петна по кожата
Лечението на петна по кожата и лунички не винаги е лесно и бързо

Лекуваме петна по кожата – ето как!

Ако страдаме от петна по кожата, първата ни работа е с помощта на специалист да изясним каква е причината за появата им. Природата на въпросните петна по кожата ориентира към различни начини на лечение.

петна по кожата
Лечението на петна по кожата и лунички не винаги е лесно и бързо

Не бива да се забравя, че слънчевото греене усложнява процеса “петна по кожата” независимо от причината, поради която са се появили, припомнят от medikforum.ru. Ето защо ако вече имате проблем – старайте се да не го усложнявате и стойте по-малко на слънце. Когато все пак се налага да излезете – носете подходящо облекло, а откритите части на тялото защитете с мазила с висок UV-фактор.

Понякога проблемът с появата на петна по кожата е в лека форма, преходен – тогава е възможно да бъде решен чрез натурални средства. Избелване на кожата може да се постигне с маски от краставици, лимон и магданоз. Има и готови маски, кремове и лосиони, които съдържат млечна, винена, салицилова или лимонена киселина – това също е спасителен вариант.

По-ефикасни при изчистването на пигментни петна по кожата са процедурите в специализирани салони. Широко се практикува например химически пилинг. Преди да го предприемете все пак се консултирайте със специалист и си направете проби за възможни алергични реакции. При химически пилинг с помощта на плодови киселини се отстранява повърхностният слой на кожата заедно с пигментните петна.

По-висок риск за усложнения има при изчистването на пигментни петна с течен азот – т.н. криоапликации. Обработените участъци постепенно се обелват в рамките на няколко дни. Специалистите препоръчват тази процедура при появата на старчески петна по кожата.

Дайте мнение и Вие тук!

Изчистване с лазер: набелязаните петна по кожата се облъчват със светлинен лъч. Въздействието му разрушава пигмента.

Лазерна технология се прилага и при специален пилинг, който е практически безболезнен и след прилагането му не остават белези. Представлява въздействие върху кожата, при което участъците й се изравняват по цвят, а самата тя става по-еластична и гладка. Лазерният пилинг стимулира функциите на клетките, произвеждащи колаген. При всички процедури, целящи премахването на петна по кожата, е валидно правилото за предварителна консултация със специалист. Някои петна просто не са за козметик, а за дерматолог или дори за онколог. Не забравяйте и това, че почистената кожа за дълго е нежна и уязвима и трябва да бъде пазена от слънчево греене, механични и химически въздействия и експериментална козметика.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Едно мнение

  1. Перленият прах е естествен избелител. Единията вариант е да си набавите перлен прах и да си направите козметика в домашни условия, като избелваща маска за лице с перлен прах и крем за лице. Можете да добавите и екстракт от магданоз, защото той също има избелващ ефект.
    Аз ви препоръчвам да опитате и този избелващ крем с перлен прах.
    http://www.foryoubg.com/products.php?id=669

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *