Трябва ли да ни е страх от вадене на мъдрец?

Ходенето на зъболекар никак не ни е любимо, а пък ако стане дума за вадене на мъдрец – треска ни тресе. Защо ни е страх от вадене на мъдрец?

Още веднъж за това – защо се налага вадене на мъдрец

Мъдрецът е от онези неща в тялото ни, които еволюцията е направила непотребни и те съществуват само за да ни създават проблеми.

Първобитният ни прапрадядо е имал четири такива зъба, наричани още молари. Те са били работеща част от челюстите му, с които е разкъсвал и дъвкал суровата, жилава и твърда храна.

Ясно е, че днес такава потребност няма и затова челюстите на човешкия вид са се смалили: вместо 32 е нормално да имаш 28 зъба и това ти стига да притикваш меката, преработена предварително храна.

При някои хора обаче зародишите на тези четири мъдреца са налице и са в състояние да поникнат до 20-годишната им възраст. Какво да си мислим за хората от тази група с първобитните им зъби – вие решете.

Всеки зъболекар ще ви каже, че щом един мъдрец си покаже “носа”, трябва незабавно да бъде екстрахиран, т.е. изваден. Причината е в проблемите, които мъдреците създават.

Ето какви могат да се окажат тези проблеми според framar.bg:

  • болка;
  • оток на челюстта и лицето, оток и болка;
  • въздействие върху зъбната естетика – при недостатъчно голяма челюст появата на мъдрец притиска останалите зъби и причинява изкривяване, деформации и разминаване на зъбните редици.

Ако от страх или някакъв сантимент не искаме да се разделим с лошия мъдрец, той може да ни причини възпаление на челюстта или прилежащата мека тъкан, деформация и разрастване на бузата, изместване на съседни зъби и провокиране на кариеси в тях, образуване на кисти в челюстта. С две думи – следва или лечение, или вадене на мъдрец.

Вадене на мъдрец ли е единственото спасение?

Разположението на мъдреца – последен в редицата и далеч от четката за зъби – ! – го прави уязвим за замърсяване и зъбен камък. Мъдрецът често боледува, развива кариес и пулпит, играе ролята на стартов бутон за развитието на пародонтоза. Разбира се, всички тези проблеми са лечими – но какъв е смисълът да носиш постоянно в устата си една бомба със закъснител! Реално тези проблемни израстъци създават риск от трайни възпалителни огнища, чието поддържане уврежда кости, нерви, негативното въздействие се отразява дори на сърцето. В един момент всички опити за консервативно лечение, медикаменти, физиотерапия и хигиенни процедури стават излишни и идва ред на вадене на мъдрец, категорични са от standart.bg.

Всъщност има случаи, когато мъдрецът пониква правилно и се намества комфортно върху достатъчно голяма челюст. Ако бъде поддържан в добро здраве, той е перспективна, стабилна опора за евентуален мост или изкуствена челюст. Но разбира се – тук говорим за изключения.

Как се прави вадене на мъдрец?

Стоматолозите препоръчват проблемните мъдреци да бъдат изваждани веднага щом дадат признаци на “живот”.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

От начина, по който пониква един мъдрец, веднага се вижда какви проблеми ще създава: той може да върви накриво и с това да застрашава съседните зъби, да не е в състояние да пробие венеца и да предизвика възпалителен процес и т.н.

Преди операцията, на която най-после сме се решили, трябва да сме представили на зъболекаря си рентгенова снимка – задължително, за да знае той с какво точно си има работа.

Ако нещата обещават да са по-сложни от обикновено, вадене на мъдрец се прави оперативно, в болнични условия. При стандартно вадене на мъдрец зъболекарят поставя упойка, разрязва част от венеца или костта, ако е необходимо – раздробява мъдреца и го изважда на части.

След всичко това раната се зашива с поставяне на дрен, а пациентът се прибира за домашно лечение с указания за необходимия режим (виж alldental.bg).

Ето как трябва да се държим вкъщи след вадене на мъдрец:

Дайте мнение и Вие тук!
  • вземаме болкоуспокояващи от вида и в дози, определени от лекаря;
  • държим върху травмираното място лед или студена мокра кърпа;
  • избягваме резки движения и физически натоварвания;
  • приемаме само течна храна или пюрета – храната не бива да е гореща;
  • от втория ден след екстракцията жабурим със солена вода;
  • следим за кървене – ако то продължава повече от 24 часа след операцията, търсим връзка със зъболекаря си.

Какви усложнения може да причини едно вадене на мъдрец?

Не е проста работа и най-лекото вадене на мъдрец – така че човекът, който се е решил на подобно нещо обяснимо влиза при зъболекаря с всичките си страхове.

Това, което може да направи пациентът преди вадене на мъдрец, е да си намери надежден зъболекар, за предпочитане с добра практика точно в тази деликатна зона на стоматологията. Задължителна е рентгеновата снимка, както и консултацията за възможни здравословни проблеми в момента – което може да отложи събитието.

Допустимо е също пациент с хронично заболяване да е на антикоагуланти – ако този факт не е известен на стоматолога е възможно след вадене на мъдрец да се получи сериозен кръвоизлив.

Подготвителният етап при вадене на мъдрец не е за подценяване – от активността на пациента и професионализма на медика всъщност зависи благоприятният изход на операцията.

Усложненията винаги са възможни: кръвоизлив и инфекция са най-допустимите.

Умира ли се от вадене на мъдрец? Ще ви кажа, че се умира и без вадене на мъдрец.

След всичко това – да се страхуваме ли от вадене на мъдрец? Естествено. Но да знаете – ще боли, ще боли, и ще мине!

Един от най-добрите майстори в дисциплината “вадене на мъдрец” е доктор Ивайло Рибагин от “Рибагиндент” в София. Той може да реагира при всяка ситуация и има дарба за лекар от Бога. Потърсете отзиви за него и ще разберете за какво става дума.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите. За контакт: martasavova@yandex.ru. За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *