псориазис, симптоми и лечение с кремове и билки
Заболяването псориазис е едно от най-разпространените кожни разстройства

Лечение на псориазис вулгарис, на главата и др.

Симптоми на псориазис вулгарис и другите видове. Лечение по обичайния начин. Особености на появата му на главата. Псориазис вулгарис. Диета. Причини. Заразно ли е? Билки. Какъв крем (мехлем) препоръчваме. По ноктите. Други видове.

Заболяването псориазис е едно от най-разпространените кожни разстройства.

С него са свързани безброй митове и в името на профилактиката е добре те да бъдат опровергани. Псориазисът е кожно заболяване, което се характеризира със специфични промени върху участъци от кожата на определени места – колене, лакти, кръст, окосмена част на главата. За заболяването са характерни и промени в ставите. Оказва се, че то е съпроводено с промяна на метаболизма и предизвиква атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове.

Симптоми на псориазис

Симптоми на псориазиса са на първо място кожните промени, които са видими и лесно могат да бъдат разпознати, като:

* образуване по кожата на червени петна, покрити с бели люспи;
* суха, напукана и на места кървяща кожа;
* парене, сърбеж и болка;
* удебеляване на ноктите, неравна повърхност
* болка, оток и трудна подвижност на ставите.

Заболяването е хронично, като има периоди на обостряне и други, когато то не е активно. Лечението довежда до успокояване и дълги периоди на ремисия, от месец до години. Важно: Имаме още по-добър текст за неопровержимите симптоми на псориазис! <==ТУК

Лечение по обичайния начин

Обичайното лечение на псориазиса е насочено към премахване на основните му проявления върху кожата, като люспите и удебеляването й.

Основната цел при лечението е да се забави цикъла на делене на клетките на епидермиса и да се намали възпалението.
Лечението бива:

  • локално – директно третиране на кожата с кремове, лосиони, масла и др. За локалното лечение се прилагат противовъзпалителните кортикостероиди, аналози на витамин Д3, намаляващи скоростта на развитие на клетките на епидермиса, дитранол, влияещ върху възпалението на кожата, калциневринови инхибитори, салицилова киселина, катрани, хидратанти и емолиенти.
  • системно, с таблетки или инжекции; включват се медикаменти, приети през устата или под формата на инжекции. Използват се няколко основни групи медикаменти: метотрексат и ретиноиди, които забавят деленето на клетките, циклоспорин, който потиска активността на имунната система и има подобно действие и биологични средства, които са имуномодулиращи медикаменти.
  • чрез фототерапия – прилагане на ултравиолетово лечение, както естествено, така и от изкуствени източници. За фитотерапията се разчита на първо място на слънчевите лъчи, чиято ултравиолетова съставка потиска възпалението на кожата и намалява активността на псориазиса. Това въздействие обаче трябва да се дозира стриктно, за да се избегне изгаряне и риск от развитие на злокачествени заболявания на кожата. Друга форма на фитотерапията е с ултравиолетови лъчи от изкуствен източник. Тя се прилага както за лечение на единични плаки, така и при по-широко разпространени форми на псориазис. Използват се и други специфични форми на фототерапия, като тясно спектърна и фотохемотерапия. Сравнително нова е терапията с ексаймер лазер, която изисква по-малък брой процедури от традиционната фототерапия.

Лечението на псориазиса е строго индивидуално и протича различно при различните пациенти. В някои случаи то може да се провежда амбулаторно, в други е наложително това да става с лечебно заведение.

Още за лечението ТУК:

Лечение на псориазис: Клиники в България и др., диета. Физиотерапия

Особености на псориазис на главата

“Демир

Псориазис на главата може да се прояви като самостоятелно заболяване, а може да бъде и усложнение на псориазис в други части на тялото.

Петната са подобни на тези, характерни за псориазиса изобщо, като могат да засегнат задната част на главата, областта около ушите или целия скалп. Може да се усложни и да предизвика кожни инфекции, силен сърбеж, да пречи на съня.

псориазис на главата
Псориазисът на главата може да бъде продължение на псориазис от друго място на тялото.

Използването на катран, селен или шампоани със салициловата киселина може да бъде полезно при появата на псориазис на главата. Използването на специални препарати помага за контрол на състоянието.
Когато страдате от псориазис на главата е важно са спазвате някой правила при грижите за косата:

  •  редувайте лечебен с обикновен шампоан
  • дръжте сешоара поне на 30 см разстояние от главата
  • купете си четка за коса с естествен косъм
  • изсушавайте внимателно косата като избягвате прекалено агресивния натиск

Какво представлява псориазис вулгарис?

Заболяването псориазис е едно от най-разпространените кожни разстройства
Заболяването псориазис е едно от най-разпространените кожни разстройства

Най-често срещаната форма на псориазиса е псориазис вулгарис, за който са характерни овалните червени плаки.
Смята се, че сред причинителите са:

  • генетични фактори
  • травми
  • слънчева светлина(в някои от случаите тя е полезна, в други влошава състоянието)
  • инфекции
  • някои лекарства (литий, бета блокери, кортикостероиди)
  • стрес
  • хормонални промени (главно в пубертета и при менопауза).

Пиковете при псориазис вулгарис са главно между 16 и 22 и между 50 и 60 години, като повече са засегнати жените. Обикновено симптомите затихват през лятото и се засилват през зимата.

Каква диета се спазва?

При лечение на псориазис е полезно прилагане на диета, ако има доказателства за повлияване на псориазиса от стомашно чревния тракт или жлъчката.

Не са необходими някакви необичайни диети, а по-скоро щадящ режим на хранене. Препоръчва се избягване на киселини и храни, които ги съдържат в големи количества или ги предизвикват в стомашно-чревния тракт, както и на консервирани храни.

Дайте мнение и Вие тук!

За предпочитане са млечни продукти, леки меса, дивеч, риба, леки зеленчуци, предимно зелени, компот от ябълки или печени ябълки.

Препоръчва се да се пие ежедневно много вода.

Заразно ли е?

Колкото и да не ви се вярва, псориазисът НЕ е заразен!

Неприятните белези по кожата често пъти карат хората се си дистанцират от страдащите от псориазис, но имайте предвид, че по никакъв начин не може да се заразите с псориазис. Проблемът е по-скоро естетически.

Лечение с билки. Какъв крем препоръчваме?

псориазис диета
При псориазис не са нужни конкретни диети, а по-скоро внимателен и предпазлив начин на хранене.

Посочват се няколко алтернативни метода на лечение, приети общо за безопасни, като кремове с листа от алое, капсаицин крем, приготвен от екстракт от люти чушки и приемане на рибено масло, до 3 г дневно.

Практикува се лечение на псориазис с различни билки.

  1. С билката сарсапарила препоръчва лечение професор П.Попхристов. Тя може да се ползва като 20 г корени се накисва една нощ, варят се 15-20 минути и се пият, една част веднага, а другата, в продължение на целия ден, така 20 дни. На основата на тази билка, като са добавени бреза, репей, коприва и камшик, е създаден препаратът „ Псориазал плюс”.
  2. Някои пациенти съобщават за много добър резултат с „Цитросепт” – екстракт от семена на грейпфрут. Прилага се намазване, след като25-30 капки се разтварят в течен парафин или бадемово масло.
  3.  Мария Требен препоръчва чай от 10 билки – дъбова кора, змийско мляко, върбова кора, коприва, великденче, ливадно отвратниче, росопас, невен, бял равнец, орехови черупки; също така мехлем от 50 г свинска мас и 5 г прясно изцеден сок от змийско мляко и бани на цялото тяло със слез и хвощ
  4. Полезно е и мазането с Алпикорт.

Най- добре е лечението с билки да съпровожда конвенционалното лечение и да става под наблюдение на лекар.

Още билки и кремове ТУК:

Крем за псориазис – как да изберем? Лечение с лекарства, билки и мехлеми

Псориазис по ноктите

Често при псориазис се развива и такъв на ноктите, но има случаи, когато се появява само тази му форма. Ноктите се удебеляват неравномерно, оцветяват са сивкаво и се отлепят от основата си, а околните тъкани се зачервяват и удебеляват. Засягат се както ноктите на ръцете, така и тези на краката.

псориазис цитросепт грейпфрут
От средствата на билкова основа най-често препоръчват цитросепт, който се прави от грейпфрут и понякога върши работа.

Други видове псориазис

Други известни видове псориазис са:

  • псориазис на капки, или псориазис гутата, който се предизвиква от бактериални инфекции на гърлото и представлява малки, капкообразни петна по тялото, крайниците и скалпа;
  • инверзен псориазис,появяващ се по гънките (мишници,слабини), най-вече при хора с наднормено тегло;
  • пустулозен псориазис, представляващ зачервени зони на тялото, осеяни с мехурчета, пълни с бяла течност;
  • еритродермичен псориазис, макар и най-рядко срещан, при който кожата по цялото тяло се зачервява, лющи се, пари и сърби.


И едно супер интересно видео за

Лечение на псориазис с билки,

разказано от първо лице от човек, който знае за какво говори:

Първоначално публикувано на:11.10.2014 @ 11:36

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ето подробно описание на 20-те основни симптома на посттравматичния стресов синдром. По-долу ще поговорим и за симптомите на явлението шок.

Шок и посттравматичен стрес. Симптоми

Ето подробно описание на 20-те основни симптома на посттравматичния стресов синдром. По-долу ще поговорим и …

16 Мнения

  1. Невена Станилова

    Здравейте! Четох на няколко места, че билките Демир бозан помагат за лечението на псориазис. Това възможно ли е и вярно ли е според вас? Благодаря предварително!

    • Лекар.БГ

      Да, погледнете видеото, което добавихме най-долу в публикацията! В него има точно отзив за лечение на псориазис с Демир бозан! Да се надяваме, че ще помогне и на вас!

  2. Здравейте, препоръчаха ми Дермалекс за псориазис. Някой ползвал ли го е? Може ли да ми кажете нещо повече занего?

  3. Здравейте искам да споделя моя опит при лечението на псориазис. От няколко години лекувам този по главата с шампоан Kelual DS на Ducre. Незнам дали го изписах правилно. Струва около 20 лева. Предписа ми го една докторка от 7ма поликника, на която много благодаря. За ноктите обаче не се намери нещо, което да помогне. Опитвах разни лечения, но нямаше ефект. Сама опитвах с разни масла и сега реших да опитам олио PSOOTHE indigo naturalis. Пише, че е изцяло от натурални масла и без химия. Незнам дали се продава в България, тъй като не живея тук. поръчах го от Ибей, струва около 15 паунда. Не е евтино и ще трябва да купя още. Но за едната седмица, в която го ползвах видях голяма промяна на ноктите си към по-добро. Дано наистина постигна желания успех. Ще пиша отново.Това не е реклама. Успех на всички.

    • Dora Vasileva

      Здравейте Милка , прочетох за вашето лечение на псуриазис , за което много се радвам ,че сте се излекували .
      На моят син преди 4 год.му се появиха пьпки на скалпьт , после и по тялото . Години на ред ползвахме китазон – шампоан и гел за тяло но не ни помогна . Едва днес му поставиха диагнозата – Псориазис , изписаха ни лекарства които в аптеката не можаха да ги открият . Ние живеем в Англия , намерих в Eваy шампоана сьс който сте се излекували . Не знам дали и за тялото , ще можем да го ползваме ? Ще сьм ви много Благодарна , ако ми преговорите . Благодаря Ви .

  4. Вече от месец и половина може би ползвам PSOOTHE indigo naturalis за ноктите и резултата е видим. Усещам ноктите си много по-добре и видимо са така. Може би около 30-40% подобрение. Радвам се за което, понеже не желая да ползвам кортикостероиди, които така или иначе не ми помогнаха, когато ми бяха предписани. Лекарката тогава каза, че няма лечение. Случайно попаднах в интернет на това олио и съм доволна. Според мен всеки, който страда от псориазис, трябва да го пробва. Успех на всички.

  5. славина

    Здравейте !! Моя приятелка има псориазис , ходеше известно време на нагревки спряха нагревките и до няколко дни се появи. Може ли да кажете какво ползвате за тялото(крем , олио , няакви бании не знам и аз …просто нещо което ви е помогнало) , с възможност за минимално количество химия. Благодаря Ви !!

    • на мен (лека форма, по една малка плаки на всеки крак + 3-4 малки петна по скалпа) ми помогна псориазал+, изчезнаха след 3 месеца.

  6. галя маринова

    Змийско мляко ,това е билка ,масло есенциално от пачули смесено с крем от невен тези са за мазане а за пиене Милгама

  7. КОМПРЕСИ ОТ УРИНА ЛАКТИ КОЛЕНА СКАЛП УШИ И КОЖАТА МИ Е АБСОЛЮТНО ЧИСТА ДОРИ И Я ПИЯ

    • Как я пиете?Споделете всичко

    • Сиси Добрева

      Уринолечение се прилага при следните случай:да не вземате хапчета за лечение-тази урина е вредна-най добра за пиене е урината на деца до 12 г.За масажи и компреси се ползува урина престояла 5 дни-испарена на котлона до 1/3 от количеството.
      Най-ефикасно лечение е с Жук-Знахарь /Бръмбар-лечител/-раните се затварят,укрепва имунната система! тел.0876235578

  8. Сиси Добрева

    Най-после намерих правилното за мен лечение-Жук-Знахар /Бръмбар-Лечител/-Пие се по схема.Лекува псориазис-/раните ми зараснаха-двустранно от главата до крайниците/,Лекува рак,диабет и др.Укрепва имунната система-в това е разковничето! тел. 0876235578

  9. Искам да споделя за един продукт,който по принцип не е за псориазис,но какво ли не съм ползвала.И понеже съм ползвала какво ли не без ефект реших да го пробвам,защото и цената му е много добра. Кремчето се казва “универсален балсам” на фирма Максмедика. Съдържа само натурални съставки -прополис,витамини,жожоба и още нещо.Наистина ми помогна и сега не спирам да го ползвам. Ефекта при мен беше още на 3-4 ден.УНИКАЛНО! Пробвайте го,няма да съжалявате.Бях забравила какво е да имаш гладка и спокойна кожа,без лющене и сърбежи.

  10. Сиси Добрева

    Бръмбар лечител е живото хапче при неизличими болести-рак,тежки кожни увреждания,миома,диабет,паркинстон-засилва имунната система,нормализира метаболизма-лечение без кортикостероиди!
    тел.0889575732

  11. Спрете се бе хора, не си хабете времето и парите за лекарства, всичко е в главата ви!

    Аз от години изпитвах ужас от едно друго премеждие което периодично ми се случваше, стигнах до там че псориазиса ме беше превзел почти целия(Долната част на краката ми, торса ми почти целия отпред и отзад, по ръцете, по скалпа и малко по лицето като това по лицето контролирах с фусикорт), ходих на различни прегледи, казаха ми че съм за постъпване в болница и облъчване с някакви химио лъчи и тъкмо бях готов да го започна когато открих че това не е нужно.
    Просто в този момент се влюбих силно и любовта ми е споделена, тя ми помогна да открия новите целие в живота си, промених коренно начина си на живот и съм щастлив, така БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ЛЕКАРСТВА се изчистих напълно вече нямам и помен от тая гадост, не се страхувам и от другия проблем защото се научих да го контролирам и по-важното имам силната на подкрепа на момичето до мен.
    Така че зарежете лекарствата, забравете проблемите, усмихнете се на живота дишайте спокойно, радвайте се на любимите хора и ги правете щастливи не завиждайте никому и ще видите как ще забравите що е то псориазис!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *