Krov Bilkova 04
Демир бозан събира множество положителни отзиви от различни пациенти

Мнения за билкова кръв Floradix. Противопоказания, странични ефекти

Какви мнения има за сироп билкова кръв на Floradix и таблетки. Цена. Странични ефекти, противопоказания, заместители. Как се приема и колко време се пие? За деца. Малтофер и Тотема по-добри ли са?

Желязото зле се усвоява, дори в идеално здраве и при оптимално хранене. Човешкото тяло е способно да възприеме до 10% от желязото, постъпващо с храната.

В таблица даваме уязвимите групи хора, които се нуждаят от лесноусвоимо желязо.

Нуждаещи се от лесноусвоимо желязо
причини за дефицитпоследствия от дефицита
желязодефицитна анемиянедостигът на желязо е свързан с нарушения в неговото постъпление, усвояване и с повишена загуба на кръв, води до намаляване на количеството еритроцити
суров хран. режим, хранене без баланснебалансираното хранене и гладуването разстройват зареждането с желязо, защото освен храни с негово съдържание, за усвояването е нужно постъпление на витамини С, А, В9 и мед, както и мазнини
вегани, вегетарианцихората на растително хранене изключват от менюто си основен източник на желязо – животинските продукти
фитнес, спорт, интензивен трудинтензивните и честите физически натоварвания пречат на усвояването на желязото, а с потта се изхвърля допълнително количество желязо (до 530 мг/л)
възстановяване след боледуване, операцияпредпоставки за загуба на желязо се създават при всякакви травми, рани и кръвоизливи, както и поради лечебно хранене с ниско съдържание на месо
обилна менструацияпри жени без анемия, но с обилна менструация се отбелязва засилена загуба на желязо. Процесът е двустранен – колебанията на хемоглобина влияят върху обилността и характера на цикъла
след зачеване, при кърменепрез бременността обемът кръв се увеличава с 30 – 40 %, но в нея спада количеството хемоглобин. Много майки получават симптоми на анемия
онкологияанемията е често усложнение при тумори и химиотерапия. Нейното лечение се затруднява, защото дефицитът влияе на ефективността на използвания за това рекомбинантен еритропоетин
децажелязото е нужно за кръвотворенето и за формирането на растящите тъкани

Желязото е жизнено потребно и за здравите. Участва в образуването на хемоглобина и оттам – в преноса на кислород до тъканите. Освен в кръвотворенето, участва в обменните процеси, повишава имунитета, защитава от токсични атаки.

krov-bilkova-01
Форми на Флорадекс

Създадени са препарати, които добавят лесноусвоимо желязо при дефицит. Сред тях изпъква Билкова кръв Флорадикс.

Мнения за билкова кръв на Floradix

Предписа ни го хематолог, изправи ме на крака в най-трудния момент“, пише потребителка на популярната bg mamma. Когато някой запита за добавяне на желязо, Билкова кръв е сред препоръчваните продукти.

По-детайлни и документирани отзиви дават потребители в чуждестранните форуми. Някои са контролирали ефекта с предварителен и последващ анализ на кръвта и дават положителни отзиви. „Добавката дава доста бърз резултат, макар че лечението с нея отнема 2 до 4 месеца според тежестта на ситуацията“, пише пациентка с анемия в руски форум за отзиви. „Случайно се натъкнах в Инстаграм, много ми помогна“, пише друга потребителка.

Пациентите описват Флорадикс като приятен за пиене, на вкус кисело-сладък – „пие се нормално, не е противен“.

Ето още няколко извадки от дадени мнения: „Приех го в комплекс за изчистване на червата и кожата на лицето, даде отличен резултат“, „Пием и ставаме все по-здрави“, „Може при бременност, прекрасна алтернатива на витаминните комплекси“, „Идеално за деца“.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Малко, но не липсват отрицателни отзиви: „Пари на вятъра, в моя случай няма никакъв резултат!“, пише потребител с дългогодишна анемия и показва резултатите от кръвни анализи.

Вижте още мнения за билковата кръв и оставете и своя отзив и вие ТУК в нашия форум за коментари по темата!

Продуктите с желязо на Флорадикс са

  • в две форми – таблетки и сироп.
  • сиропът е в две разновидности – за деца и универсален. Разликата е в съставите – те доста се различават. Оттам идват и разлики в дозирането.
  • универсалният сироп е в две опаковки – 250 и 500 мл.

Непременно погледнете и това ценно видео:

Сироп Билкова кръв, 250 и 500 мл.

Универсалният сироп Билкова кръв с желязо носи надписът билково-плодов елексир. Производителят го определя като билков тоник, приложим във всички случаи, провокиращи железен дефицит.

Продуктът е натурален, чист. Подходящ за уязвимите групи. Единствено не подхожда на деца във възрастта под 3 години.

  • Стандартната доза е 10 мл, за деца под 6 г. – 5 мл.
  • Продава се в две разфасовки. Малката опаковка от 250 мл струва 33.60 лв, а тази от 500 мл струва 57.40 лв (аптечна цена). В сайта на Флорадикс виждаме цена от 24 лв за 250-милилитровата опаковка.
Билкова кръв с желязо за деца

Въпреки че носи надписът „за деца“, този вариант на Билкова кръв също се дава от 3-годишна възраст. Разчетен е за употреба до 12 години. Дозирането е по-детайлно по възрастови групи – 10 мл до 6 г., 15 мл до 9 г., 17.5 мл за момчета до 12 г. и 20 мл за момичета.

krov-bilkova-02
Сиропът Флорадекс

Съставът на сиропите за деца и възрастни е различен. Например в детския има овесена трева, зърнастец, върбинка, малини. Универсалният съдържа копър за храносмилане, коприва, водорасли, пирей. В детския е вложен сироп от агаве и сок от ацерола, ароматът е на малина и ванилия. В универсалния соковете са от круша, къпина, цвекло и още няколко плода.

И в двата вида има витамин С и коктейл от В-витамини, но в универсалният има допълнително мед и манган.

Детската Билкова кръв е в една опаковка от 250 мл и струва 36.40 лв аптечна цена, според сайта на Флорадикс – 26 лв.

Билкова кръв на таблетки

Като състав, таблетките са комбинация от двата вида сиропи. В тях има моркови, коприва, спанак, пирей, копър, водорасли, разви сокове, витамини и мед. Източникът на желязо тук, както и в сиропите, е железен глюконат.

Производителят указва дозиране според възрастта. До 12 г. препоръката е за 1 таблетка на ден, над 12 г. – 2 Х 1 таблетка или 2 брой на ден.

Аптечната цена на таблетките е 36.40 лв, в сайта – 26.19 лв.

За какво се ползва и как се приема?

При анемия

Железен дефицит е показание за прием единствено на таблетките Флорадикс. Подава се двувалентно желязо, заедно с нужните му за усвояването витамини. Дозата за възрастни е по 1 таблетка на 12 часа, за деца – на 24 часа.

При висок хемоглобин

Препарати с желязо се назначават при спад на хемоглобина, който се получава поради нерационално хранене, кръвоизливи, обилен цикъл, травми, операции и други причини (виж таблицата). Това е преходна анемия, която се преодолява с попълване на дефицита чрез добавки като Билкова кръв.

При нисък хемоглобин са подходящи всички продукти на Флорадикс с желязо – и сиропите, и таблетките. Те са разработени като добавка при недостатъчно хранене и за подкрепа над 40-год. възраст.

Още по темата ТУК: Бързо вдигане на нисък хемоглобин с лекарства и храни. Трайно лечение. За колко време се вдига?

При диабет

Диабет не е показание за прием на Билкова кръв. За разлика от обичайните видове анемия, тази на фона на бъбречна недостатъчност при болни от диабетне се преодолява само с витамини. Без адекватна реакция то може да приеме много тежка форма. Добавката на Флорадикс не е решение за диабетиците.

В добавка високият прием на желязо се смята за рисков фактор за развитие на втория тип диабет.

При бременност

Таблетките и универсалният сироп са подходящи за прием след зачеване. Износването на плод повишава значително нуждата от този елемент, а той обратно – спада като количество в увеличаващата се по обем кръв. Жените са предразположени към развиването на скрит дефицит.

krov-bilkova-03
Таблетките Флорадекс

Билкова кръв е отлична добавка, която жената да започне да поема от забременяването минимум до приключване на кърменето. Тя се отразява благотворно на майчиния организъм, на формиращия се плод и на бебето през кърмаческия период (посредством майката, а не директен прием). Продуктът помага за възстановяване на родилката, независимо от това дали раждането е било секцио или естествено.

Как се дава на деца и дали?

Да, Флорадикс е подходящ за някои възрастови групи сред децата, но забележете следните особености:

  • Таблетките са от 5-годишна възраст, дозата е 1 бройка на ден. При навършване на 12 г. се минава към двойна на тази доза – 2 бройки на ден, на два приема;
  • Универсалният сироп е от 3-годишна възраст при намалени дози. До 6 г. се дават по 5 мл дневно, до 12 г. – 10 мл, а след това се минава към доза за възрастен от 20 мл;
  • Сиропът за деца също е от 3-годишна възраст. Той е разчетен за малки пациенти. Дн. доза до 6 г. е 10 мл, до 9 г. е 15 мл. Във възрастовия диапазон 10 – 12 г. има диференциация по пол – момченцата се нуждаят от по-малко (17.5 мл), момиченцата приемат по 20 мл.

Да подчертаем, че и двата сиропа са адресирани към деца като показания и дозировки. Но те имат различия в своя състав. Хематолог ще помогне да изберете подходящият за вашия конкретен случай. Производителят не прави сравнение на съставите и не посочва различни показания по отношение на децата.

Колко време се пие?

  • За сиропите производителят указва курсово приемане в продължение на 4 седмици.
  • За таблетките схемата е различна. Препоръчва се курсов прием от 2 – 3 месеца годишно. Допуска се целогодишен прием като добавка за жени със завишени нужди от желязо.

Противопоказания

Няма посочени противопоказания, което е разрешено при хранителните добавки.

Дайте мнение и Вие тук!

Непременно погледнете и ТУК: Таблица с храни, съдържащи желязо. Мнения за Саностол, Ferro Folgamma, Тотема на ампули и др. таблетки със съдържание на желязо.

Странични ефекти

Според сайта на Флорадикс, продуктите нямат странични ефекти.

Изпражнения

Приемането на допълнително желязо изменя цвета на изпражненията, те се оцветяват в черно. Според Флорадикс, това се случва поради предозиране. Тялото е способно да преработи до 12 мг желязо на ден. Ако се приемат по-големи количества, остава количество неусвоено желязо. Именно то оцветява фекалната маса, причинява запек, потъмняване на зъбите и други негативи.

При Флорадикс тези рискове са минимизирани, поради наличието на оптималното к-во от 12 мг в една доза.

Цена и откъде да се вземе?

За приемането на Билкова кръв няма задължително условие предписание от лекар и издаване на рецепта. Може да закупите свободно добавката от аптечната мрежа или да поръчате в интернет.

Още ТУК: Какво е критично нисък хемоглобин и как се лекува? Лечение с билки и лекарства. При какви стойности на хемоглобина се прави кръвопреливане? Симптоми и причини.

Билкова кръв е добавка. Цената й при различните търговци се движи в един немалък диапазон от около 10 лв.

krov-bilkova-05
Лекарства с желязо

Ще разгледаме някои известни цени.

  • При Марешки. Веригата аптеки не поддържа интернет магазин, нито сайт с актуални наличности и цени. От периодично издавания каталог е видно, че Билкова кръв се продава от тези аптеки, но и там не се посочват цени. За актуална стойност на продуктите запитайте в някой от обектите на Марешки;
  • В Ремедиум. Аптечният интернет магазин remedium.bg афишира топ цени за продуктите на Флорадикс. Детският сироп е намален от 27.35 лв на 21.88 лв, Универсалният е от 25.09 лв на 20.07 лв. Таблетките са намалени от 27.75 лв на 22.20 лв. Най-силно впечатлява цената на голямата опаковка сироп от 500 мл. Дори и преди намаление тя е 43.39 лв, а при намаление се продава срещу 34.71 лв;
  • В Медея. На адрес aptekamedea.bg намираме универсалният сироп 250 мл на 25.59 лв, детският – на 27.89 лв, голямата опаковка не се предлага. Таблетките са 27.69 лв;
  • Във Фрамар са налични и четирите разновидности. Универсалният сироп от 250 мл е 33.60 лв, от 500 мл – 57.40 лв, детският – 36.40 лв. Цената на таблетирания препарат е 36.40 лв;
  • В Софармаси универсалният сироп е 24.49 лв за 250 мл, 42.29 лв за 500 мл, таблетките са 26.49 лв;
  • В интернет. Производителят поддържа информационен сайт на български език на адрес floradix.bg. Чрез него има възможност за покупка. При натискане на съответния бутон биваме препратени към сайта zelen.bg, където универсалният сироп струва 24 лв за 250 мл, детският струва 26 лв. Таблетките са 26.19 лв, но към момента са отбелязани като неналични.

Заместители

Продуктите с железен глюконат са най-близкият заместител на Билкова кръв. Всички те се класифицират като добавки.

  • Ферохерб – съчетание от железен глюконат, екстракт от глухарче и витамини при таблетките, а при сиропа – и черен бъз. Продуктът е насочен към изпитващи отпадналост и умора, за периода след боледуване и желязодефицитни състояния. Железният глюконат е 15 мг. Цена на 40 таблетки – 41 лв, сироп 125 мл – 19.60 лв;
  • Желязо комплекс на Валмарк – 10 мг желязо в съчетание с нужните за усвояване витамини, цинк, селен и магнезий. Подпомага производството на енергия в тялото. 30 таблетки са 24 лв;
  • Сънлайф разтворими табл. с желязо и вит. С – германският продукт е за жизненост, имунитет и енергия. 20 табл. са 4.40 лв;
  • Олигомакс с морска вода подава 10 мг желязо, предназначен за подобряване на кръвотворенето. Нужните микроелементи идват от морската вода – селен, цинк, магнезий + водорасли от океана. Цена на шише от 150 мл – 24.10 лв;
  • Биофар Fe + В9 са разтворими табл. с 14 мг желязо и традиционния коктейл от витамини. 20 бройки са 5.50 лв;
  • Натурал Факторс съчетава 17.5 мг желязо с В9 и В12, манган и сушен ч. дроб. Обичайната доза е ½ таблетка. В опаковката има 90 бройки за 24.10 лв.

Всички визирани препарати са хранителни добавки. Отделно има медикаменти с желязо, които се изписват за лечение.

Тотема

Обикновено железните препарати са на таблетки или сироп. Но Тотема се различава – тя е в инжекционна форма на ампули. Още един такъв препарат е Идафер. Предоставя интензивна терапия при остри дефицити.

Високата ефективност обаче върви в комплект с нуждата от повишено внимание. Инжектирането на Тотема и Идафер става заедно с лабораторно проследяване. Препаратите могат и да се вливат, което е отлична възможност при стомашни патологии.

Цената на 20 ампули Тотема е 9.89 лв, Идафер солуцио е 116.35 лв за 5 броя.

Демир бозан

Сред продуктите с желязо изпъква чай – билков микс от 6 билки. Той работи по различен начин, но допринася много при желязодефицитни състояния.

krov-bilkova-04
Демир бозан събира множество положителни отзиви от различни пациенти

Демир бозан не подава желязо, но подобрява състоянието на кръвта. Чрез системно пречистване много пациенти овладяват симптоматиката (отпадналост, световъртеж, повишено уморяване и др). и нормализират хемоглобина си.

Билките имат и други свои подходи в терапията на анемични състояния. Те повлияват метаболизма, имунитета и други механизми, които съдействат за анемия.

Други ефекти от Демир бозан са подобряване на проходимостта на мрежата от съдове, стимулиране на кръвотворенето, противодействие на депресивност и потиснатост, които съпровождат анемичните състояния.

При някои пациенти Демир бозан е напълно достатъчен за възстановяване, а при тежки случаи дава необходимите условия за по-бързо овладяване на недостатъчното кислородно снабяване.

Демир бозан се продава на кутии с филтърни пакетчета за запарване в чаша. Цената му е 43 лв за тримесечна терапия.

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Малтофер

Линията на френския производител Vifor включва всякакви форми за добавяне на желязо. У нас се продават три продукта, насочени към бременни и новородени бебета – таблетки за дъвчене Фол, в които има и фолиева к-на, сироп с тривалентно желязо и капки.

Ценното при Малтофер е, че течните форми са направени за най-малки бебета. Сиропът е за кърмачета, а капките – за недоносени. Те лесно се дозират при ниско тегло, затова пък не стават за възрастни.

Други дъвчащи таблетки – Айрон Фол, други капки – Протофер, други капки за новородени – Педиакид, друг сироп – Фероглобин.

В препаратите Малтофер се ползва качествено желязо – тривалентно. Таблетките струват 10.45 лв за 30 бройки, сиропът е 10.10 лв, капките – 9.62 лв.

Още информация и източници на английски: Домашни средства и билки за бързо повишаване на хемоглобина; * Хранителни добавки при нисък хемоглобин (анемия).

Сорбифер

Сорбифер Дурулес е популярен препарат при желязодефицитни състояния. Представлява обвити таблетки. От този тип е и препаратът Феро – Фолгама.

Таблетираният Сорбифер е в две дозировки – 100 мг и 320 мг. Той се отличава с висока ефективност (освобождава се постепенно, което осигурява по-пълно усвояване на подаденото количество) качествено желязо от феросулфат и ниска цена. 30 таблетки от голямата дозировка струват 7.76 лв.

Друго преимущество на Сорбифер е минималното противопоказания (свързани със стомаха) и нежелани реакции като запек, болезнен корем и обриване.

Феро – Градумет

Привлича вниманието с това, че желязото се освобождава контролирано. При постепенно подаване то се усвоява пълноценно, без да се изхвърля в изпражненията. Желязото е от феросулфат като при Сорбифер. Това е най-бюджетният вариант за добавяне, 30 бройки струват 3.71 лв. На ниската цена донякъде се противопоставя високата дневна доза от 4 таблетки.

Минус на Феро Градумет е, че не подхожда на деца.

И едно видео по темата за анемията и защо тя се получава:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хемоглобин

Кои са най-честите причини за висок хемоглобин?

Наличието на висок хемоглобин може да бъде нормално физиологично явление или признак на някакво заболяване …

4 Мнения

  1. Владимир Димитров

    При мен се разрушават еритроцити и не успяват да се компенсират. Почнах Билкова кръв, но изглежда беше слаб за моето състояние и ми изписаха Сорбифер.

  2. Теодора Тоскова

    Казаха ми за Демир бозан, защото страдам от шум в ушите, гадене, умора, отпадане на зрението и безсъние, защото понеже ми е слаба кръвта.

  3. Петър Костов

    Да попитам Билкова кръв, Демир бозан и другите помагат при анемия от В12?

  4. Здравейте,относно Флрадикс желазо за деца ,и универсалното ,както го наричате е пдсладено с агаве,защото меда при децата може да предизвика алергии.Витамин Ц в класическия е от пипки,а в детския е от ацерола,тъй,като я има отношение и към имунитета.А за деца под три години става по лекарска преценка,тъй,като са много малко фарма компаниите,които нвестират в клинични наблюдения при деца под тази възраст.Относно комбинацията Fe и Ca,храни:Жeлязoтo ce ycвoявa пo-лoшo в пpиcъcтвиeтo нa дъбилни вeщecтвa, xpaнитeлни влaĸнa (тe aбcopбиpaт в ceбe cи мoлeĸyлитe нa жeлязoтo и гo извeждaт oт opгaнизмa), фитин, oĸcaлoвa ĸиceлинa. Toвa знaчи, чe aĸo Bиe ce cтpeмитe дa пoлyчитe пoвeчe жeлязo, тpябвa дa избягвaтe пpeĸaлeнo чecтaтa yпoтpeбa нa пpoдyĸти ĸaтo бoбoви, ĸиceлeц, cпaнaĸ, тpици. Mнoгo cилeн aнтaгoниcт нa жeлязoтo e ĸaлцият. Πpoдyĸтитe, ĸoитo cъдъpжaт ĸaлций (нaй-вeчe млeчнитe), пpeдoтвpaтявaт нeгoвoтo ycвoявaнe.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *