Resized 1338972393

Диета при разстройство – правила

Диета при разстройство: ако е правилно избрана, тя гарантира успешно лечение. Нищо ново – но знаем ли каква точно диета при разстройство е най-добрата?

Препоръчително е в първата фаза на заболяването, придружено с диария, да не се приема никаква храна, съветват от medikforum.ru.

Задължително е обаче да се приемат много течности – чай без захар, отвара от шипки или боровинки, също без подсладители.

Захранването след една поне 24-часова пауза започва с малки количества сухар или препечена филийка. Както захарта, така и мазнините – животински или растителни, са противопоказни в лечебната диета при разстройство. При разширяването й най-напред постепенно се въвеждат богати на витамини и минерали протеинови храни.

Специално внимание във всяка диета при разстройство отделяме на черния чай. Експериментално е доказано, че той може да е основа на профилактиката срещу чревни зарази: блокира размножаването на близо 80 вида патогенни чревни бактерии.

Полифенолите, които чаят съдържа, са естествени антиоксиданти и по тази причина напитката увеличава чувствително съпротивителните сили на организма.

Дайте мнение и Вие тук!

При вече започнала чревна инфекция черният чай лекува не по-зле от антибиотиците. Не е нужно да се разболеете, за да изпитате благотворните ефекти от приема на черен чай. Той върши работа не само в диета при разстройство: благодарение на съдържащия се в него танин неутрализира подуването на корема и къркоренето на червата. Ако имате такива проблеми, но без разстройство, не търсете медикаменти – просто си направете една качествена чаена запарка.

Не забравяйте, че щадящата диета при разстройство изключва всякакви храни с фибри или груба структура – плодове и зеленчуци, както и мазна, пикантна, пържена храна.

диета при разстройство
Спазвайте диета при разстройство, за да оздравеете по-бързо

След захранването със сухари, бульони, леки супи и изкиснато сирене може постепенно да се въвеждат варено нетлъсто месо, ориз и картофи, но през първите 1-2 дни храните не бива да се смесват. През цялото време може да се пият леко посолена вода, в която са варени ориз и/или моркови. Хапвайте варен ориз, той също е добър “агент” за диета при разстройство.

Много важен момент във всяка диета при разстройство е да не се допусне обезводняване. Не приемайте наведнъж големи количества вода или чай: пийте по 2-3 глътки на всеки десетина минути. Течностите трябва да са със стайна температура.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Sal

Салмонела от яйца и др. Симптоми. Заразна ли е? Антибиотик

Бактерията салмонела: защо е толкова опасна. Заболявания от салмонелоза при бебета и деца, рискове. Най-опасните …

2 Мнения

  1. Много полезно/благодаря!

  2. Да, наистина полезно. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *