разделно хранене
При разделно хранене се комбинират храни с еднотипна химия и преработка

Ето как да се лекуваме с разделно хранене!

Всеки справочник може да ви обясни какво е разделно хранене и как модерният човек е достигнал до него. Замисляли ли сте се всъщност, че точно този тип хранене е естественият за човека изобщо?

Представете си далечния ни прародител, който живее в пещера и още не е опитомил храната си: т.е. храни се с това, което успее да убие или събере готово от природата.

Ясно е, че едно негово хранене едва ли е включвало едновременно протеини и въглехидрати, на “трапезата” му не е имало струпване на продукти от всички хранителни групи.

Какво всъщност е разделно хранене?

Такъв тип организация на менюто, при който не бива едновременно да се вкарват в храносмилателния тракт продукти, предполагащи различна химия на преработката.

Организмът различава храната по химичните й параметри, уверяват от bb-team.org.

В зависимост от това той включва различни програми за усвояването й.

Смесването го затруднява; метаболизмът се забавя и храненето не е пълноценно. Ето и какви са основните групи храни според една от популярните класификации:

  • въглехидратни – хляб и тестени изделия, ориз, всички зърна и продукти от тях, картофи, царевица, грах;
  • белтъчни – мляко и млечни продукти, меса, яйца, риба, морски дарове и ядки;
  • с преобладаващо съдържание на мазнини – растителни и животински мазнини;
  • бобови храни, в които и трите компонента са застъпени;
  • съдържащи захари – сладка и сладкарски изделия, плодове,
  • зеленчуци;
  • киселинни храни – лимони, шипки, всички туршии, черен чай и кафе, вино, газирана вода.

Според други класации е достатъчно да се знаят двете основни групи – протеинова и въглехидратна, които никога не бива да се смесват.

Кои са правилните комбинации от продукти при разделно хранене?

Ето няколко възможни варианта:

  • протеини с мазнини или протеини със зеленчуци;
  • протеини с друг вид протеини – мляко и айца;
  • протеини и зеленчуци;
  • въглехидрати със захари – традиционната филийка с мед или сладко!
  • зеленчуци с мазнини;
  • бобови с мазнини или бобови със зеленчуци.

Съществуват различни комбинации от посочените групи храни, като идеята е организмът да действа при преработката им само с една програма. Така хранителните компоненти и енергията ще се усвоят максимално бързо и пълноценно, без задържане на шлаки и без тровене от всевъзможни токсини.

Възможно ли е лечение чрез разделно хранене? При какви заболявания?

За “баща” на модерното разделно хранене е считан английският лекар д-р Уилям Хей, който имал бъбречно заболяване и чрез този тип прием на храна успял да се излекува. За официално начало на реализираната идея за разделно хранене се считат 20-те години на миналия век.

“Демир

Всъщност нещата са тръгнали стотина години по-рано, през 1822-я. Тогава д-р Айзък Дженингс решава да се откаже лично и в практиката си от всякакви отрови от рода на хапчета, прахчета и отвари и атакува болестите чрез специфично хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Кои болести всъщност се повлияват от режима на разделно хранене?

разделно хранене
С разделно хранене се лекуват много заболявания

От разумно съставен хранителен режим на принципа разделно хранене се повлияват учудващо много заболявания: белодробни, на кръвоносната система, ставни, диабет хипертония, описват от blitz.bg чрез практиката на Донка Христова, пенсионирана фелдшерка.

В нейните препоръки например денят започва с две супени лъжици лимонов сок и две лъжици студено пресован зехтин – това предпазва от инсулт, инфаркт и рак. Забелязвате ли: смесват се мазнини с кисел продукт.

Вижте подробности на здравословно разделно хранене при диабет, предложени от razdelnohranene.com. Напълно се отрича познатата практика за преобладаващи животински протеини в менюто на диабетика. Ако в менюто на човек с диабет има много меса, заради заболяването преработването му ще създаде висока киселинност – предпоставка за съдово-дегенеративни заболявания, склероза.

Основни храни са зеленчуците – зеле, зелен фасул, краставици, целина. Никакъв хляб от бяло брашно: само пълнозърнест! Подслаждането да става с плодове като ябълки, боровинки и къпини. Доброкачествени протеини и мазнини се получават от ядките. При комбинирането на храните се спазват общите правила.

Може ли да се отслабне с разделно хранене?

Експертите на специализирания сайт razdelnohranene.com дават положителен отговор на този въпрос, но подчертават условията, при които може да се отслабва с разделно хранене: намалете мазнините, а сладкото се стремете да е осигурено само от плодове.

Условието за намаляване на мазнините се отнася и за млечните продукти, сирена и кашкавали. Акцентът е върху салатите и суровите зеленчуци, както и върху подходящата минерална вода в достатъчно количество. Отслабването с разделно хранене се подчинява на общите условия за редукция на теглото

Ето и примерно меню, което действа оздравяващо на организма и съдейства за стопяването на мастните депа в организма:

  • закуска: билков чай без захар в 7 часа и плод в 10;
  • обяд: салата – чаша рукола или маруля и още толкова див чесън, накъсани и смесени с дресинг от лимонов сок и зехтин по една супена лъжица; сурови зелени чушки с извара, магданоз и босилек;
  • вечеря – зелена салата от чаша накъсана маруля, толкова млада коприва и връзка магданоз; зелената маса се овкусява с две лъжици дресинг – зехтин и лимонов сок поравно.
разделно хранене
При разделно хранене се комбинират храни с еднотипна химия и преработка

Такава диета наистина гарантира отслабване!

И още едно меню, при което разделно хранене не означава само растителни компоненти:

“Закуска – ябълка или две кивита, овесени ядки с обезмаслено прясно мляко, чай или кафе без захар. Обяд – сварени пилешки гърди, броколи, две парченца кашкавал. Следобедна закуска – една круша. Вечеря – зеленчукова супа, омлет върху тефлонов тиган без мазнина” – виж gotvach.bg.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Въглехидрати химия процеси свойства видове

Въглехидратите в химията: класификация, свойства, обменни процеси

♠ Какво са въглехидратите ♠ Видове ♠ Монозахариди ♠ Глюкоза ♠ Фруктоза ♠ Галактоза ♠ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *