пневмония и Прилагане на вендузи.
Пневмония синистра, интестинална и други видове

Пневмония – симптоми и лечение с Гентамицин и вендузи, причини и видове

Как се извършва лечение на пневмония с Гентамицин и пр. антибиотик. Прилагане на вендузи. Пневмония синистра, интестинална и други видове

Пневмония – това тежко заболяване на белите дробове трайно е в топ 10 на диагнозите, с които постъпват за лечение в болници пациенти от различни възрасти.

Пневмония убива около две хиляди българи на година, твърдят експерти. Много често пневмониите са продължение на друго заболяване, което не е било овладяно адекватно. При част от случаите с летален изход пациентите са били или възрастни хора, или са били с влошено от други здравословни проблеми здраве.
Какво е всъщност пневмония и как се разболяваме от пневмония?

Пневмония: същност, причини, видове

Пневмония е възпаление на белите дробове; при това заболяване има проблеми с дишането, т.е. със снабдяването на организма с кислород. Проблемното състояние на белите дробове застрашава сериозно здравето и живота.

Как се разболяваме от пневмония? Това е тема за дълго изреждане, защото причините за възпаление на белите дробове са изключително разнообразни. Най-общо казано, белите дробове се разболяват, когато в тях проникнат патогенни микроорганизми или чуждо вещество: прахообразни частици, химикали, молекули на газове.

Бронхопневмония може да се развие, ако в дробовете проникне телесна течност от друг орган или сокове от стомаха – т.е. инфекцията в белите дробове е резултат от усложнение при друго заболяване.

Пневмония може да развиете от вирус, който сте пипнали в офиса. Но може да ви се случи и в болницата, където лекувате друг здравословен проблем. Приема се, че с най-висока практическа стойност е класификацията на видове пневмония според характера на инфекцията:

  1. Бактериална;
  2. Вирусна;
  3. Гъбична.

Важно е да се определи причината, за да се приложи без отлагане адекватно лечение.

Кои са симптомите на пневмония?

пневмония
От пневмония могат да ви разболеят множество бактерии, вируси и спори на гъбични патогени

Бабаитлъкът на българина често го кара да се хвали с това, че е изкарал пневмония на крак.

Подобно поведение е глупаво, тъй като класическата пневмония изисква добри, подходящи медикаменти и съответен режим – вкъщи или в болница.

пневмония
Диагностицирането на пневмония става с поредица от изследвания
“Фигурин

Изкараната на крак пневмония винаги застрашава с внезапни усложнения, а при благоприятен изход – оставя в тялото бомби със закъснител: уплътнения в белодробната тъкан или поражения върху сърдечния мускул, които с времето могат да се развият и доведат до сериозни проблеми.

Понякога пациентът и не разбира, че има пневмония: тя е атипична, без висока температура и изпотяване. Заблудата, че карате някаква настинка, ви отвежда при лекаря едва когато започва да ви тормози необяснима умора и нещо притиска гърдите ви.

Вслушвайте се в сигналите на тялото си и не отлагайте посещението при лекаря!
Ето кои са симптомите на типичната пневмония:

Най-честите признаци на заболяването са:

  • висока температура, изпотяване, втрисане;
  • кашлица, суха или с отделяне на тъмни храчки;
  • задушаване, стягане и бодежи в гърдите;
  • умора, болки в ставите и мускулите, липса на апетит.

Не е задължително да се проявят всички симптоми в началото, например може да не е налице високата температура или кашлицата.

Как да разберем, че имаме пневмония?

Диагностицирането на пневмония може да се направи само от професионалист: не си позволявайте самолечение, ако имате съмнение за пневмония! Тъй като симптомите на заболяването са гранични с други страдания, картината не винаги е категорична и освен традиционния преглед и слушалка има нужда от кръвен анализ и рентген.

Сред заболяванията, с които може да се обърка една пневмония, могат да са туберкулоза, белодробен карцином, микоза, алергичен алвеолит.

В някои случаи се налагат бактериологични изследвания, за да се определи най-подходящата за даден патоген лекарствена терапия.

Какво е лечението при пневмония?

Лечението зависи от причината, която е предизвикала заболяването, както и от общото здравословно състояние и възрастта на пациента.

Разбира се – има достатъчно медикаменти, чрез които може успешно да се въздейства върху причинителя. Трудността в случаите с пневмония идва от това, че обикновено болестта се открива в напреднал стадий – а разпознаването на точния причинител изисква време.

Ето защо честа практика е на първия етап от лечението да се започне с широкоспектърен антибиотик, чиято цел е да ограничи възпалителния процес (“…антибиотици от групата на протектираните беталактами, макролидите и новите флуорхинолони”).

Междувременно се прави по-детайлно изследване и се избира лекарствен продукт за конкретния патогенен микроорганизъм. Една пневмония например може да е причинена от стафилококи, стрептококи или пневмококи, или пък от вируси и със сигурност всеки от патогените изисква диференцирано въздействие.

Ако лечението от пневмония е в болнично заведение, медикаментите се прилагат венозно и обикновено се избира комбинирана терапия.

Хранене и билки при пневмония

пневмония
Болестта пневмония е тежка и често дава усложнения

От наследството на Петър Дънов може да се види препоръка за млечни компреси и вендузи при пневмония.

Framar.bg предлага суха билкова смес за чай при пневмония, като описанието не крие спомагателната функция на билките. Сместа съдържа корени от медицинска ружа, бъзов цвят, папрат волски език, живовляк, мащерка, риган и сладък корен.

Храненето при пневмония е съобразено с потребността да се поддържа водно-солевия баланс и имунната система.

Можем ли да се предпазим от пневмония и усложнения?

Можем сериозно да намалим риска, ако живеем и се храним здравословно. Наша грижа е да закаляваме тялото си и да поддържаме добра имунна защита. Най-важното: когато усетим, че имаме здравословен проблем – да не се опитваме да го решим сами или да го оставим “да отмине”. Налице ли са симптоми на пневмония – веднага при лекаря!

Какво е бактериална пневмония?

Тя е резултат от инфекция, причинена от вид бактериални щамове. Белодробното възпаление при този тип пневмонии може да протича основно по два начина.

  • Типичната бактериална пневмония буквално връхлита жертвата си – болният изведнъж вдига висока температура, кашля и изпитва трудности при дишането, има болки в гърдите, отпаднал е, при кашляне отделя гъст секрет.
  • Атипичната бактериална пневмония може да премине по-леко, да се кара на крак – без рязко вдигане на висока температура, без болки в гърдите, кашлицата е суха, но са налице мускулни болки, стомашни болки и постоянна умора.

Лечението е с антибиотици, които могат да се комбинират с температуропонижаващи и муколитици. Бактериалната пневмония е сериозно заболяване и не е разумно да правим опити със собственото си здраве, като предприемаме самолечение.

Лекарят трябва да прецени за какъв тип пневмония става дума, да разпореди необходимите изследвания и да предприеме адекватна терапия. Указанията на лекуващия трябва да се спазват стриктно и при усложнения да се търси контакт с него. При тежки случаи и усложнения може да се наложи лечение в болница.

А вирусна?

Тя е опасна заради бързото си протичане и възможните поражения върху сърдечно-съдовата система. Причинява се от вирус, предаден по въздушно-капков път. Характерна е с висока температура, задух, кашлица с храчки. Неправилното или ненавременно лечение може да провокира усложнения, сред които и миокардит.

Вирусните пневмонии се лекуват в болница, защото се развиват бързо и могат да дадат усложнения. Там състоянието се следи и се подобрява започнатата терапия според хода на заболяването. Прилагат се широкоспектърни антибиотици, витамини, муколитици, отхрачващи препарати и ако се налага – кислород.

А гъбична?

пневмония
Пневмония – това е тежко изпитание за организма

Гъбичните пневмонии са сравнително редки случаи; известни са няколко типа гъбички, които могат да причинят този тип инфекции.

Най-голяма честота имат гъбичните пневмонии в някои райони на САЩ, но при съвременната мобилност на хората засегнатият периметър се разширява постоянно. Лечението на гъбични пневмонии е с пеницилин, сулфонамиди и някои групи антибиотици.

Как действа доксициклин

Този антибиотик е предпочитан при бактериални пневмонии. Този тетрациклинов продукт спира развитието на широк спектър от патогенни микроорганизми и по този начин се неутрализира причината за белодробното възпаление. Има ограничение в прилагането на доксициклин за деца под 8-годишна възраст, както и при пациенти с чернодробни проблеми.

А левофлоксацин?

Медицинската справка сочи, че левофлоксацин е с висока ефективност при пневмониите, причинени от повечето грам-положителни и грам-отрицателни микроорганизми, а така също и от атипични бактерии като M. pneumoniae, C. pneumonia, Legionella spp.

Приемът на левофлоксацин при пневмония е с доказан лечебен ефект на третия час; това е удобен лекарствен продукт, защото може да се разчита на него при еднократен прием в рамките на 24 часа. Продуктът се понася добре, което не е без значение при лечение на тежко заболяване като пневмония.

Дайте мнение и Вие тук!

Левофлоксацин се препоръчва и в случаите, когато в тялото на пациента има и друго възпалително огнище, освен белодробното.

Действие на гентамицин

Гентамицин е изпитан широкоспектърен антибиотик, често прилаган в инжекционна форма при тежки възпаления на дихателната система. Въздействието му се изразява във възпиране на протеиновия синтез в микроорганизмите, което на практика ги унищожава, ограничава и овладява бактериалната инфекция. Ползва се и при разстройство.

Действието на гентамицин е продължително, освен това той повлиява доста от резистентните към други антибиотици патогени. Прилага се и в комбинации с други антибиотици. Предпочитан е при рецидивиращи пневмонии.

Още ТУК:

Как да се лекуваме с гентамицин – маз, на ампула и другите

Кога предписват ципрофлоксацин

Този антибиотик е препоръчван в случаи, когато лечението с друг не е дало очаквания резултат. Ципрофлоксацин е препоръчван често при т.н. аспирационна или вентилационна пневмония.

Това са белодробни инфекции, които са резултат на залежаване в болнична или домашна обстановка, проникване на стомашно съдържимо в белодробната тъкан, вдишване на токсини, фибрози, Алцхаймер, множествена склероза (аспирационна), или при обдишване с апаратура (вентилационна).

Пробиотици и тяхното действие

Продължителното лечение на заболяване като пневмония с антибиотици се отразява негативно на добрата чревна микрофлора, това има негативни последици за общото здраве и за устойчивостта на имунната система.

Доказано е, че ако равновесието на добрата микрофлора е нарушено задълго, това създава предпоставки за рак на дебелото черво. По тази причина антибиотичният прием обикновено е придружен с витамини и пробиотици.

Първият резултат от приема на пробиотици е успокояването на раздразнената чревна лигавица. Много често антибиотиците причиняват проблеми на стомашно-чревния тракт и диарията е един от тях. На първо място сред пробиотиците са лактобактериите и бифидобактериите.

Пробиотици могат да се приемат профилактично и от здрави хора. Когато се налага лечение с антибиотик, пробиотиците могат да се приемат паралелно с него или след като приключи антибиотичното лечение.

Важно е обаче ако имаме схема с паралелен прием, антибиотикът да се приема поне три часа след пробиотика. Ясно е защо – заедно с патогените антибиотикът унищожава и полезните бактерии, затова трябва да им се даде време за действие.

Имуностимулатори при пневмония

Приемът на имуностимулатори и витамин С при пневмония се препоръчва с цел мобилизация на имунната система – за по-бързо овладяване на инфекцията и по-успешно възстановяване.

Съвременната фармакология предлага доста продукти за укрепването на имунната система, но трябва да се знае, че и в това отношение самодейността може да е вредна.

Най-добре е продуктът да бъде препоръчан от лекуващия и да не се прекалява, защото един от нежеланите резултати на стимулацията без причина е свръхактивната имунна система. При свръхактивност на имунната система, особено ако във фамилията има автоимунни заболявания, рискът да се сдобиете най-малко с алергия е напълно реален.

По-естествено е при необходимост от имуностимулатори да изберем природни продукти. Това са прополис, ехинацея, черен бъз, плодовете с витамин С, цинк. Могат да се вземат единично или в комбинации, а хранителната добавка самбукус ги съдържа и петте.

Пневмония по време на бременност

Белодробното възпаление създава рискова ситуация с особена сложност, ако пациентът е бременна жена. Фактори като висока температура и непълноценно дишане, с кислородни дефицити, могат да застрашат живота и развитието на плода.

Освен това някои от микроорганизмите, виновни за конкретната пневмония, могат да преминат бариерата на плацентата и да въздействат директно върху нероденото бебе. По тази причина пневмония при бременност изисква лечение в болнична обстановка и постоянно наблюдение за здравето на майката и детето.

Терапията включва подходящ антибиотик.

Възстановяване

Пълноценното възстановяване на белите дробове след пневмония, както и на организма като цяло, според доста специалисти продължава около една година. Ако си мислите, че след като сте спрели антибиотика и не правите температури, кашляте все по-малко или никак и сте бодри – ако за това е пълно излекуване, лъжете се!

След пневмония организмът е податлив на бактериални и вирусни инфекции в много по-голяма степен и нищо чудно да ви “повтори”, ако не се пазите. Щадете силите си и се заемете на първо време с дихателни упражнения: намерете опитен физиотерапевт, който да ви обясни за какво точно става дума.

Необходими са поне два месеца лечебна гимнастика в домашни условия, за да укрепнат пострадалите ви бели дробове. Добре е също през този възстановителен период да си уредите санаториално пребиваване с климатотерапия.

Закаляването на организма трябва да се прави на принципа “стъпка по стъпка”, без екстремни натоварвания. Важна е и диетата. По време на самата болест се изключват млечните продукти, месо, месни продукти, риба, алкохол и сладкиши.

Спират се цигарите. Добре е да се приготвят лесни за поглъщане и усвояване храни – зеленчукови бульони и супи, зеленчукови пюрета, варен ориз, каша от гречка или просо. Полезно е т.н. овесено мляко – прецедената отвара от овесени ядки, подсладена с мед.

През възстановителния период най-добър избор са плодовете и зеленчуците. Менюто трябва да включва храни с подчертано антиоксидантно съдържание, противовирусен и противобактериален ефект.

Сред тях са лук и чесън, гъби, зеле, карфиол, чушки, малини и сливи, млечни продукти, нетлъсто месо.

Пневмония и пушене

Естествено – несъвместими са. Специалистите препоръчват болният от пневмония “да държи фронта” и по време на възстановителния период. Ясно защо.

Пневмония и билки

Билките и изобщо практиките от народната медицина могат да са част от лечението на пневмония, разбира се, като се обсъдят с лекуващия. Кой всъщност не познава класиката при пневмонии – пчелен мед!

Върши работа терапията със смес от мед и зехтин в равни части: взема се по една супена лъжица три пъти на ден преди хранене. Облекчава дишането и успокоява кашлицата (narodnirecepti.blogspot.com).

Оздравяващо на белодробната тъкан действат пресните сокове от моркови и спанак. Други полезни продукти от аптеката на природата са лененото семе, сусамът, джинджифил (настърган пресен корен или прах, смесени с мед), карамфил и канела. Народната медицина препоръчва и необичайни средства като компрес от задушена в мазнина коприва, която се слага топла върху гърдите за три часа.

Отварите от босилек и магарешки трън също са практика, но специалистите в тази област третират билковото лечение при пневмония само като съпътстващо.

Първоначално публикувано на:03.11.2014 @ 11:15

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тетрациклин от прыщей

Тетрациклин – познатият антибиотик, ползи и предупреждения

Лечение с тетрациклин – какви са важните инструкции за прилагане. Как се избира подходящата форма …

5 Мнения

  1. zdraveyte razbolqh se kazaha ce e grip sled 5 dnevnen priem na Aksef 500 nqma se nikakiv rezultat kazaha mi ce e pnevmoniya nemoga da vlqza v bolnica zastoto imam prekasnati osigurovki sega prodaljavam sas sastiya antibiotik i po 2 gentamicina muskulno dali se lukuvam pravilno

  2. Теодора

    На антибиотик съм а подържам температура възможно ли е да правя племония личната докторка чува от дясно хрипове

  3. Пепи--0878871118

    Здравейте казвам се пепи и се разболях много немога да говоря от суха кашлица,и само вечер немога да дишам снощти бях в спешното и ми биха 1 инжекция и ми беше подобрения,казахами док.че пневмония, но аз нямам осиг,и незнам ко да правя, финасово фалираъх,и моля всеки който знае кажете ми какво да пия моля.благодаря.

  4. Николай

    Понеже видях,че някои болни пишат,че нямат осигуровки за болница ще напиша,че лежах 6 дена,не съм доволен от лечението и вероятно с края на пътеката ме изписаха с не излекувана пневмония,но написаха,че е подобряваща се.Няколко пъти ме тестваха за ковид а,като се видя,че нямам загубиха интерес,но се нагледах на лошо обгрижване,заключени и без право да се движат извън малката стая хора(от две стаи,където бях с по трима пациенти двама починаха)След 3 дена пак вдигам температура а от антибиотика за домашно лечение ми останаха 2 хапчета за 2 дена въпреки,че взех този с повече хапчета,защото не бяха написали в рецептата за 3 или 5 дни да е.Вече ми писна да обикалям лични лекари,пулмолог и болница и се чудя освен лечението,което вече аз ще си прилагам(помагало ми е в тинейджърските години)от народната медицина да приемам и още от написания антибиотик въпреки,че ще съм пил общо 11 дена? Предлагам да се съберем,държим връзка и прочие и да се борим за здравен контрол над лекари, клинични пътеки и право на лечение за всеки наш гражданин независимо от осигуровки(включително и с алтернативни средства,каквито не се прилагат в болниците въпреки,че са спасили много и дори изписани,като смъртници). Пощата ми е niko_ss1@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *