менингит: Последствия и причини
Точната диагностика определя най-подгодящото лечение при менингит

Менингит. Причини, последствия и възстановяване

Менингит – какво точно е това? Вирусен и бактериален менингит. Симптоми и лечение. Последствия при боледуване от менингит

Менингит винаги звучи стряскащо. С право се счита за сериозно заболяване, което може да доведе до трайни тежки последици за здравето.

Може да причини и смърт.

Това е инфекция, възпалителен процес, засягащ обвивките на главния и гръбначния мозък (puls.bg).

Вирусен и бактериален менингит

За по-точен избор на лечение при менингит има значение причинителят, т.е. откъде е дошла инфекцията. Медицината различава два основни случая:

1. вирусен менингит е по-разпространената форма, вирус се оказва причинителят в 80% от случаите;

2. бактериален менингит.

За вирусния менингит “заслуга” имат поне 50 типа вируси, но три от тях са най-често идентифицираните: коксаки, полиомиелитни и ЕСНО-вируси. Заразата се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Възможно е заразяване и по чревен път (doctopbg.com).

Бактериален менингит се развива под действието на бактериите менингококи, пневмококи, хемофилус, стрептококи. Нерядко бактериален менингит развиват малки деца и възрастни пациенти в резултат на болничен престой и вътрешноболнична зараза. Възможно е например манипулация за лечение на синусите да причини стафилококова инфекция и тя да прерасне в менингит. Такъв тип менингит е възможно да развие и пациент след черепно.мозъчна операция.

Ето още няколко причини за менингит, при които няма директно въздействие на вируси или бактерии:

  • реакция при развитието на тумор в мозъка;
  • реакция след химиотерапия;
  • отравяне с олово;
  • реакция на организма след сложни изследвания с използване на контрастно вещество;
  • паразити, гъбични инфекции (по puls.bg).

Симптоми и лечение на менингит

Често началото на едно боледуване от менингит напомня грипно състояние и това е причината да се подцени специфичната опасност. В рамките на няколко часа до един-два дни се развива характерната за менингит симптоматика, която насочва към точната диагноза. Ето кои са симптомите на менингит:

  • висока температура – вдига се внезапно;
  • непоносимо силно главоболие със схващане, сковаване на врата – болният от менингит не може да наведе глава към гърдите си;
  • гадене и/или повръщане;
  • припадъци;
  • загуба на концентрация, объркване;
  • сънливост, трудно събуждане, усещане за безсилие;
  • липса на апетит, неутолима жажда;
  • болезнена чувствителност към светлината;
  • обриви – само при заразените с менингококи.
менингит
Точната диагностика определя най-подходящото лечение при менингит
Демир бозан за безсъние

Ако видимите симптоми на менингит са налице и диагнозата клони към тази болест, обикновено се търси по-точно изследване за причинителя и се полагат още изследвания, включително ядрено-магнитен резонанс.

Дайте мнение и Вие тук!

Изключително важна е лумбалната пункция: при нея се взема проба от гръбначно-мозъчната течност и чрез микробиологичен анализ се установява кой точно е причинителят. Тази манипулация за доста хора е депресираща, счита се за много болезнена и опасна, което не е точно така. Резултатите от изследването на гръбначно-мозъчната течност изискват около 72 часа време. За да не се допусне усложнение, обикновено в такъв случай се започва антибиотично лечение с обичайните за подобни диагнози продукти. След като излязат резултатите от микробиологичния анализ е възможно лекарството да бъде сменено за по-ефективно въздействие върху патогените.

Добре е да се знае, че поради специфичния характер на заболяването лечението се провежда в инфекциозни клиники и отделения. Бактериалните менингити могат да доведат до тежки усложнения и затова е важно лечението с антибиотици да започне колкото може по-бързо (puls.bg). При вирусните става дума по-скоро за поддържаща терапия; те са по-лекият вариант, но опасността не бива да се подценява. Най-често прилаганият лекарствен продукт при вирусен менингит е ацикловир.

менингит
Ваксината срещу менингит не е задължителна в имунизационния календар у нас

Боледуването от менингит, в зависимост от вида му и здравословното състояние на пациента, може да протече основно за две седмици, но може и да продължи два месеца. Най-често болестта се активира през зимата и пролетта и тогава опасността от заразяване е най-голяма: важно е спазването на добра лична хигиена и избягване на контакти в потенциално опасна среда. По време на лечението освен антибиотици се дават витамини, противооточни и ако е необходимо – обезболяващи продукти. Има специфични правила, които трябва да се спазват през възстановителния период – например оздравялото от менингит дете на следващото лято не е добре да ходи на море, тъй като е чувствително на слънце и такъв режим може да претовари нервната му система.

Защо коварният менингит може да бъде фатален? Има ли начин да се предпазим от него?

Какви са възможните последствия от менингит?

При тежко протичащ, късно диагностициран или неглижиран менингит е възможно да настъпят сериозни усложнения. При някои от тях има опасност от инвалидизиране, дори от фатален край на пациента. Най-честите усложнения след менингит са следните:

  • временна или трайна загуба на слуха или зрението;
  • мозъчни увреждания с необратим характер, които засягат когнитивните способности, способности за движение и т.н.;
  • хидроцефалия;
  • енцефалит (по zdravbadi.com).
менингит
Висока температура, главоболие, “вдървяване” на врата – със сигурност е менингит!

Най-доброто лечение от менингит е…като се предпазим от болестта. Профилактиката включва споменатата лична хигиена и полезни навици като предпазване с ръка при кашляне или кихане. Има и ваксини срещу менингит, но те обикновено се прилагат масово в страните, където често има епидемична обстановка от менингит. България не е сред тях.

Менингитът – наистина ли е толкова страшен. Вирусен. Заразен ли е?

https://youtu.be/Se4otv4otKc

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *