Симптоми и лечение на дискова херния
Симптоми и лечение на дискова херния с обезболяващи лекарства (хапчета). Мегнезиев гел. Упражнения при дископатия. Санаториуми в България.

Дискова херния: Лекарства и обезболяващи хапчета. Магнезиев гел, санаториуми и лечение

Симптоми и лечение на дискова херния с обезболяващи лекарства (хапчета). Мегнезиев гел. Упражнения при дископатия. Санаториуми в България.

Още в текста: Бабини зъби. Червен кантарион. Мумио. Шведска горчивка. Прополис. Компрес с урина. Бял тамян. Глухарче. Лютиче. Магнезий. Гел и мазила. Гладуване. Йога. Космодиск. Озонотерапия. Физиотерапия. Ортопедични колани. Иглотерапия. Безкръвна операция. Павел баня. Алкохол и цигари като причина. Лазерна терапия. Радикулопатия

Дискова херния е един от най-често срещаните болестни проблеми, с които хомо сапиенс се сблъсква. Хиляда българи лягат всяка година под ножа заради тежка дискова херния.

Това по определението на лекарите е състояние, при което нерв е притиснат от съдържащата се в между прешленните дискове на гръбначния стълб течност. Уврежданията на дисковете са най-чести в поясната област и за тях си даваме сметка при жестоки болки в кръста.

Уязвими са и дисковете между шийните прешлени, чиято деформация и изливи причинява т.н. цервикални хернии.

Симптоми и лечение на дискова херния

За дискова херния или дископатия ни идва на ум, когато усетим болката: това е основният симптом, който трябва да ни накара да идем при лекар. Боли заради натиск върху нерв, който е притиснат поради проблеми с “нещото” между прешлените.

Както сме учили – между прешлените има възглавнички, пръстени от хрущялна тъкан и пулпа. Когато течността вътре в хрущялния пръстен се разшири и пръстенът се деформира, издуе, е възможен пробив – точно тогава нервът е в риск, може да бъде притиснат и от това да ни заболи.

Въпросните пръстени, както всяка съединителна тъкан в тялото, с годините губят еластичността си; дори при отсъствие на описаното изливане на течността (херния) може да боли, защото хрущялът се е изтрил и пространството между прешлените се е смалило критично. Тогава се случва “захапване”, прищипване на нерв – и отново боли.

Но да видим конкретно какви са симптомите на дискова херния според специализирания сайт spine-center.bg :

  • болка в кръста – понякога е търпима, но в повечето случаи е остра и силна;
  • “пълзяща” болка по единия крак надолу, до стъпалото;
  • рязка болка, “прерязване” при напъване или кашляне;
  • спазми на мускулите на долните крайници;
  • загуба на чувствителност по дължина на крака и/или стъпалото; изтръпване;
  • атрофия на мускулите на крака;
  • еректилна дисфункция;
  • изпускане” – загуба на контрол върху отделянето на урина и/или дефекацията.

В някои случаи болезнените състояния са търпими и преходни: това е при случайни събития с между прешленните дискове, когато възможният излив е малък.

дискова херния
При дискова херния е увредена “възглавничката” между прешлените и се притиска нерв

Тогава при подходящ режим, с почивка и обезболяващи, нещата могат да се разминат и по-леко. Все пак трябва да знаете, че щом веднъж ви се е обадила дискова херния, това няма да е за последно и към този проблем трябва да сте по-внимателни.

“Фигурин

Лечение на дискова херния не е само да ви откарат при прочут чакръкчия, който с вълшебните си пръсти да измъкне и освободи захапания от сплесканите ви прешлени нерв.

Първо – не сте наясно дали става дума за “прищипване” или за излив, и второ – рискувате да попаднете на пишман-лечител, който да ви направи по-голяма беля.

Ето кои са практикуваните начини за лечение на дискова херния:

  • мануална терапия (все пак!), при която се освобождават блокирани нерви и мускули чрез специални техники;
  • иглотерапия;
  • прием на комплекс от медикаменти – перорално, инжекционно, с локално външно приложение;
    лазерна терапия;
  • терапия с озон (т.н. метод Варга). Методът Варга или “Дискосан” представлява инжектиране по схема на специална смес от озон и кислород. Прави се само от професионалисти и според мнения на експерти от blitz.bg има 95% успех без странични негативни ефекти. Инжектираната смес намалява размера на дисковата херния, блокира възпалителния процес и насърчава оздравителни процеси за нервните клетки;
  • балнеолечение;
  • оперативно лечение като последен вариант, когато друг или други методи останат без резултат. Много хора се страхуват от операциите от дискова херния и си представят как след тях сядат завинаги в инвалидна количка. Истината е, че оперативните технологии са достатъчно усъвършенствани и хипотезата с количката е по-вероятна, ако не се вземат мерки навреме.

Упражнения при дископатия

дискова херния
Полезни упражнения при дискова херния – правете ги всеки ден!

Упражнения при дископатия – това може да е част от лечението, както и от профилактиката при дискова херния. От framar.bg предупреждават, че раздвижването или специалната лечебна гимнастика не се прави в острата фаза на заболяването: тогава е необходим покой, аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства.

Когато се заемете да правите упражнения при дископатия е най-добре да се консултирате с рехабилитатор. Той ще ви посъветва на всяка цена да не бързате с големите натоварвания и да спирате всеки път, когато ви заболи.

Идеята е да тренирате мускулите на гърба, за да са в състояние да поемат по-големи натоварвания и по този начин да предпазвате гръбначния си стълб от причинителите на дископатия. Добре е 1-2 пъти годишно като профилактика всекидневните упражнения да се подсилват с физиотерапия, от време на време си уреждайте и масаж.

Ето едно от възможните упражнения при дископатия: легнете по гръб със свити в коленете крака; изпънете ръце напред и бавно повдигайте торса; задръжте тялото в това “полусгънато” положение няколко секунди; бавно се отпуснете обратно. Постепенно удължавайте фазата на задържането и увеличавайте упражненията до десетина.

Други важни неща, които трябва да знаем за проблема дискова херния

дискова херния
Има ли начин да се отървем от дискова херния?

Както вече стана дума – проблемът дискова херния обикновено е завинаги и човекът с дискова херния трябва да се грижи за нея! Периодите на ремисия са хубаво нещо, но си имат край – те не са причина да се откажем от подходящата физическа активност, всекидневната лечебна гимнастика, балнеолечението. Имайте едно наум, когато се напънете да вдигате тежко или рязко се наведете: изправете се бавно, да не ви “щракне”!

Народната медицина помага за облекчаване на болките при дископатия или в профилактиката – такъв ефект дават например червеният кантарион, смолата мумийо и шведската горчивка.

Има значение и храненето: dar-center.com препоръчва режим на хранене, който не застрашава гръбначния стълб с носене на прекалено много килограми! Добра храна като профилактика на дископатия са сезонните родни плодове и зеленчуци, сурови ядки без сол, семена, зърнени храни, нискомаслени млечни продукти и мед.

С билката бабини зъби

бабини зъби против дискова херния
В коментарите по-долу получихме отзив за лечението на дискова херния с билката бабини зъби.

В доста публикации уникалната билка бабини зъби се споменава и като надеждно средство за лечение на дискова херния. Народният лечител Борис Николов, който е популяризирал билката и се счита за създател на уникални рецепти с нейното “участие”, сам е прилагал терапията с класическата отвара в комбинация с корен от глухарче.

С бабини зъби Николов е лекувал успешно дискова херния, коксартроза и гонартроза: става дума за симптоматично лечение, за овладяване на болката и контрол върху възпалителния процес и усложненията от заболяванията (forum.mikroferma.com).

Ето и как точно и по рецепта се приготвя невероятната известна отвара на Борис Николов от бабини зъби против дискова херния и дископатия.

Дископатия: Лечение с инжекции и лекарства. Противовъзпалителни и обезболяващи

Трябва да имате пет супени лъжици кличество от билката. Може да е изсушена, ситно нарязана или натрошена и купена от билковата аптека, но още по-хубаво би било, ако тя е току-що набрана и нарязана.

Направо си е препоръчително да си я наберете вие, ако искате ефектът да бъде по-бърз и впечатляващ. Но в крайна сметка не абсолютно всеки би могъл да си го позволи. Ако няма начин да си я наберете, вземете си от билковата аптека. Там също се продава хубава билка, макар и не винаги действаща така бързо, колкото ни се иска.

Бабините зъби се варят на бавен огън в един литър вода. Вари се един час, после се оставя да отлежи още 24 часа.

Прецеждате много внимателно през сатенена кърпа или доков плат, а може през филтърна хартия или гевгир, за да няма в отварата от неприятните бодлички на иначе великолепната билка. Оставяте отварата в хладилника, докато не я пиете.

Ден първи: Три пъти по три лъжици.
лечение на дискова херния дископатия с бабини зъби по рецептата на Борис Николов
Направихме рецептата на Борис Николов като изображение, за да ви е по-удобно да си го запазите някъде или да го споделите. Ако знаете хора, страдащи от дискова херния (дископатия), изпратете им тази идея за лечение с бабини зъби! За пълен размер – клик върху картинката!

Тази течност се взема по специална схема, посочена от Борис Николов. След ядене на първия ден се приемат 3 супени лъжици. Ако ви е болен стомахът, може и преди ядене, но това леко ще забави действието. За сметка на това няма да ви боли стомах от бабините зъби. Общо три пъти за деня по три лъжици, след всяко ядене по веднъж.

Ден втори: Три пъти по четири лъжици.

Втория ден отново приемате трикратно, но вече по 4 супени лъжици – преди или след ядене, в зависимост от това, колко може да носи вашият стомах. Бъдете внимателни!

Ден трети. Три пъти по пет лъжици и така докато свърши отварата!

От третия ден включително и нататък вече взимате по пет супени лъжици, докато се изчерпа приготвеното от вас съдържание.

Десет дни почивка и ако има нужда, повторете горния курс.

Червен кантарион

Това е още една билка, която облекчава от болки при дисква херния. С набраната билка червен кантарион се пълни половинлитрова стъклена бутилка; залива се със студено пресован зехтин – да покрие растителната маса. Бутилката се завързва с парче марля и се оставя на слънце за две седмици. След това се прецежда и се прибира в хладилника.

Този маслен извлек се използва като масажно масло върху болезнените участъци – стави, кръст, гръбначен стълб. Най-добре е намазването с малки количества от билковия зехтин да се направи вечер след душ (indigota.com).

Мумио

Екзотичният продукт мумио, популярен също и като илирийска смола, е смесица от растителни компоненти и минерали с богато съдържание на микроелементи, метални окиси, аминокиселини и витамини (zdravnitza.com).

Има доста широко приложение за широк кръг болестни проблеми, приема се външно и вътрешно. За вътрешен прием при дискова херния, болки и възпалителни процеси в опорно-двигателния апарат и периферните нерви е достатъчно да се правят втривания с масаж с 8 до 10-процентен разтвор на мумио в медицински спирт.

Терапията трябва да продължи 5-.6 дни и за това време да даде резултат. Същевременно се подсилва имунната система с вътрешен прием – парченце мумио колкото пшенично зърно се разтваря в три супени лъжици течност, вода или мляко, може също сок. Това е дневната доза на приема, който трябва да продължи 4 седмици, до месец.

Шведска горчивка

При дискова херния вариант, помогнал на немалко хора, са компресите с шведска горчивка (вариант – малка шведска горчивка от 11 билки). Билковата настойка може да се приготви в домашни условия от готов комплект билки в пропорциите на Мария Требен, или да се набави от аптеката самата тинктура (zdravnitza.com).

Билковият продукт служи за навлажняване на тампон за разтривка или за поставяне на компрес на кръста, с който да се спи цяла нощ. Малка шведска горчивка в този случай е добре да се приема и вътрешно – по една супена лъжица след ядене, трипъти дневно, в продължение на 2-3 седмици.

Прополис

дискова херния
При дискова херния операцията не е задължителна!

Народната медицина използва прополис за какво ли не; оказва се, че има приложение и при дискова херния. Може да се прави разтривка с клеева тинктура – спиртен извлекот прополис, или да се приложи следната странна рецепта:

Една стандартна пръчица прополис, около 30 г, се оставя във хризер да се втвърди, след което се счуква на ситно върху картони, изрязани във формата и с размер на ходилата ви. Тези картонени стелки се залепват за ходилата, прикрепват се с левкопласт и върху тях се обуват чорапи.

Така трябва да спите всяка вечер в продължение на 2-3 месеца. Твърди се, че след 45-ия ден вече сте забравили за вашата дискова херния (indigota.com).

Компрес с урина

Това също се практикува: изпарена или само затоплена урина се използва за компрес, който се прави при болки от дискова херния. Топлият компрес се полага на кръста и се държи, докато напълно изстине (spodeli.net).

Дайте мнение и Вие тук!

Бял тамян

Този компонент присъства в известната рецепта на Ванга за лечение на дискова херния. Става дума за т.н. медицински бял тамян: необходима е една чаена лъжичка счукан тамян, два сурови белтъка от прясно яйце, ситно счукана стара турска керемида – да сгъсти сместа, и ракиена чашка домашна гроздова.

От всички продукти се забърква смес, която се разстила върху парче вълнен плат и с него се покрива кръстът. Компресът трябва да престои най-малко една нощ или докато падне сам (zamunda.net).

Глухарче. Лютиче

Тези две билки заедно с бабини зъби най-често са споменавани от вещите във фитотерапията за лечение на дискова херния (lechitel.net). Корените от глухарче са суровина, използвана за отвара при лечение с бабини зъби – вижте раздела за бабини зъби.

Лютичето е доста сериозен цяр, чието използване изисква лечението да се провежда от опитен човек. С прясна растителна маса от лютиче – цяло стебло, се прави нещо като каша. Билката в прясно състояние се начуква със сол и се полага върху кръста. Мястото предварително трябва да се намаже с мазнина. Отгоре се покрива със стреч фолио и кърпа.

Компресът престоява най-много час и половина, но при парене може да се махне веднага. Мястото, където е била билковата смес, се зачервява, а често се появяват и мехури, които сърбят и са болезнени. Пълно оздравяване на кожата се получава за десетина дни, а болките от дисковата херния според информацията преминават веднага.

Дискова херния: Лечение с билки. 3 средства, които действат наистина!

Магнезий

Трансдермалната терапия с магнезий под формата на магнезиево олио или магнезиев гел набира популярност и има добри отзиви за бърз и траен облекчаващ ефект (mountheal.com). Намазването с магнезиево олио/гел в областта на шийните или лумбалните прешлени съдейства за овладяване на болката, отпуска напрегнатата мускулатура, неутрализира възпалителните процеси.

Системното прилагане на продуктите с магнезий подобрява кръвообращението в проблемните зони и съдейства за възстановяване на нормалната чувствителност.

Лекарства и болкоуспокояващи

Консервативното лечение на дискова херния е с медикаменти, които въздействат върху възпалителния процес и неутрализират болката (pharmacy-bg.com).

Най-често се използват нестероидните противовъзпалителни средства и кортикостероидите, съчетани с почивка на легло. Болките и ограничената подвижност вследствие на дискова херния могат да сигнализират за различна тежест на проблема и тогава въздействието на медикаментите се постига с различни хапчета, гелове и крем.

Терапията е индивидуална; трябва да се знае все пак, че този тип медикаменти помагат срещу болките от дискова херния, но дразнят стомаха и натоварват черния дроб. Затова приемът им не може и не бива да е постоянен.

При остри състояния помагат аспирин, диклак, диклофенак дуо, парацетамол и ибупрофен. Обичайната терапия с аналгетици и мускулни релаксанти, съчетана с почивка, физиотерапия или балнеолечение, обикновено дава резултат. В много случаи обаче се налага оперативно лечение (puls.bg).

Гел и мазила

Има доста широка гама гелове, кремове и унгвенти – продукти за локално външно приложение, които действат болкоуспокояващо и противовъзпалително. Най-чест споменаваните са фастум гел, профенид гел, фелоран.

Самодейно се “назначават” затоплящи гелове от рода на серията Асам – с дяволски нокът и евкалипт. Проблемът при такива мазила е, че затоплящите могат да обострят състоянието, ако е налице възпален нерв (puls.bg). Много ценно е средството Антифлегмин:

Мнения за антифлегмин при хемороиди, дискова херния и др. Как да го използваме?

Гладуване

Гладолечението доказано подпомага оздравителните процеси при много заболявания – ако обаче се провежда адекватно, без неразумни ограничения и крайности. Дискова херния е един от здравословните проблеми, които се повлияват положително – цялостното пречистване на организма от токсини и шлаки насърчава оздравителните процеси и съдейства за овладяване на болката (vesti.bg).

Йога

Специалистите препоръчват занимания с физически упражнения от арсенала на йогите като вариант за противодействие срещу проблема дискова херния (framar.bg). Целта е да се подобри кръвообращението, да се оздрави мускулатурата и да се стимулира нервната кондиция.
Няколко от основните пози в йога-гимнастика категорично са полезни при дискова херния. Ето кои са:

  • Адвасана (Обърнат мъртвец): лягаме по корем, протягаме ръце с дланите надолу, стараем се да отпуснем всяка част от тялото. Ако дишането е затруднено – можем да поставим възглавница под гърдите.
  • Макарасана (Крокодил): лягаме по корем, поставяме лактите близо един до друг и подпираме главата с дланите на двете ръце. Краката са изпънати; оставаме така неподвижни 3-5 минути (artofliving.org).

Упражнения срещу дискова херния махат болката без проблем

Космодиск

Рекламата на този продукт постоянно ни залива отвсякъде с обещанието да се спасим от болки при дискова херния. Много хора уверяват, че това наистина ги е спасило. Стандартният коментар е, че конструкцията на въпросния космодиск масажира и придържа проблемните зони на гръбначния стълб и това съдейства за успокояване на болката.

Между другото – не са малко и скептиците, които залагат като на по-сигурно на коланите от канап. Доказано конопената плитка действа терапевтично по същия механизъм, добавяйки и лечебното и обезболяващо въздействие на компоненти от конопеното растение.

Озонотерапия

За родната медицинска практика това е една сравнително нова област; озоновата терапия помага определено и при дискова херния (neurovn.com). При този тип лечение на дискова херния се инжектират окологръбначно мускулно 2-4 инжекции (на процедура) с озоново-кислороден разтвор, който подобрява кръвоснабдяването, нервната проводимост, стабилизира антиоксидантната защита и действа бактерицидно и противовъзпалително.

Това комплексно въздействие се постига в амбулаторни условия, цялата процедура продължава около 10 минути и не се нуждае от анестезия. В зависимост от поносимостта и степента на болестния проблем се правят около 14-16 такива процедури. Според специалистите странични ефекти няма и се постига успех в 70 до 90% от случаите.

Физиотерапия

След преминаването на острите пристъпи на дискова херния – при тях трябва да се почива и да се пият подходящите медикаменти, обикновено се назначава физиотерапия. Целта на процедурите е да се овладее окончателно възпалението, да се неутрализира болката и да се подобрят способностите за движение.

Въздейства се с ултразвук, интерферентен ток, леки масажи с подходящи масажни масла и мехлеми, компреси с луга или лечебна кал.

Ортопедични колани

Има различни предложения за колани, чиято функция е да съдействат на гръбначния стълб да носи тежестта на тялото и да го подкрепя при извършване на различни движения. Ортопедичните колани на 21-и век са доста различни от онези в миналото, които повече приличат на уреди за стягане и мъчения.

Добрите марки ортопедични колани могат да съдействат за комфорт при продължително стоене прав или седнал, да не изпотяват и запарват, да могат да се перат при подходящи условия (amedikabg.com). Освен придържащата функция коланите упражняват и масажно въздействие, което действа обезболяващо и допълнително облекчава движенията.

Иглотерапия

Терапията с игли при дискова херния може етапно да реши проблема, когато е необходимо да се деблокират напрегнати мускули – следствие от компенсаторно усилие при силни болки (blitz.bg). Всеизвестна е благотворната роля на иглотерапията, въпросът е дали ще попаднете на читав терапевт.

Овладяването на болката чрез иглотерапия обаче не означава да ви излекуват напълно от дискова херния, особено ако епизодите с болка и обездвижване са периодични. Има случаи, при които операцията все пак става неизбежна.

Безкръвна операция

Специална високотехнологична апаратура и модерен инструментариум – това са условията за провеждане на т.н. безкръвни операции на дискова херния (mbal-sofia.com). Безкръвните или ендоскопски операции на дискова херния позволяват една такава сложна операция да се направи за около 50 минути; тя е щадяща – с малък разрез и минимално засягане на меки тъкани.

Възстановяването е значително по-бързо в сравнение с класическото рязане със скалпел. Пациенти споделят във форумите, че при операцията може да се имплантира предпазен гел срещу рецидиви. Болничният престой е 2-3 дни (puls.bg).

Лекарства

При консервативно лечение на дискова херния с медикаменти се работи на принципа хапчета + мазила за локално външно приложение. Всичко това обаче означава единствено симптоматично лечение: т.е. с хапчета от рода на диклак, диклофенак, ибупрофен и парацетамол обезболяваме и ограничаваме възпалението, но самата дискова херния няма как да се “изпари”. Същият е и ефектът от мехлеми и гелове от рода на фастум гел, профенид гел и пр (pharmacy-bg.com).

Санаториуми. Павел баня

Балнеолечението при дискова херния има добро въздействие – минералната вода съдейства за преодоляването на възпалителните процеси. Обикновено санаториалното лечение съчетава режим на почивка – важен за дискова херния, с водни процедури и физиотерапия. Комплексното въздействие включва и процедури като лечебен масаж, лечебна физкултура, електропроцедури.

За много хора пребиваването в Павел баня е единствен начин да “кърпят” здравето си, увредено от дискова херния. Добър ефект има също минералната вода в Баните-Смолянско, Баня-Карловско, Бургаските минерални бани, баните в Овча могила.

Алкохол и цигари като причина

Невъзможно е да се формулира една причина за появата на дискова херния – негативните въздействия са комплексни. Сред тях е възрастовото износване и втвърдяване на хрущялната тъкан, намалената й издръжливост.

Специалистите отчитат като фактори на негативното въздействие тютюнопушенето и алкохолът – двата фактора ускоряват втвърдяването на хрущялната тъкан, загубата на качеството й еластичност и по-бавната регенерация (yogaizdrave.com).

Лазерна терапия

Лазерната терапия подобрява качеството на движенията, редуцира болката и ограничава възпалителните процеси при дискова херния, но тя не може да се прилага при всеки пациент с такава диагноза (24chasa.bg). Не е подходяща в случаите, когато късчета от разкъсана хрущялна тъкан от диска са попаднали в зоната към гръбначния канал и притискат нерви.

Не бива да се прилага лазер и при сраствания, които са следствие от по-старо оперативно лечение на дискова херния. Лазерът не е всесилен и преди да се подложите на лазерна терапия, трябва да сте сигурни, че нямате описаните проблеми.

Радикулопатия

Радикулопатия или радикулит е възпаление на нервните коренчета, които излизат от гръбначния стълб. При част от случаите с радикулопатия причината за това възпаление, засягащо периферните нерви, е именно дискова херния (pramed.com).

Възпалението и болката се дължат на притискане от масата, която е направила излив от междупрешленния диск. По правило такива състояния се проявяват в областта на лумблните прешлени, но не само; най-често радикулопатията “удря” по състоянието на долните крайници.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Физиотерапия София, и Варна.

Ползи от физиотерапията. Различните методи и процедури в София

Физиотерапията е метод за лечение на различни заболявания с помощта на различни физически фактори. Някои …

48 Мнения

  1. Rumen Kojuharov

    Здравейте! Искам да ви кажа, че червеният кантарион не само облекчава болките при дискова херния, а той също така я лекува, но трябва да се използва достатъчно дълго време за целта. Нужно е доста търпение!

  2. бабини зъби -1 месец по 1 литър на ден ,трайно излекувах дископатията си.

    • Лекар.БГ

      Гениално, Ивана! Това трябва да се опита! Заболяването е толкова трудно за лекуване, че чак звучи невероятно. Но за билките няма нищо невъзможно!

    • С 1 литър на ден… ? Това не е достатъчно като инфо. Споделете рецептата и начина на приемане.

      • Лекар.БГ

        Ние също ще се поинтересуваме тези дни и ще потърсим точната рецепта. Благодарим за проявения интерес към материала за дискова херния!

        • Лекар.БГ

          Добавихме в най-големи подробности цялата рецепта на лечителя Борис Николов за лечението на дискова херния и дископатия с отвара от бабини зъби. Ще се радваме, ако и други читатели споделят с нас действието на отварата или посочат още начини за справянето с дисковата херния, защото проблемът е много сериозен!

          • Може ли линк към статията която сте публикували?

    • Може ли да ми кажете схема и колко време се вари?

  3. Тези упражнения пробвани ли са върху някой, който има дискова херния ?
    Защото аз имам чувството, че ако ги изпълня така ще ме заболи, че място няма да си намеря.

    • Не ти ли идва на ъкъла, че тези у-ния се правят само когато нямаш възпаление

    • В началото на статията е описан доста подробно проблема, та няма смисъл да се повтарям. В началото на 2010 година имах “късмета” да изпитам на гърба си цялата теория и практика на дискова херния. След около 7,5 (седем и половина) месеца експерименти, описани по-горе (лечебни процедури в Павел Баня, упражнения от всякакъв вид, масажи, най-различни билкови отвари … ), стигнах до там, че спрях въобще да се движа, а след Павел Баня отидох/допълзях буквално на четири крака до приятел лекар, за да ми сложи обезболяваща инжекция направо в гръбнака. И след това буквално се предадох в ръцете на неврохирурзите. Хората си свършиха перфектно работата, като използваха за инплантиране антивъзпалителен гел, който на всичкото отгоре изпълнява и функцията на междупрешленни дискове. Слава Господу Богу, от 05.08.2010. проблемът изчезна и по думите на лекуващия лекар няма да се видим повече, освен ако не съм идиот и се повредя насила отново. След процедурите и т.н. останах с впечатлението, че всички тези неща може да се използват само при здрави хора. При тези с вече получена херния ефекта е само безцелно харчене на пари. Тези ми разсъждения важат единствено и само за “щастливците”, сдобили се с ДИСКОВА ХЕРНИЯ!!! За дископатията нямам никакво понятия, може и да помагат посочените процедури, въпреки, че не вярвам. Ако някой желае, мога да му дам координатите на лечебните заведения и лекарите и да се спасява. Плащал съм само потребителските такси и гела, защото тогава беше непознат за българските лекари и Здравната каса не го заплащаше. На краят, на 06.08.2010. безкрайно щастлив, че отново съм пълноценен човек, се разхождах в парка под болницата около три часа без страх, че пак ще ме боли. Е, получих мускулна треска на крака, обездвижен доста дълго време, но това е друга история. Кой ти е знаел, че според лекарите човешкият крак разполага с около 360 мускула?!?

      • Румяна

        До Manyov
        Здравейте, може ли координатите на лечебните заведения и лекарите, за които имате впечатления и по конкретно Вие къде се оперирахте?

        • Д-р Митко Аргиров, Неврохирургично отделение на болницата Свети Георги към ВМА в Пловдив на Пешерско шосе. Имат и други невероятни неврохирурзи. Казвам го защото след около две години разбрах, че въпросния лекар се е преместил във Варна, а може да е забегнал и зад граница. Там бях свидете как като се издънят в нафуканите софийски болници като Токуда , Правителствена и т.н., насметат каквото е останало от пациента и го пратят в Пловдив. По мое време имаше две двойни операционни с по два екипа на смяна всяка и работех нонстоп. Това е! Късмет.

      • Мария Александрова

        До г-н Manyov,може ли и на мен да ми изпратите координати къде сте се излекували!?

        • Златинка Чолакова

          Четох Вашият пост, знаете ли дали този метод може да се приложи и за дискова херния на шия?

      • Здравейте. ….
        доста статии прочетох за лечение,за гимнастика,за инжекции и кво ли още…
        Прочетох и вашия коментар направа казвам давайте координатите и да се оправям че не се търпят болките..

        • Д-р Митко Аргиров, Неврохирургично отделение на болницата Свети Георги към ВМА в Пловдив на Пешерско шосе. Имат и други невероятни неврохирурзи. Казвам го защото след около две години разбрах, че въпросния лекар се е преместил във Варна, а може да е забегнал и зад граница. Там бях свидете как като се издънят в нафуканите софийски болници като Токуда , Правителствена и т.н., насметат каквото е останало от пациента и го пратят в Пловдив. По мое време имаше две двойни операционни с по два екипа на смяна всяка и работех нонстоп. Това е! Късмет.
          Всъщност погледнете горния пост, то е същото.

      • Милети Милетиев

        Здравей,
        дай кординати на лекарите Моля.

      • Димитър

        Здравейте! Може ли да ми дадете координати на болницата където сте се оперирали! Благодаря Ви предварително!

      • Петър Ганев

        здравейте, можете ли да ми изпратите координатите на лечебното заведение и доктор, с когото да се свържа за консултация за дискова херния?

    • Мини Бел

      Бях на легло две седмици когато видях упражненията и започнах. Правех само тези които можех в легнало положение. Не е задължително да се мъчиш с всички. Ииии на третия ден станах,усетих хрупане и болката се прибра в една точка на кръста. ПРОХОДИХ. И сега не спирам упражненията,особено сутрин.УСПЕХ.

  4. Здравейте , бих искала и аз да разкажа моята история и да ви кажа и аз , че има лечение.
    През 2013 година пролетта ,легнах на кревата и усетих , че не мога да стана. Уплаших се и криво ляво отидох до поликлиниката. Там ме пратиха на невролог , който започна лечение с инжекции. Кортикостероидите не ми повлияха добре и на третата инжекция ги спрях с малко облекчение. Държа да отбележа , че съм на 42 години и мойте познати ми се смееха , че съм глътнала бастуна. Спрях и йогата , защото голяма част от упражненията ми представляваха страхотна болка. Диагнозата ми бе – двойна дискова херния , засегната от опашната кост до врата.
    Предложиха ми уж добър кинезотерапевт, който от натискането едва не се напикох от болка. Едвам изтърпях 2 посещения и за третото нямах сили.
    Реших да ползвам мануален терапевт пак по препоръки и там едва не припаднах от натискане и мачкане. Днес като се замисля , аз съм късметлиика че тези шарлатани едва не ме осакътиха.
    Един приятел ми препоръча професор Димитров , при който си бе излекувал коксартроза и гонартроза , все нелечими болести. Тъй като ходех като препарирана , виех от болка , едвам ставах от кревата и пиех с шепи лекарства, реших да пробвам. И знаете ли , с пиенето на една хранителна добавка , няма да и споменавам името, аз станах като нова. Болките ми спряха , сковаността изчезна и реших да си направя снимка за да видя какво ще ми кажат.
    На снимката нямах нито едно изменение , даже лекарката ме попита защо ме пращат при нея здрава само за да ме облъчват. Тя не можа да повярва какъв е бил резултата преди това. Спасих се от много мъка и болка. Краката не ми изтръпват вече и спокойно си тичам , без лекарства , без кинезотерапевти и скъпи операции.
    Моля ви гледайте къде ходите , защото това не е шега и могат много сериозно да ви осакатят.
    Ако някой реши да ми пише kleopatra2303@abv.bg

    • Димитър

      Здравейте! Моля Ви, напишете ми на имейла ако може повече за тази добавка! Благодаря Ви!

    • Здравейте може ли да изпратите на имейла хранителната добавка

    • Десислава

      бих искала да знам каква е тази добавка ,ако може да помогне и на мен!

  5. Здравейте,
    сестра ми имаше дискова херния (установена със скенер), едвам ставаше от леглото. След обмисляне дали да се подложи на озонотерапия отиде в „Клиника за лечение на болката” на д-р Руйчев (координатите ги има в интернет). Ходи 2-3 пъти и сега няма никакви проблеми, при нея помогна.

  6. Здравейте, може ли да изпратите и на мен името на въпросната добавка?

  7. Райнова

    Нека всеки , който иска да се излекува да ми пише НА МЕЙЛА kleopatra2303@abv.bg

  8. kajetemi za dobavkata ako moje

  9. МАРИЯ ВАСИЛЕВА

    Аз имам дискова херния двустранна,която от години много ме мъчи.Почни всеки месец пия лекарства .Като ги спра и започват болките в кръста и краката.Вече не знам какво да правя.Прочетох ,че вие сте пили хранителна добавка и тя ви е помогнала. Ще ви бъда вечно благодарна ако споделите с мен коя е тя.Благодаря ви предварително .

  10. Дами и господа, за трети път пиша по проблема и Ви моля прочетете поста ми по-внимателно и след това се консултирайте с неврохирург. Не мога да твърдя, че хранителните добавки, каквито и дае, са абсолютно безполезни. Аз самият употребявам такива поради причини, различни от дисковата херния. Пия ги 4 (четири) години, имат поддържащ ефект, но не решават проблема и няма как да го решат, независимо от какво естество е. Просто поддържат и помагат, но не решават. Лекарите (тези, които не са ангажирани с дистрибуцията/продажбата на добавки), твърдят, че добавките са “въздух под налягане” за което хората дават доста средства без да се излекуват. До някъде съм съгласен с тях. Така, че за последно – консултация с невролог – неврохирург и на всеки според късмета. Успех!!!

  11. Krasimir Kynev

    много ви моля пратете ми по имела наименованието на тази добавка.Пробвах какво ли не но болките не спират.Напротив вече отиват и към врата.Ще ви бъда много задължен.Благодаря предварително.

  12. Радослав

    Упражненията са същите като за разгрявка преди джудо- тренировка. Откриха ми дисковата херния и сега мисля да я излекувам. Всичко добро и успех в лечението на пострадалите!

  13. Мартин Петков

    На мен много ми помогна минерлната вода от един малко известен минерален извор в Родопите – Беденски Бани. Един познат ми каза за него и реших да пробвам след няколко дни потапяне усетих чувствително подобрение

  14. Лилия Дончева

    Здравейте, може ли да ми изпратите името на въпросната добавка?

  15. Пенка Младенова

    Райнова, благодаря ти ,че ме свърза с професор Димитров, които е първо фантастичен човек и второ е уникален професионалист. Човека много си разбира от работата , но си трябва доста пиене на неговата добавка. При мен ефекта настъпи ,чак на седмия месец, но аз освен тройна дискова херния имах и херния на врата и остеопороза. Тези хора ми спасиха много нерви, много ходене по мъките и много пари. Вече съм много добре, вдигам тежко, но равномерно и на двете ръце, тичам и нямам никакви болки нито във врата / от него получавах световъртеж/ , нито схващане в десния крак.
    Аз на операций няма да ходя, нищо ,че ми ги предлагаха и за кръста и за варата , защото намерих спасение !!!!
    Уникален е тоя професор , заслужава си преди да легнете под ножа, човека да ви помогне и да не закъсвате след време още повече!

    • Пенка Младенова, как да се свържа с проф. Димитров! Предварително Ви благодаря!

  16. Р.ЛЕКОВА

    Пенка Младенова,много ви моля споделете кой е този проф.Димитров,къде може да го намерим,и за прословутата му добавка.Дайте ми някакви координати,как се казва добавката му и т.н.Аз съм на 44 г.имам шипове във врата от тях получавам жестоки световъртежи с гадене и повръщане,даже да работа съм падала.Също така имам и радикулит и остеохондроза.Ходих на невролог,те само инжекции знаят,от инжекциите ми увредиха и нерв и сега мястото е нечувствително.После ходих при Д-р Надежда Димитрова от Ст.Загора на лазер и мануална терапия,маза ме с Дийп Рилийф,пия и келтикан форте,и невробекс.Облекчи ми доста състоянието,Но ходих до магазина да си пазарувам и уж не беше тежка торбата…..та пак ме заболя.А гърба и той доста ме боля,мускулите на гърба ми бяха доста напрегнати та си сложих сама 2 вендузи и ме отпусна.Та ще ви бъда мн.благодарна за информацията която предоставяте.Надявам се и аз да съм била полезна на някого.

  17. Майя Стаматова

    Моля Ви изпратете ми името на тази добавка Ще съм ви много благодарна Ако може и координатите на професор Димитров Предварително Ви благодаря

  18. Илонка Рухчовска

    Много ми е интересно като толкова искате да помогнете на хората,защо не кажете тук коя е тази добавка,ами на лично!? Или се чувствате по специална като ви пишат на лично?

  19. Цветето

    Дано не греша, но ми се струва, че препоръчания проф. Димитров и неговата хранителна добавка умишлено не се уточняват, защото се касае за реклама. Имам предвид хранителната добавка Сириус Д. Миналата седмица изчетох доста за професора и тази добавка (всеки, който любопитства да погледне при мамите). Лично за себе си съм взела решението да не ползвам. Професорът е със специалност химия на текстила и тъй като хранителните добавки не се нуждаят от разрешителен режим, аз не съм сигурна точно какво ми се предлага. Пък всеки от вас, четящите тук, да си вземе сам решение.

  20. И аз като Цветето подозирам, че жената с мистичната хранителна добавка на проф. Димитров просто прави бизнес, като използва човешката болка. То е ясно. Аз живея в Щатите и съм свикнала да разпознавам безсрамните скрити реклами на подобни форуми.
    Днес изпратих колет с хранителни подправки на агонизиращия си от боки баща. Четох, търсих медицински проучвания, и избрах няколко от известни тук фирми, които, надявам се, съдържат въпросните билки. Няколко съдържаха колаген (тип 1 и 2), подпомага възстановяването на тъканите и на хрущияла. Колаген се съдържа и в бульон от кости (пилешки бульон, например). Други подправки, които намерих, бяха MSM, glucosamine и chondroitin. Има ги и в България и би трябвало, според описанието, да подпомагат образуването и възстановяването на ставния хрущиял. Други две подправки (Кора от бяла бреза и Дяволски нокът) действат обезболяващо. Аз прегледах доста материали по въпроса, включително проучвания. Никъде не пишеше, че хранителните добавки лекуват дископатия или дискова херния.
    Аз търся специалист по иглотерапия. Тук много хора казват, че им помага като ходят 2 пъти на седмица на иглотерапия. Повечето твърдят, че след това болката се връща… Но, и временен ефект да има иглотеранията, според мен, трябва да се опита, ако специалистът е добър. Ходил ли е някой на иглотерапия? Някакви препоръки?

  21. В момента съм със силни болки,които преминават и в десния крак.Пия болкоуспокояващи и се мажа с Румалая.От години ползвам това мазило и съм благодарна,че го има и е на достъпна цена.Преди няколко години пак имах криза с ужасни болки.Спасих се с 3 дена глад-свалих 3 кг и нервът се освободи,сега пак трябва да си наложа тази мярка иначе не виждам изход.Реших да споделя тази опитност.Вече 10 години имам 2 дискови хернии на кръста,взимам и хранителна добавка пимакс*,с която се поддържам 3-та година.Може би звуча глупаво,защото не мога да се похваля,че съм се излекувала,но ако имаш подобрение от нещо смятам,че също трябва да се споделя.Не всеки може да се реши на операция.

  22. Мартин Константинов

    Накратко относно добавката Сириус Д.Изядох/изпих/45 бурканчета и нищо,ама
    съвсем никакво подобрение не почувствах.Може на някой да помага,незнам.
    Най-доброто, според мен е т.нар.Гръбначен център, локализиран в V-та градска
    в София.Извършват се не- и мини инвазивни процедури,напълно безболезнени и безопасни.Много добър екип и въобще.

  23. Препоръчвам д-р Чергиланов, във В. Търново. Лекар е, но се занимава с мануална терапия. Освобождава захапан нерв и изобщо е много добър! Със записване е, защото е наплив от цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *