кестен
Дивият кестен има доказана лечебна сила

Конски кестен (див): Какво лекува? Истини за целебната му сила

Дивият кестен, наричан още конски или свински, е всепризнато целебно растение. Ще разкажем какво лекува.

При този популярен растителен вид лечебна сила имат плодовете, цветовете и листата, дървесната кора. Днес във всяка аптека могат да се купят продукти на фармацевтичното производство, в чийто състав има биоактивни съставки от конски кестен.

Целебният конски кестен лекува благодарение на дъбилните вещества, сапонините, флавонгликозидите. Най-висока концентрация на полезните съставки има във всеки кестен, който сте се изкушили да си вземете от тротоара или алеята в парка в някоя есенна сутрин. Кестените традиционно се използват за храна на някои домашни животни, отбелязват от web-zdrav.ru. Свързват ги и с народни вярвания, че са способни да предпазват от болести: препоръчва се да носите в джоба три кестена, за да си спестите болки в ставите.

Истината за целебната сила на конския кестен е известна отдавна, но е потвърдена научно през 1896 година. Едва тогава един френски лекар, който проучвал народни рецепти с кестен, приготвил настойка от тези плодове и успешно я използвал за лечение на хемороиди. По-късно било установено, че екстрактите от кестен се отразяват благотворно върху системата на кръвоносните съдове, особено върху вените.
Днес се разчита още на противовъзпалителното действие на продуктите с екстракти от кестен, както и на способността им да лекуват от отоци.

Дайте мнение и Вие тук!
кестен
Дивият кестен има доказана лечебна сила

Плодовете на дивия кестен се използват за мазила и настойки за външно приложение, но не и за чайове. Все пак кестенов чай има, но за него се вземат точно премерени дози цвят, листа или кора.
Народни лечители предупреждават, че самолечението с продукти от див кестен крие известни рискове – ако не сте достатъчно вещи в приготвянето им. Но не си струва да рискувате, защото готовите продукти с кестен са достатъчно добри и ефективни. Става дума за мехлеми, капки, таблетки, капсули и свещички; има дори разтвори за инжекции. Много лекари ги препоръчват като добро, балансирано средство при съдови заболявания. Заради общото обездвижване човечеството все повече боледува от съдови заболявания – затова лекарствата с компоненти от див кестен са така популярни.

Ето и една лесна, сигурна рецепта от конски кестен за лечение на кашлица. Чаена лъжичка сухи листа от кестен се заливат с четвърт литър вряла вода и се оставят да киснат 10 минути. Запарката се прецежда и се пие топла, на глътки. Може да се подслади с мед.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *