болки в краката
От болки в краката понякога спасява само операцията

9 причини за болки в краката или в прасеца при ходене. Оловни крака

“Останах без крака!” – така звучим в края на един напрегнат ден. Това значи, че имаме болки в краката от умора. Причините за болки в краката обаче могат да бъдат и симптом на някакво заболяване.

Болки в краката могат да се почувстват поне по девет причини, разкриват от medikforum.ru. Във всеки от случаите има специфично лечение. И така – защо се случва да имаме болки в краката?

1. Атеросклероза на артериите.

Ако това е причината за болки в краката, те са концентрирани в прасеца; усещате конвулсии нощем, при изкачване на стълби, при тичане и продължително ходене. Ходилата са студени независимо от сезона, на палците не може да се усети пулс. Мъжете с този симптом имат проблеми с потентността. За лечението е нужна лекарска консултация и изследване чрез магнитно-резонансна ангиография. При пушачите това заболяване прогресира бързо и има тежки последици, включително гангрена.

2. Ендоартрит.

Това е възпалителен процес на артериалните тъкани. Разпознава се по острите болки в прасеца и ходилото, които възникват при ходене след първите стотина крачки. Може да настъпи и изтръпване на краката. Ако спрете и си починете, симптомите изчезват – но тръгнете ли отново се появяват. При съмнение за такъв проблем съдовият хирург назначава комплексно изследване, включително кръвен анализ, ангиография и т.н. Според случая лечението за тези болки в краката може да бъде както консервативно – с медикаменти, така и оперативно. Не е изключено причина за проблема да е запушване на кръвоносен съд – тогава болката е силна и не преминава. Ако това ви се случи, веднага викайте спешна помощ!

3. Артроза.

При артритни стави ходенето е болезнено. Има болки и в спокойно състояние, особено при смяна на времето. Болката е локализирана в проблемната става, но с напредването на болестта и износването й обхваща прилежащи меки тъкани, отразява се на натоварването на пояса и гръбначния стълб. Рентгенът ще потвърди, че става дума за артроза, а лекарят ще препоръча комплексна терапия – медикаменти, физиотерапия и диета. Тези неща помагат при описаните болки в краката.

4. Тромбофлебит.

Тогава болката в прасеца е постоянна и пулсираща. Може да има оток и зачервяване, парене, вените се втвърдяват и при докосване са болезнени. Чрез ангиосканиране се установява какъв е рискът да се откъсне тромб при описаните болки в краката; лечението може да бъде оперативно, но и консервативно.

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

5. Остеопороза.

Както е известно, дефицитът на калций прави костите “рехави”; признак за такъв проблем са тръпките и постояннните болки в краката. В рискова група са жените над 40 години, особено ако са светлокоси и светлооки. При потвърдена чрез изследвания диагноза се назначават калциеви препарати. Още за диагностиката и лечението на остеопороза ТУК!

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Степени и последствия. Бонвива или Пролиа?

6. Остеохондроза на пояса.

болки в краката
От болки в краката понякога спасява само операцията

За това заболяване са характерни внезапните, остри, “стрелкащи” болки в краката. Те не преминават при почивка. Трябват ви консултации с невролог и хирург, както и магнитно-резонансна томография. По-вероятно е да се наложи операция. Имаме отделна статия по въпроса: Всички начини за лечение на остеохондроза!

Дайте мнение и Вие тук!

Остеохондроза: как да се избавим през 2019 г. с и без лекарства и операция?

7. Диабет.

“Фигурин

При него нощем се усещат тръпки, конвулсии и болки в краката, получават се отоци и слабост, схващания, “мравучкане”. Кожата на прасците става суха и чувствителна, често се усеща сърбеж. Лекува се основното заболяване; овладяването му облекчава възможните болки в краката. Вижте ТУК: Изчерпателната ни публикация за диабет и неговото лечение!

8. Подагра.

болки в краката
При болки в краката не винаги става дума само за умора

При подагра болки в краката се усещат по специфичен начин: засегнат е палецът, който отича, почервенява и става много чувствителен. Лечението на този тип болки в краката е насочено към симптоматиката на основното заболяване: препоръчва се диета, назначават се нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Вижте нашата статия ТУК за Лечение на подагра!

Лекарства при подагра: Хапчета, инжекции, компреси и лекове

9. Плоскостъпие.

Болката е следствие от прекалената умора при ходене. Болят ходилата и прасците, като мъчителните болки в краката нарастват към края на деня. Не трябва да се носят тесни обувки и обувки на висок ток. Препоръчват се ортопедични стелки или обувки, и специални упражнения. Още ТУК! И ТУК:

Ортопедични стелки: Как да изберем хубави и откъде + ЦЕНИ!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

8 Мнения

  1. Цветелина Тодорова

    Аз къде да отида, след предписание на ортопедични стелки, а ге изобщо не помагат?
    Пръстите на десния крак ме болят

  2. Ивана Христова

    МНОГО МЕ БОЛИ КРАКА И ЩОМ СЕДНА МЕ БОЛИ ДАЖЕ СЪС ЕДНА СЪОЛЧЕНИЧКА СЕ ОСЛОБОДИХМЕ ОТ ФВС БАБА И ДА МИ ВИДИ КРАКА И МИ КАЗА ДА ГО ИЗМИЯ СЪС ТОПЛА ВОДА

  3. Кина Георгиева

    От една седмица при навеждане в палеца на левия крак получавам адски болки -като стотици иглички, като светкавица, нещо като преминаване ток с иглички. Ходя нормално, движи се нямам болки на палеца, нямам зачервяване, нищо. Направих изследване за подагра-няма увеличени стойности на пикочна киселина.
    Какво да предприема като изследване и лечение..

  4. Юлия Димова

    Здравейте!!!!
    Аз също се оплаквам от болки в ходилата. Точно в основата на пръстите и възглавничката /табана/ Имаш чувството, че са подбити.
    Знам от какво е. 1.Ходене на висок ток, в резултат на което падат сводовете – напречен и надлъжен. Това измества правилното положение на пръстите и се получават така наречените “кокълчета”. Ходя с индивидуални ортопедични стелки, струващи 72 лв. Преди това съм си купувала от санитарните магазини класическите на д-р Шол., но с напредване на възраста, се получават промени и е изключително важно носенето на индивидуални стелки / стелки по поръчка /. Когато ги ползвах за първи път направо се родих. Супер! Стелките са годни 1 година и понеже имам друга отвратителна диагноза ПАРАЛИПСИС ги носих 5 години и сега съм зле. Днес бях на ортопед, председател на комисия за издаване на протокол за ортопедични обувки безплатно. Е…. оказа се мисия невъзможна, но лекарката ми направи остра забележка за стелките, че трябвало всяка година да ги сменям. Свързах се с фирма “Абсурд” – там струват 49лв. Ще търся първо лек за ПАРАЛИПСИС и ще си ги поръчам.
    2. Имам дългогодишна /от 43 год./ дископатия и скоро розбрах, че и тя влияела на ходилата. Просто…. приказка, но няма да се предаваме!!!! Гимнастика и стелки, това е цяра, а ПАРАЛИПСИСА…. не знам… и него ще атакуваме. Бъдете здрави!!!!!

  5. Станимир Христов

    От една седмица имам постоянна болка в прасеца на левия крак,ходих при личния лекар и ми изписа магнезии в витамини Б комплекс от 4 дена ги пия и това не помага,намазах се и с Алга сан и той не отпусна болките ми,започвам да се притеснявам сериозно,защото преди 5-6 месеца отрязаха крака на един близък човек а той беше с постоянни болки в крака,при него бяха запушени вените и кракът му посиняваше,при мен не посинява но много боли и ходя с постоянни болки.На какъв лекар трябва да отида.Благодаря предварително.

  6. Добър ден.
    При една от разходките си миналия месец получих силна пареща болка в прасеца на левия крак при прескачането на едно дълбоко дере разтежение на мускула и пареща болка в прасеца. Мускула ми отека и стана твърд.Мислех че ще ми мине до няколко дни но вече над 15 дни няма подобрение. Силна болка при вървене в мускула прасеца. Направиха ми рентген нямам счупване. Мажа го с Dolgit krem. Друго не съм ползвал но се притеснявам. Отока ми отдавна спадна но не ми минава
    Дори го имам заснето падането получаването на травмата
    Много ме е страх операция трябва ли да изкарам още.
    Благодаря за отговора предварително.

  7. Здравка Драгнева

    Статията е много полезна и навременна.
    Моята молба е (ако е възможно)да получа съвет,напътствие как да се справя със следното: Стъпалото на единият ми крак(по точно табана)е изтръпнал,все едно стъпвам на игли това ми пречи да стъпвам стабилно и да ходя самостоятелно.
    Заключение на Ортопедите-от “високите токчета”/които дълги години съм носила и още от силен стрес-липса на витамин В12
    но състоянието ми се влошава и каквото и лечение да прилагам е безполезно/ В същата страна на изтръпналото стъпало имам проблем и с ръката – изтръпнала постоянно до китката – понякога,немога да определя кога има температура ръката ми,която преди много години е чупена точно в китката(чупила съм и другата ръка на същото място в китката,но проблеми нямам.Външно проблемите ми не се забелязват и ортопедът ми винаги ми казва,че от мен зависи да преудолея този процес Сега вече немога да излизам,обездвижвам се и търся съвет,напътствия защото застоялия живот немога да приема Помогнете ми,ако е възможно със съвети – Благодаря предварително.

  8. Мария Илиева

    От четири месеца имам скованост в двата долни крайника. Чувствам глезените си , като че ли са в менгеме. Когато се движа през деня , тази скованост почти изчезва но чувствам топлина в глезените и
    ходилата. В момента в който седна след десет минути се сковават отново. Вечер е най зле. Изтръпване скованост стигат до коляното. В началото взимах аспирин и ме облекчаваше. Минах през съдов хирург- няма проблем , ЕМГ -радикулит дясно. Предписаха ми магнезий и милгама – комплекс витамин Б. По зле ставам . кинезитерапевт облекчава един ден и отново. Притеснена съм. Живея на морето . Отивам и поставям краката в морската вода . През деня добре но легна ли хоризонтално отново ужас. Имам между другото и изместени лумбални прешлени но там болките не са големи. Явно причината е в тях. Не знам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *