белодробна емболия
Силната болка в гърдите е един от признаците на белодробна емболия

Възстановяване след белодробна емболия? За колко време се умира, ако се умира?

Много често свързваме диагнозата белодробна емболия със случаи на внезапна смърт. Популярно казано – белодробна емболия е запушване на важен кръвоносен съд в белия дроб, обикновено с кръвен съсирек.

В такива случаи смъртта наистина идва много бързо. Ако обаче запушването е в периферен сектор на кръвопреносната система – има време да се реагира. Важно е симптомите на белодробна емболия да се разпознаят точно и да се действа светкавично, професионално.

Кои са причините за белодробна емболия?

Запушването на кръвоносен съд в белия дроб е крайната фаза на някакъв болестен процес. “Тапата”, която прекъсва нормалното кръвообращение и най-често предизвиква бърза смърт, може да бъде образуван във вените тромб (ембол), част от тумор, мастна тъкан, въздух.

По-подробно ще изброим причините два абзаца по-долу.

Как да оцелеем при белодробна емболия?

При белодробна емболия засегнатият човек изпитва нетърпима болка в областта на гърдите, описват от pharmacy-bg.com. Дишането става “плитко”, учестено и мъчително, появява се кашлица – понякога с кървави храчки, пулсът е висок, настъпва задушаване, лицето и крайниците посиняват. Без лекарска намеса в болнични условия това състояние не може да се овладее, затова адекватната реакция е незабавно да се вика спешен медицински екип.

За колко време се умира от белодробна емболия?

Като се придвижва по кръвоносната система, кръвният съсирек може да се спре на всяко място и във всеки един момент. Ако това се случи, смъртта може да настъпи мигновено. Това допринася за пълно спиране на циркулацията в органа, където е концентриран тромбът.

Всичко зависи от това, дали връзката на тромба с кръвоносния съд е стегната или хлабава. Ако е стегната, смъртта може да бъде много бърза, в рамките на половин-един час най-много. Ако е хлабава, тогава смъртта може да се предотврати, но трябва да се действа наистина светкавично.

На тази основа – около мястото, където съсирекът е спрял, се развиват застой на кръвта, възпаление и сепсис. В бъдеще се появява некроза на тъканите, която напълно прекратява тяхното функциониране.

В случай че спирането на съсирека е хлабаво, проблемът може да се разреши консервативно. Тоест да се оперира. Директните признаци на коронарната болест, на инфаркта или инсулта сочат към висока вероятност за смърт. Те се придружават от рязко влошаване на състоянието на човека.

белодробна емболия, билки
Спасението при белодробна емболия зависи от бързата намеса на медицината

Спасителните мерки при белодробна емболия започват с категорично доказване на събитието и установяване на мястото, където се намира тромбът. Ако той е по-масивен се налага оперативна намеса. Ето какви животоспасяващи мерки се прилагат при диагностицирана белодробна емболия:

  • осигуряване на достъп до кислород и прилагане на терапия, която възпира нарастването на тромба; инвазивно премахване на ембола, ако това е необходимо,
  • въвеждане на антикоагуланти в лечебната схема – разреждат кръвта и възпират нарастването на съсирека,
  • въвеждане на аспирин или клопидогрел за предотвратяване на нови тромби,
  • въвеждане на болкоуспокояващи.

Ето кои са най-честите причини за създаването на условия за белодробна емболия според sarce.bg:

  1. дълбока венозна тромбоза – болестно състояние на вените,
  2. травма на кост, при която мастна тъкан попада в кръвообращението,
  3. пътуване на дълго разстояние в едно и също положение, без раздвижване,
  4. продължително залежаване при тежко болни пациенти,
  5. бременност и раждане – рисков срок до 8-а седмица след раждането,
  6. прием на някои медикаменти и противозачатъчни,
  7. генетична предразположеност,
  8. специфични заболявания – рак или полицитемия, т.е. наднормен състав на еритроцитите в кръвта.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ако някои от тези рискови фактори са налице при даден пациент, обикновено лекуващите вземат превантивни мерки – медикаментозни или с прилагане на редовно раздвижване, с цел да намалят опасността от фатално събитие.

Дайте мнение и Вие тук!

Как да предотвратим една възможна белодробна емболия?

Профилактиката на животозастрашаващия проблем белодробна емболия изисква пациентът да бъде запознат от професионалист с високия риск от преждевременна смърт – когато са налице предпоставките за това. До голяма степен оцляването зависи от личната воля и активност, защото засяга начина на живот.

Движението е най-важното условие за предотвратяване на белодробна емболия – точно по тази причина съвременната медицина не оставя например оперирани дори в тежко състояние да се залежават, а препоръчва ранно раздвижване и постоянна физическа активност – адекватна на общото състояние.

Друго важно условие на профилактиката е контролът върху проблема венозна тромбоза. Задължителен е приемът на антикоагуланти, носенето на еластични чорапи. По време на дълги пътувания трябва да се използва всяка възможност за раздвижване; не стойте в една и съща поза повече от два часа!

Белодробна емболия, хранене и билки – има ли връзка?

белодробна емболия, възстановяване
Билките са част от профилактиката срещу белодробна емболия

Специалисти от zdravnitza.com предупреждават, че активната консумация на колбаси – всякакви салами, пушени деликатеси и шунка увеличава риска от образуване на тромби. В повишен риск са и пушачите. Полезните продукти, които намаляват този риск, са медът и пчелното млечице, лукът и чесънът.
Сред билките, които подпомагат възстановяването на организма след събитие от ранга на белодробна емболия, а също са и полезни в профилактиката му, са черен оман, евкалипт, живовлек и мащерка, шипка, джоджен и дафинов лист.

белодробна емболия, лечение
Силната болка в гърдите е един от признаците на белодробна емболия

Ето и една изпитана рецепта срещу белодробна емболия от съкровищницата на Петър Димков – по zdravnitza.bg:
Приготвя се отвара от дръжки на бели череши или вишни, полски хвощ, царевична коса, пача трева и мечо грозде – равни части. След като съставките се смесят, вземат се две супени лъжици смес, добавя се една чаена лъжичка ленено семе и толкова ечемик и всичко се изсипва в 600 мл хладка вода. Вари се на слаб огън 20 минути, отдръпва се и веднага се прецежда. От тази отвара се пие сутрин и вечер по една малка чашка, около 80 мл.

Вижте и ТОВА:

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *