домашен ябълков оцет за отслабване, вечер
Пригответе си ябълков оцет вкъщи!

Ябълков оцет – отслабване и лечение. Как да си го направим вкъщи

Ябълков оцет има отдавна в лечебните практики на много народи. Той е доказан антисептик и народната медицина го сочи като действен цяр при ставни болки, повишена кръвна захар, възпалено гърло, бактериални чревни инфекции.

Ябълков оцет от магазина – или домашен?

Предполага се, че промишлено произведеният ябълков оцет е твърде филтриран и направен с намесата на химията. Понякога си е направо менте. Затова ябълков оцет за лечебни цели е по-добре да си приготви всеки у дома.

Съществуват различни рецепти за приготвяне на ябълков оцет, но същността им е обща: узряла ябълкова маса се оставя да ферментира. “Дивият”, непастьоризиран ябълков оцет се нарича оцет-майка; от ladyzone.bg го описват като мътна течност, в която са видни късчета от плодовете.

Тази форма на ябълков оцет е по-богата на фибри и някои полезни за лечебните практики компоненти.

* Ето как може да се приготви ябълков оцет по рецепта от lechenie.nevage.bg:
Ябълките се настъргват или смилат, без да се белят. Плодовата маса се насипва в чист съд, затваря се с капак и се оставя на топло да ферментира. Когато ферментацията видимо утихне, прецеждаме и получената течност наливаме в чисти сухи бутилки. Оцетът е годен за употреба след около три седмици.

* По-подробна и видимо точна рецепта предлагат от gotvach.bg:
За ябълков оцет се избират добре узрели и дори презрели, но не гнили ябълки с по-висока захарност. Плодовете се накълцват или смилат цели и се насипват в чист съд.

На килограм ябълки се добавят 200 г захар и 100 г мед и всичко хубаво се разбърква. Кашата се залива с гореща вода, чието ниво трябва да е 3 см над смляната маса. Съдът се покрива с двойна марля и се оставя на топло за десетина дни. Всеки ден ябълковата каша, която започва да ферментира, се разбърква по 2-3 пъти с дървена бъркалка.

След десет дни ферментиралата маса се прецежда и получената течност се налива в стъклен съд, където тихата ферментация продължава още един месец. Двата етапа от приготвянето изискват температура между 20 и 30 градуса. Накрая прецеденият оцет се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Какво лекуваме с ябълков оцет?

ябълков оцет
Ябълков оцет, мед и чесън – една комбинация с доказан лечебен ефект

Ето един сравнително изчерпателен списък на болестите и здравословните проблеми, които се поддават на лечение с ябълков оцет. Това е възможно поради свойствата му на антисептик; способен да овладява инфекции с различен причинител.

В оцета преминават много от полезните компоненти на пресните ябълки: ферменти и аминокиселини, 20 минерала и микроелементи – много калий, мед, желязо, витамини В – 1, 2 и 6, С, Е, А, бета каротин, пектин.

“Фигурин

При такъв състав незаменимият ябълков оцет е в състояние да овладява болестната симптоматика при ставни заболявания, диабет, разширени вени, синузит.

Успешно топи кристалите на пикочната киселина, с което може да гарантира здравето на черния дроб и бъбреците, да предотвратява пристъпи на подагра и исхемична болест на сърцето ( по ladyzone.bg).

Балансира стойностите на кръвната захар, съдейства за лечение на стомашни колики от определен вид, облекчава и болно гърло, работи при дисбактериоза и хипертония. (Подробно ще разгледаме заболяванията по-долу.)

Вижте две полезни рецепти с ябълков оцет от народната медицина:

  1. Ябълков оцет, мед и чесън. Съчетанието на тези три продукта действа профилактично срещу рак на дебелото черво, хранопровода, кожата и гърдата; облекчава хемороиди, мускулни и ставни болки; смъква високото кръвно налягане. По една чаша ябълков оцет и мед се сипват в блендер, добавят се 8 скилидки чесън и всичко се смила на фина маса. Прибира се в буркан в хладилника и след пет дни може да се използва. От сместа се вземат всеки ден по две супени лъжици сутрин на гладно. Важно е да се запомни, че ябълков оцет не бива да се взема директно, без разреждане. В този случай сутрешната доза от лечебната смес с ябълков оцет се разтваря в чаша вода или сок.
  2. Ябълков оцет за компрес при подагра. Две супени лъжици ябълков оцет се разтварят в половин литър вода. В разтвора се накисва памучна кърпа; изстисква се хубаво и се налага върху болната става. Отгоре се увива с вълнен шал. Държи се така най-малко час и половина и не повече от осем часа.

Отслабва ли се с ябълков оцет?

ябълков оцет
Отслабва ли се с ябълков оцет?

Лесно ще намерите утвърдителен отговор на този въпрос в мрежите, макар че по въпроса доста се спори. Ще ви дадат за пример звезди като Хайди Клум, Меган Фокс и Скарлет Йохансон, които пият всяка сутрин по чаша вода с лъжичка ябълков оцет, или си правят маска на косата с ябълков оцет, или ядат салатите си само с ябълков оцет.

Митовете и истините около отслабването с ябълков оцет почиват на вярването, че киселините в ябълковия оцет предотвратяват създаването на мастни депа и насърчават изгарянето на мазнините в организма.

Zajenata.bg припомня, че независимо от желанието за бързо отслабване с ябълков оцет, той може да се приема вътрешно само силно разреден. Приемът според много специалисти ускорява метаболизма, откъдето идва и ефектът на отслабването.

Най-разпространената рецепта за отслабване с ябълков оцет е следната:
Две супени лъжици ябълков оцет се сипват в 250 мл вода. Разбърква се и се изпива на бавни глътки. Процедурата се изпълнява три пъти дневно, след основните хранения.

При хемороиди

Ябълков оцет може да помогне за укрепване на периферните кръвоносни съдове. От newage.bg съветват да се пие веднъж дневно чаша вода с разтворени в нея две чаени лъжички ябълков оцет. Помага при кървящи хемороиди и при чести кръвотечения от носа. Ако състоянието е остро, може да се приема оцетена вода до три пъти дневно.

Има и споделени практики (bg-mamma.com) за “прибиране” на външен хемороид чрез тампони с био ябълков оцет. Тампонът се поставя върху проблемното място . в продължение на 5 минути се усеща силно щипане и дискомфорт. След няколко часа се поставя нов тампон; процедурата се прави още веднъж, накрая мястото се намазва със зехтин. Ако решите да опитате – все пак първо се посъветвайте с медицинско лице!

При подагра

При подагра също е препоръчителна оцетената вода; трябва обаче да се намери органичен ябълков оцет (zdravivsekiden.com). Пие се поне една чаша вода с 1-2 супени лъжици оцет. Тази вода с ябълков оцет облекчава болките от възпалението.

Може да се направи напитка от чаша вода с по две лъжици мед и ябълков оцет. Тази смес се приема два пъти на ден – сутрин и вечер преди лягане. Ефектът е двоен, защото медът също има противовъзпалително действие.

При цистит

ябълков оцет
Ябълков оцет за лекарство – трябва да е органичен, без подобрители и промишлени обработки

Ябълков оцет е препоръчван като вътрешно средство за овладяване възпалението и болките от цистит.

Ако имате този проблем, пригответе 8-10 чаени лъжички органичен ябълков оцет и ги поемете по малко за един ден, разпределени във водата за пиене (rozali.com). Този режим дава ефект за 4 до 7 дни. Върши работа и описаната по-горе рецепта за комбинация от ябълков оцет и мед.

За щитовидна жлеза

Народната медицина се намесва и при случаите, когато е необходимо да се подпомогнат функциите на щитовидната жлеза (lidiq.com).

В проблемни ситуации и след консултация с лекар може да се погрижите за своята щитовидна жлеза със следната рецепта: в чаша затоплена минерална вода се сипват две супени лъжици ябълков оцет, капка йод и чаена лъжичка мед. Получава се приятна напитка, която се приема на глътки по време на хранене. Такава напитка правете два пъти седмично в продължение на един месец. Почива се месец и терапията се повтаря. Помага при хипотиреоидизъм и базедова болест.

При високо кръвно

Тук е уместно да припомним т.н. рецепта-чудо с ябълков оцет и чесън, която има тонизиращ ефект върху целия организъм, укрепва имунната система и съдейства за редукция на теглото. Основният ефект от нея обаче е фокусиран върху баланса на сърдечно-съдовата дейност и намаляването на артериалното налягане. Как се прави лечебната смес, описват от framar.bg:

Вземаме по една чаша ябълков оцет и мед и осем скилидки счукан чесън. Всичко се разбива с блендер и се оставя в хладилник за пет денонощия. След това от сместа се взема всеки ден по две супени лъжици, размити в чаша топла вода.

Оцетно-медената вода се изпива 20 минути преди хранене. Необходимо е да изминат 2-3 седмици, преди да усетим терапевтичния ефект на сместа с ябълков оцет. При изследвания е доказано намаляване на холестерола и стабилизиране на кръвното налягане в нормални граници.

При диабет

Научни изследвания са доказали, че ябълковият оцет играе превантивна роля срещу диабет от втори тип, като балансира дефицитите на организма от основни микроелементи. Освен това той подобрява инсулиновата чувствителност и е в състояние да намали стойностите на кръвната захар (biopogled.com).

Как да използваме ябълков оцет при диабет? Вършат работа описаните по-горе варианти за вътрешен прием: оцетена вода с различна концентрация, като се започне с 2 чаени лъжички на чаша вода дневно. Добре е малка чаша такава вода да се изпие вечер преди лягане. С ябълков оцет могат да се подправят пресни салати заедно със зехтин, или да се приготвя ароматна маринада за нетлъсто месо.

При бяло течение

Промивките с ябълков оцет доказано помагат при вагинални инфекции. Необходимо е на литър топла вода да се добавят пет супени лъжици органичен ябълков оцет. Въздействието се усеща бързо, твърдят от pharmacy-bg.com.

При разширени вени

Ябълковият оцет укрепва венозните стени и прибира, тонизира неприятните сини възли по краката. Вещи в тази материя препоръчват още при първите признаци на зараждащия се венозен проблем да се започне терапия с ябълков оцет. Памучен тампон се напоява в неразреден ябълков оцет и с него се прави внимателно обтриване, без натискане. Тази процедура се повтаря два пъти на ден (az-jenata.bg). Едновременно с това може да се практикува и вътрешен прием, като 1-2 пъти на ден се пие чаша вода с една супена лъжица ябълков оцет.
Ето и препоръчана от newage.bg рецепта за компреси с лозови листа. Систата се накисват за два часа в ябълков оцет, след което мокри се слагат върху проблемното място и се превързват с бинт за цяла нощ.

При гастрит

Звучи странно да се говори за използването на киселина при проблеми от рода на гастрит – но с ябълков оцет, оказва се, и това е възможно. Органичният ябълков оцет съдържа повече от 90 полезни за здравето компоненти. Сред тях и пектин – пектинът образува защитна плака върху стомашната лигавица, а дозираният прием на ябълков оцет съдейства за нормализиране на киселинната среда и бактериалния състав в стомаха. Обичайната вода с ябълков оцет действа терапевтично на стомашно-чревния тракт, като насърчава освобождаването от патогени и балансиране на вътрешната химия (houseofsport.bg).

И все пак терапия от такъв род според много специалисти е противопоказна при гастрит и може само да навреди!

При синузит

Ето как се правят чудесни капки за нос с ябълков оцет и бръшлян – помагат при синузит! 6-7 здрави бръшлянови листа се сваряват в 100 г био ябълков оцет. Течността ври на тих огън, докато остане наполовина. Похлупва се и се оставя да кисне една нощ. На сутринта се прецежда и прибира в тъмно шише.

Съхранява се в хладилник. Вечер преди лягане във всяка ноздра се поставят по 1-2 капки. Намалява отока на лигавицата и отваря пътя на секретите, които постепенно освобождават синусите. Дишането през нос се облекчава (newage.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

При кондиломи

Работеща рецепта с ябълков оцет – за нея се твърди, че действа без грешка. Тя обаче отстранява външните прояви, т.е. вече образуваните кондиломи, но не и вируса, който ги причинява. За да се премахнат неприятните брадавици е необходимо да бъдат покрити с памучен тампон, потопен в чист ябълков оцет, за 40 минути. Това щипе и е неприятно, но трябва да се изтърпи; здравата кожа няма да пострада (ezine.bg).

След тази първа процедура кондиломите се мажат с ябълков оцет всеки ден по два пъти – само те, с помощта на клечка за уши. След намазване мястото се оставя да изсъхне и тогава се покрива със съответната част от облеклото. Дава резултат след около седмица. При разраняване се намазва с подходящ крем, който ускорява заздравяването.

При болки в гърлото

Болките в гърлото се облекчават, ако се прави гаргара с леко разреден и затоплен ябълков оцет. Процедурата се повтаря през час (newage.bg).

При анемия

Терапията с ябълков оцет допринася за нормализиране стойностите на желязото в кръвта, което стабилизира стойностите на хемоглобина, предпазва и лекува при анемия. Органичният ябълков оцет внася в тялото желязо в концентриран вид, В-витамини и фолиева киселина (qabalkovocet.alle.bg).

Лечението на анемия по този начин спестява страничните ефекти от приема на медикаменти, съдържащи желязо. Препоръчва се три пъти дневно по една чаша вода със супена лъжица ябълков оцет, може подсладено с мед.

За черен дроб

Чистият ябълков оцет може да въздейства оздравяващо при проблеми с черния дроб. Препоръчва се напитка от две супени лъжици ябълков оцет и 240 мл сок от червена боровинка. За очистване на черния дроб се препоръчва по една чаша такава напитка три пъти на ден преди хранене (ladyzone.bg).

Сместа с ябълков оцет съдейства за освобождаване на черния дроб от натрупани токсини и кристали на пикочната киселина – профилактика и лечение, които предпазват от по-нататъшни здравословни усложнения.

За жлъчка

Домашният ябълков оцет помага при жлъчни колики и е добър вариант за профилактика срещу камъни в жлъчката. Както черният дроб, така и жлъчката нерядко страдат от натрупването на токсини; агрегираните отпадни вещества и продукти от разпада в жлъчката образуват твърди късчета – камъни, които са в състояние да запушат жлъчните канали и да препятстват оттичането на жлъчните сокове. Всички тези нарушения могат да се спестят чрез профилактична програма за съхраняване здравето на стомашно-чревния тракт, черния дроб, панкреаса и жлъчката. Препоръчва се веднъж дневно чаша затоплена вода с 1-2 супени лъжици от вездесъщия ябълков оцет. Терапията на черен дроб и жлъчка винаги е обща; доста е спорно дали наистина с ябълков оцет се “стопяват” жлъчни камъни, но приемът на оцетена вода и на пастата с ябълков оцет, мед и чесън очистват от холестеринови плаки и токсини и облекчават болезнената симптоматика при жлъчни кризи.

При гъбички

Ябълковият оцет е доказано средство за лечение на болестни проблеми, причинени от гъбички и бактерии. Поддават му се дори упоритите гъбички по ноктите.
Ето как да лекуваме гъбички по ноктите на краката: приготвяме разтвор от супена лъжица ябълков оцет, три капки масло от лавандула и половин чаена лъжичка топла вода. Потапяме памучен тампон и с него увиваме заразения нокът; прикрепваме тампона с марля или бинт. След 3-4 часа снемаме компреса и почистваме нокътя. Компресите с ябълков оцет се правят два пъти на ден в продължение на месец – тази зараза е упорита (kozmetikata.com).

При запек

Чаша топла вода сутрин на гладно е сигурно средство за добър чревен тонус. При опасност от запек обаче е необходимо във водата да се добавят по една чаена лъжичка мед и ябълков оцет.
Ако запекът е упорит и не се повлиява от тази напитка, трябва да се извика на помощ и отварата от ленено семе. Приготвяме я, като варим четири супени лъжици ленено семе в две чаши вода в продължение на четвърт час. Прецеждаме след като изстине и прибираме в хладилник. От ленената отвара вземаме по две супени лъжици в чаша топла вода заедно с чаена лъжичка ябълков оцет. Пием една чаша от тази смес сутрин на гладно и още една – вечер преди лягане (pritywomenstyie.blogspot.com.

При целулит

Препоръчват се разтривки с разреден ябълков оцет – 40 мл оцет на 300 мл вода. Масажи и разтривки с тази оцетена вода помагат и при стрии; трябва обаче да се избягва при кожни раздразнения и екземи (framar.bg).

При камъни в бъбреците

Лимонов сок, зехтин и ябълков оцет помагат при камъни в бъбреците. Терапията може да се провежда по следния начин, представен от avenue.bg: смесват се по 60 мл пресен сок от лимон и зехтин и се изпиват при първите признаци на болка в бъбреците. След половин час се поглъщат още 30 мл лимонов сок с чаена лъжичка органичен ябълков оцет. Изчаква се да мине един час и цялата процедура с двойния прием се повтаря.

При рак

Счита се, че пастата от чесън, мед и ябълков оцет може да предотвратява раковите заболявания (вижте по-горе). Изобщо рецептите с ябълков оцет за “стопяване” на злокачествени и доброкачествени тумори са доста в нета; на много места се цитира теорията на руския академик  Болотов, който е убеден във възможностите на ябълковия оцет (islamichalal.blogspot.com) за пълно излекуване от онкологични заболявания.

При артрит

Болните от артрит също могат да проверят терапевтичните ефекти на напитки с ябълков оцет (qabalkovocet.alle.com). За тях се препоръчва три пъти на ден да изпиват по една чаша вода с 1-2 супени лъжици ябълков оцет. Оцетът овладява възпалението и успокоява болката.

При херпес

Домашният ябълков оцет върши чудесна работа при херпес, но само този, който излиза по устните (dir.bg). Още щом усетите сърбеж, преди херпесът да се е оформил, намажете мястото с тампонче, напоено в ябълков оцет. Същевременно се погрижете за укрепването на имунната си система – всяка сутрин пийте чаша вода с лъжица ябълков оцет. Мазането на херпеса трябва да става 2-3 пъти на ден, но ако стане раничка това би било много болезнено и е по-добре да си го спестите.

При брадавици

Популярни са доста рецепти за премахване на брадавици с ябълков оцет; винаги обаче се прави уговорката, че тези рецепти не действат с еднаква сила при всички. Една от тях препоръчва да се мажат брадавиците 2-3 пъти на ден с памуче, потопено в оцета. Според друга трябва да се накълца една глава лук и да се накисне за 24 часа в ябълков оцет. След това лучената маса се изстисква и поставя върху зоната с брадавици, бинтова се и се оставя така за цяла нощ. Компресите с лук и ябълков оцет се правят няколко последователни вечери, докато брадавиците изчезнат. Кожата около брадавиците трябва да се намазва с хранителен крем, за да не изгори.

При шипове

Вижте този материал:

https://www.lekar.bg/2008/12/30/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

При хрема

Ето как да подкрепите имунната си система, за да се предпазите от синузит и хрема (framar.bg). В чаша топла вода се сипват по една супена лъжица мед и ябълков оцет, сока от половин лимон и по една щипка канела и джинджифил. От този тоник се пие по половин чаена чаша два-три пъти дневно. Същевременно може да ползвате капките с бръшлян и ябълков оцет (вижте по-горе при лечение на синузит). Мобилизираната имунна система позволява да прекарате по-леко простудата или вирусната инфекция и да изпратите хремата бързо и без усложнения.

При колики

ябълков оцет
Пригответе си ябълков оцет вкъщи!

Вода с ябълков оцет е чудесно средство за успокояване на колики; препоръчвано от доста специалисти за балансиране работата на чревния тракт и блокиране на патогенни микроорганизми (ladyzone.bg).

При екзема

В този случай проблемното място се кисне в чист ябълков оцет всяка вечер за 30-40 минути. Мястото се изчиства чудесно (newage.bg).

Със зелен чай

Комбинацията от зелен чай и ябълков оцет е познато средство за отслабване. Може да се набави и в готов вид, под формата на таблетки (framar.bg). Приемът на тези таблетки съдейства за по-бързо изгаряне на мазнините, насърчава детоксикацията на организма и балансира работата на сърдечно-съдовата система.

С хума

Комбинацията от хума и ябълков оцет се използва при косопад. Приготвя се лечебна маска от пет супени лъжици хума, които се заливат с ябълков оцет, разреден с вода 1:1. Течността трябва да позволи да се забърка гъста каша, която се намазва върху скалпа и внимателно се втрива върху корените на косата. След един час косата се измива обилно само с топла вода (newage.bg).
При акне: една супена лъжица зелена хума се разбърква с две супени лъжици ябълков оцет. Сместа се нанася върху лицето и се държи 15 минути, след което се измива обилно. Маската изчиства токсините и ликвидира патогенните микроорганизми, причиняващи локални гнойни огнища (ladyzone.bg).

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/11/03/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82/

И накрая нещо любопитно: Защо не бива да белим ябълките?

Съединение от кората на ябълката – урсолова киселина – увеличава мускулната сила и ускорява изгарянето на мазнините.

Експерименти с гризачи, които били хранени с ябълкови обелки, потвърждават казаното. Лабораторните мишки похапвали мазни продукти, но киселината съдействала за бързото изгаряне на мазнините, коментират от meddaily.ru.

Опитните животни имали ниски показатели на затлъстяване, риск от диабет и стеатоза (“омазняване” на черния дроб). Резултатите от изследването, проведено в университета на Айова, могат да се отнесат и към човешкото здраве.Известно е, че в човешкия организъм има бяла и кафява мазнина.

Бялата е склад за енергия, кафявата стимулира изгарянето и освобождаването на енергията. Малките деца имат висок процент кафява мазнина и при израстването нейният дял намалява.

Урсоловата киселина увеличава обема на кафявата мазнина и мускулите. Мускулите всъщност са “инструментът” за изгаряне на калориите.При споменатите опити били изследвани гризачи с метаболитно разстройство, чийто проблем се повлиявал благоприятно от урсоловата киселина.

Киселината подобрявала показателите на скелетните мускули и кафявата мазнина. От това съдим, че кората на ябълката не е отпадък за изхвърляне: съдържащата се в нея урсолова киселина е добро средство за борба със затлъстяването и произтичащите от него заболявания.

И все пак говорим за хубави ябълки, а не от онези, внасяни от незнайно къде и третирани с какви ли не отровни препарати. Тези отровните задължително се белят!!

Първоначално публикувано на:08.11.2014 @ 15:51

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

5 Мнения

  1. МАРИЯ ВАСИЛЕВА ГЕНОВА

    От години страдам от двустранна дискова херния .Почти всеки месец пия лекарства, щом ги спра болките започват .Ще ви бъда благодарна ако ми съобщите за хранителната добавка която ви е помогнала.

    • антонио

      само упражненията на нурбеков за 40 дни без прекъсване ми помогнаха…и на още като мен съм ги препоръчвал…..става 4удото….но не без твое участие……лекарствата само ще те доразболеят

  2. МАРИЯ ВАСИЛЕВА ГЕНОВА

    НАЛИ ГИ ПОПЪЛНИХ !

  3. Elena Stefanova

    Receptata za 6titovidnata jleza naistina raboti, az li4no sam ia izprobvala!

    • Галя Юрукова

      Искам да попитам дали сте на хормонална терапия и дали приемахте някакъв медикамент докато пиехте оцета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *