болки в гърба
Най-често болки в гърба имаме поради лоша стойка и обездвижване

Болки в гърба – защо са и как да ги лекуваме

Едновременна болка в гърба и кръста. В гръбнака. Мускулни и ставни болки. В гърдите и гърба. В гърба и врата. Кога може да е рак. Йога. Шипове (ошипяване). Невралгия. Остеопороза. Артроза. Стеноза. Пластири (лепенки). Масажор. Корсет. Магнитен колан.

Още в текста: При бременност.

При гастрит. При кашлица (бронхит). От черен дроб. От компютър. От анемия. От жлъчка. Крокодилски упражнения

Болки в гърба са имали или имат трайно девет от десет човека.

Това кара всеки да се замисли има ли някаква обща причина за мъчителните болки в гърба, при какви условия се преодоляват и ако се спасим от тях – обречени ли сме един ден пак да се завърнат.

Здравната статистика сочи, че при половината от хората с болки в гърба това състояние е хронично. Има начини за облекчение, но те изискват постоянство и спазване на няколко правила.

Кои са причините за болки в гърба?

Болки в гърба могат да се появят инцидентно – например при вдигане на нещо тежко или при рязко движение. Често усещаме масирани болки в гърба и кръста след претоварване, описват от puls.bg.

Обяснението: страдат мускулите на гърба, които са били натоварени извънредно. Мускулите на гърба се претоварват и ако продължително време стоите или седите в едно и също положение. След няколко часова почивка подобни болки в гърба отшумяват. Ето и най-често установяваните причини за болки в гърба:

  • претоварване на мускулите при продължително напрягане или единични действия, свързани с голямо физическо напрежение;
  • дискова херния;
  • остеохондроза (шипове);
  • остеопороза;
  • възпалителен процес вследствие на инфекция;
  • камъни в жлъчката или бъбреците
  • тумори.
Ако вашите болки в гърба не изчезнат след като си починете; ако на следващия ден отново ви боли и болките се засилват, на всяка цена идете на лекар. Много често с болки в гърба тялото сигнализира за проблем, който няма да отмине и всяко забавяне ще го усложнява.

Така например при дискова херния е възможно да се получи трайно увреждане на нерви, свързани с гръбначния стълб. Това ще се отрази на подвижността на крайниците – долни или горни, и може при неглижиране да доведе до инвалидност.

Какво лечение има за болки в гърба?

Специалистите отчитат, че болки в гърба е една от главните причини за физически дискомфорт във възрастовата група от 20 до 40 години. Това са хората в продуктивна възраст, при които рядко става дума за дегенеративни промени в скелета и мускулите. Може да прозвучи странно, но по мнение на хирурзите в повечето случаи тук не става дума за заболяване, а за последица от лоша стойка!

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Заседналият живот и прекарването часове наред в неподвижно, седнало положение сковават мускулите, принуждават ги да се съкращават с непривична интензивност, за да поддържат тялото в подобни пози. Резултатът е известен – болки в гърба.

Експертно мнение от medikforum.ru уверява, че щом причината е такава – значи проблемът е лечим, при това без хапчета и скалпел! Достатъчно е да се спазват правила и да се практикуват физически упражнения, за които обаче трябва да се допитаме до добър специалист.

Като първа най-обща препоръка чуйте, че срещу болки в гърба помагат заниманията по пилатес и йога! Тези занимания укрепват мускулите на корема и гърба, а точно това е потребно в описваните случаи.

Ако не сте в състояние да започнете такива занимания веднага – направете така, че всеки ден да ходите колкото може повече пеш.

болки в гърба
Йога и пилатес помагат при болки в гърба

Не пропускайте още един подценяван момент, който на пръв поглед няма връзка с вашите болки в гърба: храненето. Менюто трябва да включва достатъчно храни с калций и магнезий. Яжте риба, пълнозърнести продукти, тиква, сусам и зелени салати, спанак: те са добър източник на посочените елементи.

Не гладувайте и не преяждайте, пийте достатъчно вода. Балансираното хранене помага; след консултация с личния лекар и диетолог наблегнете през зимата на хранителни добавки с витамини – С, D3, калций и фосфати. Такъв тип хранене заздравява гръбначния стълб и скелетната мускулатура.

Народна медицина за болки в гърба

Разбира се, при силни болки в гърба е нормално да се вземат обезболяващи медикаменти – но трябва да ги препоръча лекар, след като установи причината за тях.

Ето какво препоръчва и народната медицина при болки в гърба (narodnirecepti.blogspot.com) :

    • масаж на гърба с евкалиптово или чесново масло;
    • топъл компрес на гърба с хавлиена кърпа, потопена в солена вода;
    • изпива се чаша вода, в която е разтворена една супена лъжица мед – облекчението настъпва след половин час;
    • компрес на гърба със смачкани варени картофи докато още са топли;
    • чай от босилек – 10 пресни листа се варят бавно в чаша вода, докато половината се изпари. След като изстине се добавя щипка сол и се изпива на малки глътки наведнъж. Прави се веднъж на ден.

Едновременна болка в гърба и кръста

Както вече знаем, определянето на причините за болки в гърба не винаги е лесно – те могат да са най-разнообразни. Когато се появяват болки в гърба и кръста едновременно, първото, за което трябва да си дадем сметка, е как се повлияват те, след като си починем в легнало положение.

Много често споменатите болки в гърба и кръста едновременно са резултат от работна поза – часове наред в напрегната позиция, в седнало положение – при това по не най-здравословния начин. Ако тази болка отминава след почивка, то трябва да приемем, че става дума за пренапрягане на мускулите. Сериозно е дотолкова, доколкото предстои да прекараме още много дни в същата работна поза; тогава проблемът може да стане по-сложен.

Едновременните болки в гърба и кръста обаче могат да се дължат на засегнати нервни окончания, на повече от една дискова херния по протежение на гръбначния стълб – от лумбалната област нагоре. Могат да са и резултат от стеноза на спиналния канал, дегенеративни изменения с аномалии на костната тъкан и т.н. (ezine.bg).

Терапията е медикаментозна, дават ефект балнеолечението и физиотерапията. Предотвратяването на подобни състояния до голяма степен е възможно, ако си даваме сметка за укрепване мускулатурата на гърба, по-голямо внимание върху физическата активност, килограмите, здравословното хранене.

В гръбнака

Болките в гърба могат да са локализирани по протежение на гръбнака; и тук съществува обяснение в търсенето на една сред множество причини. Възможно е да става дума за т.н спондилоза – при нея изтъняват междупрешленните дискове и се създават условия за директно триене на костни повърхности, за агрегиране на прешлени – всичко това свързано с болка в гърба и ограничена подвижност.

Болките в гръбнака могат да са резултат и от съвсем банални причини – например ходене на високи токове или носене на дамска чанта на рамо. При носенето на чанта обикновено се засяга лявото рамо, което свиква да се издига леко нагоре и това нарушава баланса на скелета. Потърпевш е гръбначният стълб (hera.bg).

Мускулни и ставни болки

Причините за болки в гърба не винаги могат да се обяснят по подобен начин, понякога те са сигнал за сериозно заболяване на вътрешни органи. Когато боли, болката трудно се обяснява. Тя може да не е локализирана в точка, а да обхваща по-обширна зона. Потърпевши са мускули и стави.

Множество болезнени усещания – болки в мускули и стави едновременно, може да означава вирусна инфекция. Такова състояние е преходно, освен това то се разпознава и по други симптоми – висока температура,хрема, повръщане. Възможно е също мускулите да са пренапрегнати поради компенсаторни усилия, свързани с болки в ставите – тазобедрени или колянни.

Такива масирани болкови състояния са описвани в случаи с ревматоиден артрит и остеоартрит (zdravoslovnobg.org). Проблеми от такъв характер могат да се очакват във възрастовата група над 45 години.

В гърдите и гърба

Много често в случаи на инфаркт характерната болка в гърдите е придружена и с болки в гърба – зад плещите. Точно по тази причина всякакви болки в гърба трябва да се следят внимателно и при остри състояния да се търси лекарска помощ (zdrave.bg).

Не е изключено да имаме и обратния случай: болки в гърба и гърдите, но причината за тях не е сърцето. Такива болки причиняват заболявания като настинка или остеохондроза.

Ако неочаквано ви се появят болки в гърдите и гърба, но нямате никакви други тревожни симптоми, опитайте да си спомните дали предния ден не сте стояли някъде на течение. Това “бабешко” обяснение може да се окаже най-точното: омаловажаваме подобни обстоятелства, но въздушните течения, които пренебрегваме, могат да причинят възпаление на нерв и това да ни хвърли в паника.

Ако задълбаем още в тази тема ще научим също, че болки в гърдите и гърба можем да усещаме и при депресия. Така боли дори когато имаме кожно заболяване, например лишей.

В гърба и врата

болки в гърба
Причини за болки в гърба – безброй са!

Болки в гърба и врата, схващане, ограничени движения: ако подобно състояние ви тормози повече от десет дни, на всяка цена трябва да идете на лекар. Тези симптоми подсказват, че е възможно да развивате спондилартроза (lazertherapy-bg.com).

Това е заболяване на гръбначния стълб, което може да обхване различни зони, от врата до пояса, или постепенно целия гръбначен стълб. Става дума за т.н. шипове;

Болка като описаната обаче може да означава възпалителен процес или тумор, затова преди да се предприеме каквото и да било лечение трябва да се постави максимално точна диагноза. При спондилартроза добър ефект дава лазерната терапия.

Кога може да е рак

Ако системно усещате дискомфорт в корема и заедно с това – болки в гърба, това може да са предупредителни сигнали на тялото за рак на яйчниците или дебелото черво (revita.bg). Това твърдение може да звучи странно, но практиката и здравната статистика доказват истинността му.

Болки в гърба може да има и при тумор на костта в реагиращата зона. Не отлагайте посещението при лекар – “хващането” на проблема в ранен етап означава да съхраните живота си.

Крокодилски упражнения

Крокодилските упражнения са специална адаптация на комплекси от движения, заети от йога-практиките; дело са на Свами Дев Мурти. Можем да открием куп обяснения за това – как Свами Дев Мурти наблюдава гъвкавите извивки и безпроблемно придвиждане на крокодилите, как четириногите се придвижват и как периодично лягат на гръб и изпъват краката и главата си, очевидно поддържайки здравето на гръбнака.

Така или иначе – крокодилските или конски упражнения, вдъхновени от йога, са факт и доказано вършат работа при болки в гърба. Подробното им описание вижте на видео ТУК:

Дайте мнение и Вие тук!

Те включват лесни движения на тялото, с ръцете и краката, изтегляне и усукване – всичко с цел да се подобри кондицията на гръбначния стълб, междупрешленните връзки, кръвообращението и кондицията на нервите.

Ако липсват условия за цялостно изпълнение на комплексите – могат да се изберат подходящи движения, които да се изпълняват за няколко минути в офиса, на крак. За тях не са нужни фитнес салон или килимче на пода.

Йога

Вероятно йога при болки в гърба – това е онази част от грижата за тялото, която е вдъхновила създаването на крокодилските упражнения. Акцентът е върху изпъване и удължаване на гръбначния стълб, усукване, извивки и наклони встрани и напред-назад, всичко съчетано с правилно дишане.

Тези упражнения отпускат гърба, оздравяват мускулатурата на корема и гърба, подобряват кръвообращението и насищането на тъканите с повече кислород.

Шипове (ошипяване)

Представяме си шиповете като остри костни израстъци, които всячески ни тормозят и причиняват дискомфорт и болка. На практика остеофитите или шиповете са удебеления и заоблени участъци върху костта. Те могат да се развиват, без да ги усещаме – става дума за тях, когато се появят болки. Болки в гърба са най-честите последици от появата на остеофити по гръбначния стълб (vipclinic-bg.com).

Гръбначният стълб е изграден от прешлени и междупрешленни дискове. С годините тази конструкция се износва, настъпват дегенеративни промени; те могат да са резултат и на системни физически натоварвания.

Резултатът е изтриване на дисковете, разхлабване на междупрешленните връзки, слягане, поява на остеофити. Болки в гърба могат да се появят, когато промененото взаимно разположение на структурните елементи от гръбнака започне да притиска нервни окончания.

Такъв тип страдания могат да са причинени също от ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване. Както и от остеоартрит. Лечението в такива случаи не води до “стопяване” на шиповете, а до постигане на комфорт чрез обезболяване и ограничаване на възпалителните процеси. Помагат нестероидните противовъзпалителни, кортикостероидите, хондро протекторите и кинезитерапията.

Невралгия

Болки в гърба можем да изпитаме в резултат на невралгия; най-смущаваща е т.н. междуребрена невралгия. Пристъпите й са внезапни и остри – могат да блокират движенията за неопределено време.

Причина за тези пристъпи може да е притиснат нерв, възпалителен процес, трансформации на хормони и костна структура поради възрастови промени и т.н. Пристъпите на междуребрена невралгия могат да се объркат със стенокардични пристъпи – те обаче се повлияват от медикаменти като нитроглицерин и преминават за няколко минути.

Невралгичните пристъпи могат да са по-продължителни и това дава възможност за точно диагностициране: засегнатото място побелява или почервенява, може да се получи локален оток (blitz.bg).

Остеопороза

Остеопорозата е загуба на костна плътност: заболяване на тъканта, при което тя “олеква”, става рехава, костите са чупливи. Това олекване на костите е свързано с преживяване на болка. Болките в кръста и гърба в зряла и напреднала възраст трябва да се приемат като сигнал, че развивате остеопороза.

По тази тема може да се говори много – като се започне от необходимостта от профилактика и се достигне до начина на живот, който може да неутрализира последиците от неизбежното стареене на организма и костната тъкан в частност. Движението и здравословното хранене са предпоставка да не се развива остеопороза в тежка форма (blitz.bg)’

Артроза

Артрозата е една от възможните причини за болки в гърба (pharmacy-bg.com). При артроза настъпват изменения в ставите – намалява пространството между елементите им, изтриват се хрущялните повърхности, започва болезнено притискане и триене.

Именно това се наблюдава и при т.н. лумбална артроза или артроза на гръбначния стълб: изтритите междупрешленни дискове позволяват да настъпи слягане, уплътняване на прешлените, притискане на нервни окончания и триене на костни повърхности. До такива проблеми се достига след продължителен престой и работа в неестествени пози, както и при активен спорт.

Болките се появяват предимно по време на движение.

Стеноза

Възрастовото износване на гръбначния стълб се изразява в няколко промени, една от които е стенозата на гръбначно-мозъчния канал. Спиналната стеноза обхваща различни дялове на гръбнака или целия гръбначен стълб по дължина; при описаното изменение се притискат гръбначният стълб и нервните коренчета. Именно това причинява и упоритите болки в гърба (nhpirogov.bg).

Спиналната стеноза не е безобиден проблем; в зависимост от мястото на поразения от болестта участък се наблюдават не само болки в гърба, но могат да настъпят и различни промени като обездвижване на крайници – ръцете или краката, както и смущения във функциите на вътрешни органи, например червата или пикочния мехур.

Пластири (лепенки)

Стара практика е лечението на болки в гърба чрез затоплящи пластири или лепенки. Практиката е върху болезненото място да се прикрепи парче тъкан, напоена с различни съставки – разчита се на това, че при продължително носене лепенката постоянно ще освобождава малки дози от лечебна маса и чрез усвояването й ще се постигне терапевтичен ефект.

При състояния, които са свързани с настинка или разтежение на мускул, с възпалителен процес – това може да помогне. Има, разбира се, и опити с обратен резултат, когато болката се усилва от затоплянето или кожата се дразни, получават се тежки обриви. По тази причина прилагането на каквито и да било пластири – има с етерични масла, капсаицин и т.н. – трябва да е консултирано с лекар (proenzi.bg).

Любопитен вариант е “лепенката” проензи по японска технология. При нея затоплянето идва от химическа реакция, в която участват съставките на активното вещество – желязо, активен въглен, сол и вода.

Разпечатването на лепенката дава старт на реакцията, която протича бавно в продължение на осем часа и през цялото това време излъчва топлина към болната точка в тялото.

Масажор

Масаж доказано помага при болки в гърба; но не винаги сме в състояние да си го осигурим, по различни причини. Има различни приспособления, които имитират движенията на човешките ръце: носенето на различни масажори, колани и “препаски” от типа на космодиск съдейства за облекчаване на болките.

Това е адаптирана техника на акупунктура за всекидневна, домашна употреба. Проблемът в тези случаи е, че всеки потребител очаква бърз ефект – а за да има облекчение е необходимо по-продължително приложение (grabo.bg).

Корсет

Носенето на медицински корсети и еластични бандажи съдейства за подобряване на опората за гръбначния стълб и намаляване на системна болка. Има различни варианти, които се избират и препоръчват с лекарско съдействие (alfomed.com).

Идеята е да се спестят болки при дегенеративни промени в междупрешленните дискове, мускулна слабост, предотвратяване на опасни изменения при тежки натоварвания, при дискови хернии.

Магнитен колан

Няколко марки магнитни колани обещават да забравим всички болки в гърба и кръста, ако си ги купим и ги носим редовно. При наличието на такъв колан тялото разчита на локално магнитно поле, което подобрява микроциркулацията на кръвта и постига обезболяващ ефект (lekuva.net). Приспособлението според характеристиките помага при шипове на гръбначния стълб, възпаления, дискови хернии, артрози и неврологични проблеми. Дори да не вярва човек на рекламите, какво ли не би опитал, за да се спаси от болка!

При бременност

Болки в гърба и кръста по време на бременност могат да се появят около петия месец – тогава плодът нараства и постоянното носене на тази допълнителна сладка тежест причинява по-бърза умора и болки в гърба и кръста. Болките са провокирани също от промените в хормоналния фон, от разхлабването на ставните връзки (kenguru.bg).
За да се облекчат въпросните болки в гърба, специалистите препоръчват да се поддържа физическата активност – упражнения, йога, стига тези занимания да не са противопоказни за конкретен случай. Такива занимания укрепват определени групи мускули и могат да се окажат и добра подготовка за самото раждане. Трябва да се внимава и с храната – да се консумират точно определени храни с достатъчно витамини, протеини и микроелементи, за да не чувства дефицит майчиният организъм и детският да се изгражда правилно.

При гастрит

Мъчителната болка “под лъжичката” е сигнал за гастритна атака. Понякога ситуацията е доста сложна – болката пълзи към лявата част на гърдите и към гърба. Като нищо може да си помислите, че нещо лошо се случва със сърцето ви!
Болки в гърба от гастрит – звучи странно, но е напълно възможно. В такива случаи внимателно анализирайте откъде точно тръгва болката, придружена ли е с киселини, усещате ли дискомфорт, тежест или болка и в стомаха (zdravenspravochnik.com).

При кашлица (бронхит)

Болки в гърба могат да се появят при боледуване от бронхит. Те са един от симптомите, съпровождащи типичната бронхитна кашлица. Болките са в гърдите и/или гърба и се проявяват при пристъпите (zdravnitza.com).

От черен дроб

Специалистите казват, че черният дроб при болестно състояние дава сигнали чрез дискомфорт и друг тип болка – т.е. самият орган не боли. Може да има болка в зоната на черния дроб, чийто произход е от притеснени съседни органи и тъкани. Болката при чернодробни проблеми по-скоро е в подребрието – над него, или в гърба. Така че болки в гърба, между плешките или клонящи към дясната част на тялото и дясното подребрие, могат да са сигнал за проблеми с черния дроб (blitz.bg).

От компютър

болки в гърба
Най-често болки в гърба имаме поради лоша стойка и обездвижване

Работата в офис, часове наред пред компютъра е истинско изпитание за гръбнака и изобщо за опорно-двигателния апарат. Един от дефектите на такъв работен режим е “застиването” в една и съща поза, което напряга мускули и част от ставните връзки по продължение на гръбначния стълб. Известно е правилото – след 40-50 минути работа пред компютър, да следват десетина минути раздвижване и смяна на позицията. Това обаче не винаги е възможно – затова с времето упоритите болки в гърба не могат да преминат дори и след почивка в хоризонтално положение (puls.bg).

От анемия

Състоянията на анемия могат да се свържат с болки в гърба при някои злокачествени форми. В такива случаи промените в костния мозък и понижените стойности на червени кръвни клетки са свързани по линията на онкологиятя; ако костият мозък е засегнат, възможно е да се появяват смущаващи болки в гърба (framar.bg).

От жлъчка

Ако изпитате внезапна, усилваща се болка в дясната част на гърба – такава, която се движи към дясната ви плешка и рамото, трябва да сте готови да чуете, че имате проблеми с жлъчката. Болката в дясната част на гърба е един от типичните белези на жлъчни колики. Ако болката обхваща и зоната в дясното подребрие – около черния дроб и жлъчката, няма съмнение, че става дума за жлъчен проблем, вероятно камъни в жлъчката (doctorbg.com).

Първоначално публикувано на:04.11.2014 @ 11:09

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *