата си на екстракти от 101 билки.

Препоръките за приготвяне на сребърна вода в домашни условия отбелязват, че водата от чешмата не е подходяща за обогатяване със сребърни йони и трябва да се работи с бутилирана. Като добър вариант е посочена “Девин” с розов етикет.

Апарат за сребърна вода “Ponor” (Понор)
сребърна вода
“Понор” има четири програми за приготвяне на различни видове сребърна вода

“Понор” е продукт от ново поколение: уред за електронно насищане на водата със сребърни йони. Устройството следва вече описания механизъм за насищане на водата със сребърни йони. Помислено е за някои технически екстри, които позволяват да се контролира концентрацията на среброто, да се работи с различни обеми – литър, три, десет. Готовият продукт има различни качества според заявените в избраната програма; може да се приготви вода с висока концентрация за лечебни цели,вода за дезинфекция на повърхности и вещи, за консервиране на храни, за съвършено измиване на плодове и зеленчуци, за вътрешен прием – профилактика или като част от терапия. Интересен е анонсът, че апаратът работи с изворна вода, но приготвя продуктите и с чешмяна!

Цената на “Понор” е 169 лв и се продава с едногодишна гаранция.

Кана за сребърна вода

Кана от сребро е едно от модните увлечения за доста хора, решили да укрепят здравето си и да се лекуват без антибиотици – само чрез силата на сребърната вода. Чаша или кана от сребро висока проба променя кристалната решетка на налятата вътре вода за 15-20 минути и така не ви трябва д-р Силвър! На практика това увлечение е реплика на древните обичаи – богатите и знатни хора да се хранят и пият от сребърна посуда. Нова сребърна кана според медийни публикации може да се купи на цена до 1 000 лв, а ако е антиквариат стига до 5 000.

Постоянното пиене на вода от сребърна кана обаче има някои рискове. Така има опасност след 2-3 години потребителят да развие аргирия, т.е. кожата му да придобие характерен синкав цвят. Едно от народните тълкувания на подобно явление е свързано с вярването, че благородниците са хора със синя кръв. Сами направете връзка между сребърната кана, кой може да пие сребърна вода и защо богатите са със синя кръв! Забавно, нали? Въпросът е – доколко тази забавна теория е реалистична.

Уреди за сребърна вода (форум)

Francecka от bg-mamma.com: “…Момичета, най-накрая си купих уред за сребърна вода!
Водата я пием от три месеца, но купувах от аптеката, а не е на далавера!”

Amanita от bg-mamma.com: “Четох,че д-р Михайлов отрича този уред.
А то има ли как да се разбере дали е стойностна водата от него или не? Щото ако е читава направо си е далавера…”

Lucky plam от bg-mamma.com: “Честито, имам същия и аз.Удобство е не само цената, а и възможността лесно да добиеш различно концентрирана сребърна вода.”

Andro440  от forum.napravisam.bg: “Тези, които се продават са по мое мнение неоправдано скъпи. Като че ли най-простия уред е от зарядно на телефон и два електрода. Недостатък е, че няма да можем да знаем концентрацията на сребро в получената ‘жива вода”.

Дозировка и цена

Откъде да си вземем сребърна вода на добра цена, ако нямаме такъв уред? Сигурен начин е да си я купим от аптеката. 100 милилитрово шишенце с 30-процентен разтвор сребърна вода – аркол, струва около 3-4 лв. Една такава разфасовка е достатъчна, за да пречисти пет литра вода. След като съдържанието на шишенцето аркол се изсипе в петлитровия съд, се изчаква около един час и водата може да се използва.

От framar.bg препоръчват сребърна вода както за външна дезинфекция на някои хранителни продукти – плодове, зеленчуци, така и като хигиенен дезинфектант подобно на хлора. Може да се прилага като капки за нос, средство за промивки на рани и възпалени кожни участъци с ненакърнена цялост, а също и вътрешно.

сребърна вода цена
Сребърна вода е спасението от множество инфекции и възпалителни заболявания

Препоръчаната схема на лечение е три пъти дневно по една супена лъжица преди хранене – при гастрит, язва, бъбречни болести, алергии, подагра, при инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт. Дозата за вътрешно приложение се разтваря в 20-30 мл вода. Може да се дава и на деца, но при тях се измерва с чаена лъжичка. Разреждането по лекарско указание може да е 1:2 или 1:4 в зависимост от приложението и здравословната характеристика на пациента. Среброто няма токсична доза, но препоръчваните концентрации следва да се спазват. Най-често подобни здравословни проблеми изискват терапия в продължение на 20 дни, след което се прави 10-дневна пауза и може да следва нов 20-дневен прием на сребърна вода.

Варианти по 100 мл. (Аркол солуцио) и по 450 мл., разтвор

Шишенцата със съдържание от 100 мл сребърна вода на Аркол са удобни за фамилна употреба, тъй като количеството е достатъчно за краткотрайна употреба. Това е разфасовката, препоръчвана за конкретен проблем – съответно вътрешен прием или промивки и компреси.

Ако обаче искате да се възползвате от антимикробното и дезинфекзиращо действие на водата, по-разумно е да си вземете бутилка от 400 мл. Акварген. Тук концентрацията на колоидно сребро е 15 %, опаковката струва около пет лева. Имате готов разтвор за жабурене при стоматологични проблеми, за промивки и тампони при бяло течение и цистит (процедурите са 10-минутни два пъти дневно). Разтворът става също за промивки на кожни раздразнения и рани, да се прилага като капки за очи и уши, при хрема – за промивка и капки за нос. Стомашни и чревни възпаления се повлияват добре, ако един-два месеца гълтате по 1-2 супени лъжици половин час преди хранене, три пъти дневно.

Цена на сребърна вода “Вербена” (200 мл) и предимства
сребърна вода
“Вербена” се приготвя само с дестилирана вода

Сребърната вода “Вербена” е представена като суперчист продукт; технологията на производство изисква използване изключително на дестилирана вода – това изключва риска от окислителни процеси или образуване на нежелани сребърни соли. 200 мл от тази сребърна вода се продават средно по пет лева. Продуктът е готов за вътрешен прием или за лечение на кожни проблеми. Приема се само по една чаена лъжичка три пъти дневно – на гладно. Препоръчва се да се подържи в устата минута-две преди поглъщането.

Този продукт е препоръчан и като добавка към готови козметични продукти.

Средства на основата на колоидно сребро

Добавена към някои лекарствени препарати, коментираната сребърна вода усилва терапевтичните им качества и удължава срока на годност. Основното приложение на вълшебната вода в тази посока е за различни капки и настойки, както и за медикаменти за локално външно приложение под формата на кремове и разтвори.

Дермазин, сребърен сулфадиазин (Silver sulfadiazine)

Дермазинът представлява крем за лечение и профилактика при кожни рани от различно естество, включително рани от изгаряния. Активна съставка на този локален химиотерапевтик е сребърният сулфадиазин  (1%). Механизмът на лечебно действие на този продукт е доста любопитен: при третиране на проблемната зона започва отделяне на познатите ни от сребърната вода сребърни йони. Така нараненото място се предпазва от опасни инфекции, тъй като среброто има бактерицидно действие. Сребърните йони поддържат раната чиста и в случаите, когато има развита некроза и се отделят секрети.

Тубичка от 40 г от това кремче струва около 8 лв. Прилагането може да е продължително; достатъчно е веднъж дневно раната да се обработи и почисти с антисептичен разтвор или сребърна вода, след което да се намаже с дермазин.

На крем при изгаряния, охлузвания и рани

Кремът аргосулфан е специално предназначен за лечение на изгаряния и охлузвания, на рани от залежаване и трофични язви при диабет. Активната съставка – сребърен сулфатиазол, е 2%; механизмът на действие е аналогичен при този на дермазина. Продуктът е с по-голяма терапевтична мощ, затова се използва при всички степени на изгаряния, включително от радиационнен характер. 40-грамова тубичка се продава по около 12 лв.

Фармактив силвър

Продукт за лечение на кожни раздразнения и рани, подсичане, декубитус и пр. Представлява съчетание от колоидно сребро и натриева сол, съдържаща се в доза хиалуронова киселина. Продуктът се прилага чрез разпръскване от спрей ампула; пръска се от разстояние 10 см на кратки серии – докато нараненото място се покрие изцяло с лечебния прах. За по-ефективно въздействие и задържане на продукта върху раната се поставя марлена превръзка, без стягане. В зависимост от състоянието на раната тази процедура се изпълнява един или два пъти дневно. Фармактив силвър спрей струва 12 лв за ампула от 125 мл.

Колоидно сребро на спрей

Още един продукт на Аркол – сребърна вода в спрей ампула, при концентрация на среброто 10%. Формата позволява лесно използване – основно при кожни заболявания, рани, охлузвания и порязване. 100 мл ампула струва три лева.

Бионект силвър – спрей за рани със сребро

Прахообразният спрей бионект силвър е с активни съставки колоидно сребро и хиалуронова киселина под формата на натриева сол. Този състав осигурява противомикробна защита, като същевременно насърчава оздравителните процеси в наранените тъкани. Нараненото място се напръсква 1-2 пъти дневно, според състоянието на раната/охлузването и скоростта на възстановителните процеси. Опаковка от 50 мл от продукта струва 18 лв; произведено в Италия.

Скалер силвър спрей

Това е сребърна вода от друг тип: смес от дестилирана вода и сребърни наночастици; ролята на тези частици е да структурират водата в специфични кластъри с терапевтично действие. Скалер силвър спрей е продукт със 100-процентово проникване в клетките – без странични ефекти. Това е нещо различно от колоидното сребро, определяно като продукт с по-добри лечебни свойства. Ампулка от 20 мл на Евромед се предлага на цена от 12.40 лв. Препоръчва се при хрема, очни и ушни възпаления, възпаления в устната кухина, гъбични инфекции и пр. Препоръчват се до 5-6 впръсквания дневно.

Нано сребро

Нано среброто на американския производител RNA Results  предлага подобен продукт – разтвор на изключително малки сребърни частици в дестилирана вода; цената е 59 лв за спрей опаковка от 60 мл. Приложението е свързано с познатото ни и описвано многократно антисептично и противомикробно действие. Препоръчва се при грип и простуда да се правят по две впръсквания под езика до 6 пъти дневно, като две минути преди ислед процедурата не се яде и пие нищо. Терапията с продукта според производителя зарежда организма с постоянен приток на сребърни йони, които упражняват лечебното си действие върху целия организъм.

Колоидно сребро армакс, цена

И този продукт е препоръчан от производителя като уникален и различен както от старото колоидно сребро, така и от сребърната вода. Продуктът съчетава дестилирана и дейонизирана вода със сребърни йони и миниатюрни сребърни частици, получени чрез мезоелектрична технология. Тази форма според някои специалисти позволява най-пълноценно терапевтично въздействие при вътрешен прием. Дезинфекцира и упражнява бактерицидно действие, неутрализира възпалителни процеси и съдейства за овладяване на болка и дискомфорт.

Колоидното сребро армакс има варианти за вътрешен прием и спрей форма за третирне на кожни проблеми. Опаковките са средно на цена 10 лв; поръчват се онлайн – в специализирания сайт за продукта има подробна информация за самостоятелно или комбинирано използване на колоидното сребро.

Колоидно сребро на “The Colloidal Company”
сребърна вода
Тези колоидни разтвори поддържат здравето

“The Colloidal Company” е шотландска компания, внасяща у нас продукти от типа колоидни разтвори. Продуктите са препоръчвани като лесно усвоявани от човешкияь организъм, чисти и произведени по съвременни високи технологии. Приемат се профилактично за предпазване от инфекции и укрепване на имунната система, или с терапевтична цел – при различни здравословни проблеми.

Дайте мнение и Вие тук!
  1. Колоидното сребро на този производител може да се приема вътрешно, до 15-20 мл дневно; използва се също за външна обработка на кожни инфекции и наранявания, както и за дезинфекция на работни плотове и предмети. Цената е 20 лв за 250 мл.
  2. Колоидна мед, злато, цинк и платина. Същият производител внася у нас и продуктите колоидна мед – за поддържане на здрава кожа, стави и хрущяли; цената е аналогична както за колоидното сребро, препоръчва се вътрешен прием до 15 мл дневно.
  • Колоидното злато балансира психиката и емоциите, подобрява либидото и концентрацията. Прием – до 25 мл само сутрин. Шишенце от 250 мл струва 30 лв.
  • И цинкът може да се приема под формата на колоиден разтвор – това е важно за клетъчното хранене и състоянието на клетъчните мембрани; има антиейдж ефект. Приема се до 15 мл дневно; цена – 20 лв за 250 мл.
  • Колоидната платина подобрява паметта и оптимизира всички мозъчни процеси, насърчава креативността на мозъчната дейност. Както и колоидното злато се приема само сутрин – до 25 мл дневно; опаковката от 250 мл е за 30 лв.

Употреба на колоидно сребро – сребърна вода, при акне, гъбички, хрема и др.

Сребърна вода се препоръчва при редица кожни проблеми – обриви, изгаряния, ужилване от насекоми (от сребърнавода.com). Приблизително 6 часа след третирането на проблемния кожен участък със сребърна вода, там не остават живи патогенни микроорганизми.

Сребърна вода за лечение на акне

Ефикасен е 28-дневен курс, при който се спазва и диета с редукция или отказ от мазни и сладки храни. Зоните с акне се обработват всеки ден по няколко пъти с фин тампон, напоен в сребърна вода, и се оставят да изсъхнат. Кожата трябва да е предварително почистена.

Прилагането на сребърна вода като локално външно средство допуска по-високи концентрации; затова при избора на сребърна вода в аптеката се ориентирайте именно към течностите за външна употреба. При акне, гнойни обриви и екземи обикновено се постига облекчение, ако 1-2 пъти дневно редовно се навлажняват проблемните точки с тампон, напоен със сребърна вода. Ако проблемните зони са по-обширни, могат да се правят компреси със затоплен разтвор; държат се върху мястото до изстиването им.

При кокоши трън

сребърна вода приложение кокоши трън

Лечението на кокоши трън и брадавици със сребърна вода можем да отнесем към практиките на народната медицина. Известно е, че в случая се касае за вирусна инфекция и е най-добре да се възползваме от съвременни терапии като лазер, криотерапия и пр. Това – що се отнася до премахването на самото образувание. Възможно е неприятният кокоши трън – още в началото на появата му, да бъде блокиран чрез процедури със сребърна вода – тампони, компреси и ванички. Посъветвайте се с дерматолог за начина, по който сребърната вода може да се включи в една комплексна терапия.

При атопичен дерматит

сребърна вода приложение атопичен дерматит

Обрботването на засегнатата от атопичен дерматит кожа може да облекчи неприятните симптоми. Препоръчва се периодично навлажняване с готов разтвор за външно приложение – от аптеката. Някои източници дори препоръчват проблемното място да се покрие с мека памучна превръзка, която периодично да се навлажнява със сребърна вода. Приемът – два пъти дневно – по половин чаша разтвор на сребърна вода за пиене, укрепва имунната система и със сигурност ще подпомогне преодоляването на проблема.

Сребърна вода при гъбични инфекции

При упоритите гъбички по ноктите на краката се обработват заразените места с тампон, обилно напоен в сребърна вода; сребърна вода се използва за промивки и при вагинални гъбични инфекции.

Как точно да се преборим с упоритите гъбички по ноктите на краката? Пригответе се за досадни, системни занимания всяка вечер. Ходилата се потапят в легенче с топла вода и лъжица сода бикарбонат – този съд не бива да се използва за нищо друго. Когато ноктите омекнат, изпиляваме ги възможно най-дълбоко и изхвърляме пилата. После подсушаваме и почистваме с тампони със сребърна вода; обтриваме с такъв тампон и цялото ходило. След като ходилото изсъхне, обуваме чорапче, потопено в сребърна вода и добре изстискано. При възможност тази процедура се прави и два пъти дневно. Продължителността на изпълнението зависи от повлияването. Много е важно да не спирате при първите видими признаци на подобрение!

Сребърна вода се препоръчва за външни и вътрешни промивки и при гъбични заболявания от гинекологичен тип. Подходяща е тази с концентрация от 30 мг/л; използва се затоплена до телесна температура.

Сребърна вода в носа
сребърна вода приложение уред
Сребърна вода може да се приготви и в домашни условия

От 30-процентния разтвор се накапва по 2-3 капки във всяка ноздра 3-4 пъти на ден; подобна терапия облекчава симптоматиката при остри и хронични ринити, синузит, ларингит и фарингит. Ако имате сребърна вода-спрей, прилагайте при хрема този вариант. Важно е да се отбележи, че при хрема нкапването със сребърна вода е по-ефективно, ако заедно с това се прави и гаргара с разтвор на колоидно сребро. Така излекуването се ускорява – всички знаем, че секретите от носа обикновено се стичат към гърлото и там при подобно заболяване се създава истински микробен резервоар.

Доста успешно, особено при тежка хрема и синузит, е лечението със старите капки коларгол. Те са комбинация от колоидно сребро и йод и резултатите от използването им винаги са добри. Все пак коларголът не се препоръчва за продължителна употреба, тъй като има риск от изсушаване на лигавиците на носната кухина. Специалистът оториноларинголог може да обясни на всеки пациент как е най-добре лечението с коларгол да бъде продължено само със сребърна вода.

При хрема, синузит и полипи може да се постигне облекчение чрез капки, приготвени от сребърна вода – 10 мл, и десетина капки клеева тинктура. Тази смес се понася добре, ако още в началото не даде алергична реакция към прополиса от клеевата тинктура. При полипи е най-добре да се направи консултация за състоянието на лигавиците и за възможно медикаментозно лечение, към което терапията със сребърна вода може да е само допълнителен елемент. При по-сложни случаи може да се наложи специализирана интервенция за отстраняване на полипите.

Разреден разтвор на сребърна вода може да се използва и като капки за нос при бебета. Изобщо сребърната вода е приложима при най-малките и за външни промивки и компреси, ако се получат кожни раздразнения или инфекции на очите и ушите. Не забравяйте, че подобна терапия трябва да се консултира с педиатър.

Коларгол. Действие на старите черни капки за нос. Приготвяне

Сребърна вода за пиене

сребърна вода лечениеНякои хора могат да се увлекат от хубавите неща, които се говорят за сребърната вода, и да започнат да я приемат постоянно. Това е погрешно и при неумело дозиране може по-скоро да навреди въпреки уверенията, че продуктът няма токсично въздействие. Действително – със сребърна вода може да се извършва профилактика или тя да се включи по подходящ начин в комплексно лечение на различни заболявания. Как точно, трябва да каже лекуващият. С въпроси към него е добре да се обърнат хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, ревматоиден артрит, бронхиална астма, нисък хемоглобин, вирусни заболявания, заболявания от профила уши-нос-гърло, възпаление на пикочния мехур, очни болести

Обикновено сребърната вода за пиене е с концентрация до 50 микрограма на литър; приема се 20-30 минути преди хранене – по 100 мл, три пъти дневно. Върши работа като профилактично средство в периоди на епидемии, или помага за възстановяване на организма при определено заболяване. Препоръчва се прием в продължение на два-три месеца.

Сребърната вода в родната аптечна мрежа винаги се продава с указания за начините на употреба – външно или вътрешно. Листовките отчитат концентрацията на колоидно сребро и в съответствие с нея се препоръчват дозите за пиене.

При болно гърло

Ако един човек често страда от ангини или има хроничен тонзилит, най-редовно му препоръчват да си махне сливиците. Забравя се, че става дума за част от организма, която съвсем не е излишна: до около 30-годишна възраст сливиците изпълняват важна защитна роля. Ако имате “лошо гърло”, опитайте два-три дни да си правите гаргара със сребърна вода. Разтворът трябва да е леко затоплен и с концентрация 20-25 мг/л. Заедно с това пийте чай от лайка или градински чай. Гаргара със сребърна вода при остри състояния се прави 3-4 пъти дневно, като терапията се съчетава с поставяне на капки в носа и се изпиват два пъти по 100 мл сребърна вода – приготвена за питеен режим.

Капки за очи

сребърна вода приложение конюнктивит

В офталмологията също се практикуват терапии със сребърна вода. Най-често се препоръчват промивки за блокиране на възпалителни процеси. При конюнктивит или кератит могат да се правят  компреси със затоплена до телесна температура сребърна вода. Концентрацията на сребърни йони трябва да е 20 мг/л. помага и поставянето на вода като капки за очи: по 1-2 във всяко око, до 4 пъти дневно.

Инхалации със сребърна вода

Използването на сребърна вода при терапия на остри и хронични пневмонии и бронхити подпомага оздравяването дори в тежки случаи, когато се въздейства с комбинация от антибиотици. При грип използването на инхалатор със сребърна вода, в комбинация с промивки на носната кухина, съкращава срока на излекуване най-малко с два дни; при това не се стига до усложнения.

Как се прави инхалация със сребърна вода? За целта ни е необходим готов разтвор за външна употреба – от аптеката, който затопляме неразреден и вдишваме парите в продължение на десетина минути, два пъти дневно. С такъв разтвор можем да заредим инхалатор и да изпълним обичайната процедура, която ще осигури достъп на сребърните йони до възпалените зони на дихателните пътища. Добре е инхалациите да се съчетаят с изпиване на половин чаша разредена сребърна вода (следвайте инструкциите за вътрешен прием). Това също се прави два пъти на ден. Според данни от практикуващи този вид терапия тя е полезна и при тежко заболяване като муковисцидоза.

Приложения при деца

Сребърна вода помага при детски екземи и дерматози; подходяща е за компреси при изгаряния – включително слънчеви, става за дезинфекция на водата за къпане. Добавянето във ваничката за къпане предпазва от различни кожни инфекции на нежната детска кожа. При появата на зачервяване, протриване или подуване след ухапване от насекоми също е добре да се правят компреси със сребърна вода.  Препоръчва се всеки ден играчките на малките деца да се изтриват с тампон, потопен в концентрирана сребърна вода. Така по повърхността им не се задържат болестотворни бактерии.

Профилактично и като част от лечението при настинка и грип може да се дава по 2-3 чаени лъжички питейна сребърна вода, веднъж или два пъти дневно.

При лечение на рани на куче и др. животни

сребърна вода приложение рани гной крем

Това без съмнение изисква намесата на ветеринар; той най-добре ще каже как сребърната вода може да се включи в една комплексна терапия.

И домашните животни и любимци могат да получат облекчение при нараняване и кожни проблеми чрез прилагането на процедури със сребърна вода. Ветеринарната медицина все по-често търси алтернатива на антибиотичните продукти за лечение на животни – вътрешно и външно; колоидното сребро е една от тези алтернативи. Специализирани източници сочат препарата “Арговит” като възможност за терапия на инфекции по чревния тракт, или в аерозолна форма – при дихателни инфекции.

При наранявания също както при хора проблемната зона може да се дезинфекцира със сребърна вода. Промивките предпазват от бактериална инфекция; разбира се – при дългокосместите породи зоната около нараняването трябва да се обръсне грижливо. Ако вече се е развил гноен процес или раната сълзи, трябва компетентна  намеса от специалист.

Опасности, свързани с употребата на сребърна вода

сребърна вода, опасности, вреди, аргирия
Превишените дози сребро водят до заболяване, известно като аргирия

След като присъствието на среброто в живота ни има здравословен ефект, вероятно не трябва да се страхуваме от приема и приложението на сребърна вода. Специалистите все пак предупреждават, че надхвърлянето на допустимите дози съдържимо сребро в организма води до т.н. аргирия – заболяване, при което кожата се оцветява в синьо, лилаво или синьо.

сребърна вода приложение вреди опасности

Кое е вярно? Лекува или вреди? Дали наистина въпросната сребърна вода е с толкова много положителни качества? Всъщност има ли нужда от други цярове и лекарства, щом разполагаме с нея?!

Нека да бъдем по-критични в оценките си, защото става дума за нещо много ценно: собственото ни здраве. Първо – среброто не е съвсем безобиден елемент; той се отнася към групата на тежките метали заедно с оловото и цинка. По своите качества е близко до кадмия – а кадмият е агресивен към клетките на човешкия организъм. Среброто е сравнимо също и с кобалта и арсеника, разбира се – във високи концентрации. Казваме всичко това, за да не се забравя, че със сребърната вода трябва да се внимава – и ето защо:

Учените например се смущават от лекотата, с която сребърните йони проникват във вътрешността на живата клетка. Може да се допусне, че те променят клетъчната структура и не е ясно дали към по-добро. Подобна хипотеза наистина не е доказана, но не е и отхвърлена.

Има и други отрицателни страни на сребърната вода, които в много случаи се премълчават:

  • Натрупването на сребърни йони в организма може да причини аргирия. Макар това да се изразява единствено в пигментацията на кожата и склерите в синьо-виолетово, процесът е необратим.
  • Патогените, които се размножават чрез спори, са напълно устойчиви спрямо среброто. Те продължават да се развиват в среда със сребърни йони и сребърната вода изобщо не им въздейства. Така е и с микроорганизмите, които причиняват холера.
  • Някои специалисти одобряват използването на сребърни йони при терапии на деца, но други категорично отричат такива методи. Има теория, според която сребърният йон е токсичен за детския организъм дори при ниска концентрация. Струва ли си да рискувате, особено при наличието на други – доказано безопасни – методи на лечение?! Сребърната вода от немалко медици се изключва и от прилагане при бременни и кърмачки.
  • Среброто се натрупва в организма. При определени стойности на натрупването то може да е причина за появата на състояние, известно като хронична умора.

Безконтролното залитане към сребърната вода би било неразумно, особено ако се касае за самолечение. Този продукт притежава и известно коварство: той се натрупва в клетките напълно безсимптомно и остава латентен дълго време, следователно възможните негативни ефекти не могат да се предотвратят.

С две думи – не отричайте сребърната вода, но и не се прехласвайте безкритично по качествата й. Науката има още много работа в това поле; засега не забравяйте простичкото правило, че нищо прекалено не води до добро. Ако ви изкушава възможността да се възползвате от плюсовете на среброто, първо се посъветвайте с лекаря.

Сребърна вода извира край Добринище

Районът около курорта Добринище в Югозападна България е известен със своите 17 минерални извора. Водата, която извира в района, е с температури от 30 до 43 градуса; подходяща е за различни заболявания и може да се приема вътрешно, да се използва за инхалации и за външна терапия. Специален интерес се проявява към т.н. Сребърен извор, чиято вода е изключително богата на сребърни йони.

Това си е истинска сребърна вода от природата, добър антиоксидант, лековита течност с противовъзпалително действие.

сребърна вода
Сребърната вода тече свободно край Добринище

Натуралният продукт се употребява щедро и безплатно: семпло изработената чешма блика постоянно и всеки може да си налее за пиене и миене, за промивки и компреси. Хората вярват, че помага при всякакви заболявания, за които може да ви дойде наум. Най-голяма според местните е силата на сребърната вода в лечението на очни заболявания. измивайте няколко пъти на ден очите си с тази вода, и няма да се оплаквате от възпаление, сухи очи, сълзене и умора.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

запушен нос и суха кашлица

Запушен нос и суха кашлица церим без химия

Нищо, че сезонът е топъл, а зимните вируси са се притаили за догодина. Мъчат ни …

8 Мнения

  1. Pavlina Laleva

    МЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА , СВЕЩЕНИЦИТЕ СА ОЦЕЛЯВАЛИ , СРЕБЪРНАТА ВОДА Е ПОЛЕЗНА , НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ , СЕ ПОЛУЧАВА НАТРУПВАНЕ В ОРГАНИЗМА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЧИСТИ. КОЯ Е ИСТИНАТА . ЛЕКУВА ИЛИ НЕ . ИЛИ ВСИЧКО Е САМО РЕКЛАМА И БИЗНЕС

  2. При правилна дозировка добрата сребърна вода лекува, но ако превишите дозата, може да бъде опасна и да се стигне до аргирия. Това, разбира се, не отменя факта, че някои хора направиха маса пари с нея, но не може и да се отрече, че тази вода е помогнала на не един и двама.

  3. Как се използва сребърна вода при конюнктивит? Благодаря!

    • Лекар.БГ

      С малко памук или клечка за уши с памук, натопен в сребърна вода, почиствате клепача на едното око. После с друго памуче или другия край на клечката за уши отново потапяте в сребърната вода и почиствате другия клепач. Можете също да капнете 1-2 капки с капкомер директно в окото и така няколко пъти на ден, докато конюнктивитът изчезне. На сайта имаме подробна статия по темата ТУК: lekar.bg/2014/11/29/конюнктивит/. После не забравяйте да се върнете тук и да споделите с нас какъв е бил резултатът!

  4. При атопичен дерматит дали би имало ефект и ако да, само външен прием или и вътрешен е добре да се извършва.

  5. Здравейте, синът ми е на 12 години и има кокоши трън. Дерматологът каза, че това е вирусно заболяване. Моля, за съвет как мога да прилагам сребърната вода в случая. Благодаря!

  6. Здравейте. Жената на видеото 2 пъти казва, че среброто се натрупва в организма, но втория път споменава, че ако се спазват правилните дози няма проблем. Излиза, че дори и да се спазват дозите пак има натрупване и следва някакво лечение, тъй като иначе се появяват болести. Тоест дори и да спазвам дозировката пак ще се натрупва и има опасност да се разболея.

  7. Моника Дикова

    Здравейте. Много ще съм благодарна ако ми отговорите на въпроса. Мога ли да използвам сребърна вода или пластирите за голяма отворена дълбока рана на куче. Раната е от подуване на млечната жлеза и се възпалила силно и се е инфектирала. Получил се е отвор колкото капачка от бира. Раната е силно сълзяща, понякога и кървяща, примесена с лимфа. Кучето не може да бъде оперирано поради сърдечни проблеми. Аз го превързвам по няколко пъти на ден с антисептични препарати но не се подобравя раната. Дали ако го третирам със сребърна вода този голям отвор/дупка/ ще се затвори???? Моля ви да ми отговорите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *