анемия
Лечението на анемия включва специална диета

При анемия – кои билки и храни помагат

Леките отклонения в стойностите на хемоглобина – анемия, могат да се балансират чрез подходящи храни и билки. Тук народната медицина има няколко ефективни препоръки.

анемия
Лечението на анемия включва специална диета

При анемия наблегнете на храните с елда (гречка). Яжте ябълки, телешко, дроб. Полезно е месото на дивите животни и птици; популярното пилешко от магазина, както и свинското, също вършат работа, но по-малко. Подходящи са всички зелени салати и достъпните билки. Непременно наблегнете на глухарчето и маточината, на копривата. Хранителният режим трябва да се съчетае с подходящи физически натоварвания. Прекарвайте повече време на чист въздух, препоръчват от web-zdrav.ru.

От медицинска гледна точка могат да се препоръчат желязосъдържащи препарати и витамин В12.
Морковите вършат чудесна работа при анемия. Добър вариант е сутрин да похапвате 100 грама прясно настърган морков на гладно – добавете малко зехтин. Чудесна профилактика срещу малокръвие са соковете. Добър ефект дава коктейлът от моркови, червено цвекло и черна ряпа – равни части. Кореноплодите се настъргват и изцеждат непосредствено преди консумация. За профилактика са достатъчни 2 супени лъжици на ден.

Проблемът анемия е неприятен, но се поддава на лечение и се повлиява от лекарствените треви. Народните лечители препоръчват в този случай запарка от бяла мъртва коприва. Супена лъжица суха билкова маса се запарва за десетина минути с чаша вряла вода. Прецежда се и се изпива наведнъж. Процедурата се повтаря три пъти на ден.

Познато и лечението на анемия с настойка от обикновена коприва и брезови листа. Билковата маса се смесва в равни части; две супени лъжици от нея се заливат с литър и половина вряла мода и се оставят да киснат един час. Течността се прецежда и към нея се добавя 1/3 водна чаша сок от червено цвекло. Полученото количество се разделя на 3-4 равни части и се пие 20 минути преди хранене. Лечебният курс продължава осем седмици.
От анемия спасява популярната в диетичното хранене елда (гречка). Чаша сурови зърна от елда се измиват и насипват в еднолитров буркан. Добавя се същото количество нискомаслено кисело мляко. Сместа се оставя да престои една нощ. На сутринта сместа е готова за консумация. Вкусът й може да се подобри с мед или изкиснато бяло саламурено сирене.

Сокът от червено цвекло винаги е препоръчван при лечението на анемия. За да се усвоява пълноценно, той трябва да престои след изцеждането два часа в хладилник. Добре е да се консумира смесен с пресен морковен сок. Споменатата елда пък може да се приема и в прахообразен вид: зърната се смилат в кафемелачка и се взема по една супена лъжица три пъти на ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Елда – безценна храна за вашето здраве и фигура

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лекът прополис се ползва с голям успех при лечение на шум в ушите

Излекувах се от шум в ушите с капки и чай

Кои са най-добрите капки за шум в ушите. Как да си приготвим домашно капки от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *