удар по главата при дете
Не подценявайте опасностите след удар по главата!

Всеки удар по главата може да е фатален (особено при дете!)

Всеки удар по главата може да се окаже фатален – особено ако става дума за дете.

Мъниците са непредпазливи: не виждат летящата към черепа им тежка люлка, срутват се от високата катерушка. Понякога белята става и при много по-безобидни обстоятелства.

Хубавото време е дар за децата: могат да се натичат навън до насита. Но точно в това опиянение на игрите стават и най-много драматични инциденти. На практика всяко дете е в риск, докато е в будно състояние, предупреждават от medikforum.ru. Опасните последици от удар по главата могат да се изчерпят с леко мозъчно сътресение – при правилно лечение то ще отшуми безследно.

За жалост не винаги става така. Ако една травма на мозъка след удар по главата не е излекувана докрай и се случи втора, последиците могат да бъдат от инвалидност до смърт. Това е т.н. синдром на втория удар по главата. Ето защо е важно да се знаят признаците, че нещо не е наред. За тях има смисъл да се внимава също ако удар по главата е претърпял и възрастен.

И така – за какво да внимаваме след удар по главата? Първото, което привлича внимание, са външните наранявания, кървене и т.н. Понякога обаче такива външни белези на травмата липсват; това действа успокояващо на възрастните – и всъщност ги заблуждава. Така едно мозъчно нараняване след удар по главата може да остане незабелязано дори за лекаря, ако не се следи професионално състоянието на претърпелия травмата.

Дайте мнение и Вие тук!
удар по главата
Не подценявайте опасностите след удар по главата!

Симптомите на вътрешно нараняване след удар по главата са няколко. Пострадалото дете или възрастен се оплаква от главоболие, вие му се свят, има проблеми с координацията. Шумът и светлината го дразнят. Повдига му се, опитва се да повръща. Може тези симптоми да не са проявени, но след няколко дни всички виждат, че има проблеми с концентрацията на вниманието и запомнянето. Движенията на жертвата на удар по главата стават забавени, движи се вяло. Удареният става раздразнителен и е постоянно в лошо настроение. Става сънлив или обратно – не може да спи. Понякога се наспива изумително бързо, в други случаи човек не може да го събуди.
Ако след удар по главата някое дете прояви един или повече от описаните симптоми, няма смисъл да чакате кога това ще отшуми. Без повече отлагане търсете лекар!

Всъщност консултацията с лекар при удар по главата не е нещо излишно дори да не забелязвате тревожните признаци. Освен това е задължително дори при негова оценка, че всичко е наред – да оставите детето да си почива от физическа активност; да прекара няколко дни на тишина и при спуснати завеси на прозореца в стаята. Същото се отнася и за възрастен, ако е понесъл удар по главата. Помнете: всеки удар по главата наистина може да бъде много опасен!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *