болки в гърлото
Болки в гърлото може да имаме по различни причини

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

Най-често означават фарингит. Ларингит също може да е. Варицела – в кои случаи. Кога е ангина с налепи? А пневмония? Кога да заподозрем рак. Кога болките отиват към гърдите. А към ухото? Обичайните лекарства.

Още в текста: Действа ли трахизан? А оспамокс? Хомеопатия. Да ползваме ли хомеовокс? А осцилококцинум? При деца. При бременност и кърмене.

Ако неприятните болки в гърлото при преглъщане не минат дълго време, започваш да си мислиш дали това не е рак?!

Гърлото е слабо място на безброй хора и обикновено се смята, че болката сигнализира за настинка. Едва когато болката се задържи трайно, започваме да се притесняваме сериозно. Нека разгледаме основните причини за нея и начините за лечението ѝ.

Форумът – за болки в гърлото при преглъщане

Потребител от форума на puls.bg споделя в нета притеснението си от болки в гърлото при преглъщане. Подписаният zavoi1 разказва как цели три месеца го тормозят болки в гърлото.

Боли около адамовата ябълка вдясно и малко долу, при това боли само при преглъщане на вода, храна и слюнка. Човекът допуска, че проблемът има връзка с промените в начина му на живот: започнал е да спортува и рязко намалил цигарите.

Специалистът УНГ лекувал нашия герой с антибиотици и витамин В1, смятайки, че става въпрос за “фарингит с гранулозни и атрофични участъци”.

Как се развива тази история? След като не получава очакваното изцеление, zavoi1 отива при друг лекар и чува същата диагноза. Човекът наистина има болки в гърлото при преглъщане заради хроничен фарингит.

Това значи режим на хранене с изключени екстри като бира и газирано, но не само. В подобна позиция след време се оказва и друг пациент, при когото болки в гърлото при преглъщане са комбинирани с болки в ставите.

Съветът на експертите е в подобни случаи да се направи и консултация с ревматолог, а при кръвни изследвания да се проследят стойностите на пикочната киселина.

Само фарингитът ли е здравословният проблем, който причинява болки в гърлото?

Кои страдания имат симптом – болки в гърлото?

“Фигурин

Наистина не само настинката или хроничният фарингит протичат с болки в гърлото в покой или при преглъщане. Според класификация на framar.bg болки в гърлото при преглъщане може да има най-често при следните случаи:

  • болки в гърлото при възпалителни процеси, причинени от вируси, бактерии или гъбички. Болките са последица от възпаление на сливиците, проблеми с щитовидната жлеза, ангина, зъбен абсцес;
  • болки в гърлото се проявяват също и при болести на хранопровода – стесняване при промени в съединителната тъкан, гастроезофагеален рефлукс и др.;
  • болки в гърлото чувстват пациенти с болестта на Паркинсон или със заболявания от неврологичен или мускулен характер, множествена склероза, полиомиелит, склеродермия;
  • внезапни болки в гърлото може да се получат при животозастрашаващ припадък или ако в гърлото попадне чужд предмет.
болки в гърлото
Мед и билков чай – класика при болки в гърлото

Как се лекуват болки в гърлото?

От казаното дотук трябва да е ясно, че лечението на болки в гърлото или болки в гърлото при преглъщане започва с поставянето на точната диагноза.

Трябва да знаем какво лекуваме – а най-чисто е съвет за лечението на болно гърло да ни даде специалистът. Лекуваме не просто състоянието болки в гърлото – а причината, поради която ги имаме!

Да се съсредоточим върху болки в гърлото при настинки – актуален проблем! От remedium.bg разкриват, че ако имаме болки в гърлото при преглъщане – това означава, че възпалението е локализирано в горната зона на дихателния апарат и трябва да съдействаме на организма да преодолее възпалителното огнище колкото може по-бързо.

Помагат топлите напитки, билкови чайове и мед, както и смученето на билкови пастили или такива със съдържание на цинк – цинкът ускорява овладяването на инфекцията, но не бива да се предозира.

Добре действат и разтворите за гаргара, сред които соленият е класика от народната медицина. Приготвя се с една чаена лъжица готварска сол на половин литър топла вода.

С този разтвор правим гаргара на всеки час, без да гълтаме. Редуваме с топъл чай от лайка – чудесен антисептик, който успокоява възпаленото гърло.

Ако обаче бабините рецепти не подействат в рамките на седмица, правите температури, дишането ви се усложнява и лимфните възли на шията започнат да се уголемяват – не разчитайте повече на народното лечение и отивайте на лекар. Понякога с болки в гърлото започват тежки заболявания, които ви създават здравословни проблеми за цял живот.

Ето и един съвет за лекуване на болки в гърлото с компрес: неизвестно защо поставянето на компрес при болки в гърлото в днешно време се практикува по-рядко. Тази рецепта от dar-center.com е за компрес с хума и ябълков оцет. Прави се така:

Малко хума на прах се разбърква с ябълков оцет до получаване на кашичка. Разстиламе я върху парче ленен плат, пластът да е с дебелина един пръст. Хумата се покрива с марля и компресът се увива около гърлото. Поставя се суха кърпа и накрая вълнен шал. Компресът се маха веднага щом се почувства затопляне.

Най-често означава фарингит.

При болки в гърлото най-често трябва да си мислим за фарингит. По принцип болки в гърлото – това е сигнал за някакво респираторно заболяване (puls.bg). Ако инфекцията засегне фаринкса, развиваме фарингит. Той се разпознава по болката – в покой, но особено при преглъщане.

Фарингитът причинява дискомфорт, усеща се дразнене и болки в гърлото заради възпалението на задната част на тази уязвима зона (pharmacy-bg.com). Ако се касае за бактериална инфекция, може да се наложи да гълтате и антибиотик.

Известно е, че фарингит в хронична форма може да се развие както след чести простуди или вирусни инфекции, така и при работа, свързана с продължително говорене в среда с механични или химически замърсявания. Гаргарата със солена вода и отвари от лайка и градински чай облекчават такива състояния.

Ларингит също може да е.

Болки в гърлото, усещане за сухота, суха кашлица и пресипнал глас – това са симптомите на ларингит (pharmacy-bg.com). При ларингит страдат гласните връзки – те отичат от възпалителния процес до степен, когато човек може да говори само шепнешком.

Също както и фарингита, ларингит може да се прояви при професии, свързани с напрежение на гласните струни – певци, учители. Много често фарингит и ларингит се развиват комбинирано. Липата и градинският чай действат благотворно, препоръчителни са и инхалации, но най-важното е почивката, щаденето на гласа.

Варицела – в кои случаи.

При шарката варицела болки в гърлото е един от ранните симптоми на болестта (pramed.com). Че става въпрос за нещо различно от обикновена настинка проличава от това, че се развива висока температура до 39 градуса, а сетне се появяват и характерните обриви.

При отслабен имунитет е възможно описаните в началото болки в гърлото да се засилят, а възпалението да премине в ангина, ушно възпаление и дори пневмония.

Кога е ангина с налепи?

болки в гърлото
Болки в гърлото – това не винаги е дребна работа

Ангина (тонзилит) е мъчителното възпаление на сливиците, когато страданието от болки в гърлото е неизбежно. Силни болки в гърлото, болка при преглъщане, парене и дразнене е субективното усещане, а при преглед категорично се установява зачервеното гърло, възпалените и уголемени сливици, обикновено с налепи.

По вида на налепите може да се съди за причинителя на заразата и да се направи прогноза за възможни усложнения. Мръснобелите налепи предупреждават за гнойна ангина, а сивкавите – за некротичен процес при ангината на Плаут-Венсан.

Налепи по гърлото и гной по сливиците – домашни лекове

Дайте мнение и Вие тук!

А пневмония?

Болки в гърлото в комбинация с още няколко симптома могат да насочат към възможен белодробен процес. Ако освен болки в гърлото имате температура, кашляте упорито с малко храчки и чувствате мускулни болки, голяма е вероятността да развивате вирусна бронхопневмония (arsmedica.bg).

Кога да заподозрем рак

При трайни болки в гърлото или при хронични ангини много хора наистина си мислят, че може да имат рак на гърлото. Кога да се тревожим, че болките са знак за рак на гърлото?

Не е задължително да имате болки в гърлото, но следващите симптоми не са за пренебрегване: кашлица или кашлица с кръв, затруднено дишане и преглъщане, дискомфорт в гърлото с усещане като при възпаление, дрезгав глас и затруднения при изговор, болки във врата или ухото, чести главоболия, подуване или бучки по шията, необяснимо отслабване (govorni-aparati.com).

Рак на гърлото: Симптоми, изследвания и лечение у нас и в чужбина

Кога болките отиват към гърдите

Болки в гърлото, които отиват и към гърдите, могат да са симптом на различни заболявания Необходима е внимателна преценка, а също и допълнителни изследвания, за да се потвърди една или друга диагноза (framar.bg).

Болки в гърлото и гърдите могат да се усещат при инфекции на дихателните пътища – вирусни, бактериални и стрептококови, включително пневмония, болестни проблеми на хранопровода, някои видове рак, ангина пекторис, инфаркт, перфорирала язва, инфекциозна мононуклеоза, рак на белия дроб, гастроезофагеален рефлукс.

Болки в гърлото и гърдите могат да бъдат почувствани при физическо натоварване и напрежение и след отдих да отшумят. Такива симптоми се появяват и при прекомерна употреба на алкохол и цигари, както и при пребиваване и работа в среда с механични или химически дразнители във въздуха.

При изясняването на точния проблем е необходимо да се проследят и други придружаващи симптоми като кашлица, температура, болки в стомаха, киселини, увеличени лимфни възли, тахикардия, задух, замаяност, гадене и повръщане.

А към ухото?

болки в гърлото
При усложнения болки в гърлото се съчетават с болки в гърдите и ухото

Нерядко мъчителните болки в гърлото се проявяват заедно с болки в ухото. Острото възпаление на средното ухо (остър отит) често е последица от инфекции в носоглътката.

Независимо от естеството си – вирусни или бактериални, те са в състояние да предизвикат неприятни и мъчителни усещания, прониквайки към слуховия апарат по т.н. Евстахиева тръба.

Този тип усложнения на състояния, свързани с болки в гърлото и ухото, са по-чести при деца поради анатомичните особености и по-лесния достъп от носоглътката към ушния канал.

Усложненото възпаление може да причини и подуване на лимфни възли, смущения на слуха, пробив на тъпанчевата мембрана (phytolek.com).

Обичайните лекарства

Кои лекарства най-често се използват при болки в гърлото? Не мислете на първо място за антибиотици: те са необходими, ако друго лечение не дава ефект пет дни и ако видимо болестната симптоматика се усложнява.

При всички случаи затоплянето и чаят съдействат за излекуване на заболяването, но има нужда и от специфични лекарствени средства. Това може да са антисептици, локални антибиотици или обезболяващи (анестетици).

Добре действат пастилите с прополис или билки – смрадлика, салвия, анги-септ, прополки с различни добавки, стрепсилс, фитолор, ефизол, анзибел, септолете, нео-ангин, по-сериозният биопарокс спрей – добър при болки в гърлото и синузит (framar.bg).

Действа ли трахизан?

Популярните таблетки трахизан са с доказано успокояващо действие при болки в гърлото. Приложението им постига антисептичен и антибактериален ефект. Това е антибиотичен продукт, който може да се прилага не повече от 10 до 14 дни без лекарско наблюдение.

Таблетките се смучат през два часа, но не повече от 8 дневно за възрастни или 6 – за деца над 6-годишна възраст. Трахизан е възможност да се атакува заболяването с продукт, който не натоварва организма, както това се случва при пероралните антибиотици.

Освен това се счита, че активните съставки не засягат полезната микрофлора в устната кухина. Трахизан не може да се използва срещу болки в гърлото при непоносимост към някоя от съставките или при нарушена, разранена лигавица на устната кухина (galenia.bg).

А оспамокс?

Оспамокс е широкоспектърен антибиотик, който се прилага при цяла група инфекции и възпаления – включително тези на дихателната система. Ясно е, че оспамокс ще се препоръча, ако болестната картина е свързана и с други проблеми, не само и единствено при болки в гърлото – например при започнало възпаление на бронхите, гнойна ангина или възпаление на средното ухо.

Режимът на прием – дозировка и продължителност, се определя от лекуващия (puls.bg).

Хомеопатия

Специалистите по хомеопатия неслучайно препоръчват този вид лекарствени продукти, при това – още при първите симптоми на заболяванията с болки в гърлото. Това е възможност паралелно да се овладее болестната симптоматика и да се повиши имунитетът на организма. Оздравяването настъпва без натоварване с “тежки” медикаменти и по-бързо. Хомеопатичните лекарства неутрализират болката, успокояват и възстановяват възпалените лигавици.

При болки в гърлото хомеопатите препоръчват продукти като атропин сулфат, хепар, калиев бихромат, силиций, меркурий, тонзилотрен (puls.bg). Всеки от тях има специфично приложение: някои действат в острата първа фаза на заболяване с болки в гърлото, други са по-добри при продължителни, хронични състояния.

Да ползваме ли хомеовокс?

Хомеовокс е продукт с подчертан ефект при болки в гърлото от ларингит, умора на гласните струни, пресипване и загуба на гласа. Действа добре, има смисъл да се ползва (framar.bg).

А осцилококцинум?

болки в гърлото
Народната медицина е “в час” при болки в гърлото

Осцилококцинум е добър хомеопатичен продукт, който действа общо на симптоматиката при грип и настинки – температура, мускулни болки, втрисане, хрема и кашлица, болки в гърлото.

Чрез този продукт се мобилизира имунната система за отпор срещу заболяването като цяло. Можем да го вземаме, но паралелно с него е препоръчително да се даде и хомеопатичен продукт с директна насоченост към болки в гърлото (framar.bg). Комплексната терапия винаги е ефикасна.

При деца. При бременност и кърмене

болки в гърлото
Болки в гърлото може да имаме по различни причини

Децата, бременните и кърмещите майки са уязвими групи, при които здравословен проблем с болки в гърлото не бива нито да се подценява, нито да се преекспонира. Най-добре е акцентът да бъде върху укрепването на имунната система, което ще редуцира подобни събития.

Това може да стане по естествен път – чрез класическото закаляване по формулата “слънце, въздух и вода”, но и чрез целенасочен прием на естествени продукти – клеева тинктура, сребърна вода, или на определени хомеопатични средства. Ако все пак се наложи лечение, нека то да бъде консултирано с лекар и да бъде отново насочено към природни и близки до природата средства.

Особеност на споменатите групи е, че при децата всички процеси се развиват много бързо и при подценяване могат да настъпят усложнения, а при бременните трябва да се държи сметка за организма и на майката, и на нероденото дете.

Всеки случай е индивидуален – понякога проблемът с болки в гърлото може да се реши само чрез чай от лайка с мед и компрес с извара, а друг път без антибиотици оздравяването ще е невъзможно.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

акне пъпки обриви лечение маски за лице 03

Пъпки и обриви: Лечение с маски за лице, лекарства и билки

Най-добрите маски за лице против всякакви пъпки и лечение на алергични и други обриви, подкожни …

Едно мнение

  1. дасдас

    Аве вие ташак ли си правите с хората бе ? Ако ви боли пръста най-вероятно сте болни от рак на белия дроб…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *