лечение на мигрена
Успешно лечение на мигрена е възможно и без медикаменти

Лечение на мигрена без хапчета

Американски учени обявиха, че е възможно пристъпите на мигрена да се овладеят с помощта на медитация. Лечение на мигрена без хапчета – трудно е да го повярва човек!

лечение на мигрена
Успешно лечение на мигрена е възможно и без медикаменти

Изследователите са проследили защитен механизъм, който организмът може да включи при съдействието на медитационни практики, описват от medikforum.ru. Доказано е, че преживеният стрес е най-честият дразнител, отключващ пристъпите на мигрена. От начините за лечение на мигрена се интересуват милиони и това е оправдано: през последните 2-3 месеца според статистически данни от пристъпи трябва да са страдали 20% от жените и 10% от мъжете. Това означава, че една значителна част от населението има този здравословен проблем, свързан с адски болки в главата и врата. Обичайното лечение на мигрена е медикаментозно: гълтат се какви ли не хапчета, но облекчението не винаги идва достатъчно бързо и е само временно. Когато мигренозните пристъпи се повтарят и страдащият често приема обезболяващи, настъпва привикване и желание да се поемат все по-високи дози.

Екип на медицинския център Wake Forest Baptist в Северна Каролина успя да докаже, че традиционната медитация може да стане отлично средство за предпазване от тежки главоболия и за лечение на мигрена. Съчетана със специални дихателни упражнения на йогите, медитацията съдейства за овладяване на стреса – както вече бе казано, именно той е най-честата причина за отключване на мигрените. Ръководителката на изследването, д-р Ребека Уелс пояснява, че медитацията не е директното средство за лечение на мигрена. Ясно е, че в състояние на мигрена никой не би могъл да медитира успешно. Медитацията всъщност трябва да неутрализира стреса, за да не “включи” той мигренозните болки. Екипът на д-р Уелс е направил своите обобщения, наблюдавайки и изследвайки здравословното състояние на 19 доброволци с тежки мигренозни пристъпи.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на мигрена без хапчета може да се провежда и чрез рецепти от народната медицина, отбелязват от web-zdrav.ru. Препоръчва се например ароматна възглавничка с дафинов лист, евкалипт и камфор. Полежете върху нея 2-3 часа и ще почувствате облекчение. Друга рецепта съветва да заложите на отвара от мента. За лечение на мигрена тази отвара се приготвя по следната рецепта: половин супена лъжица сушена мента се залива с чаша вряла вода и се поставя на водна баня. Вари се 15 минути, след което се оставя да изстине. Прецежда се и се долива с преварена вода, докато общото количество на отварата стане отново една водна чаша. Това количество се разделя на три равни части; пие се 15 минути преди хранене три пъти на ден. Процедурата се повтаря поне една седмица.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Glawobolie

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *