тревожно разстройство
Лайката доказано помага при тревожно разстройство

Тази билка помага при тревожно разстройство!

Говорим за лечение на тревожност с билки. Може ли обсесивно-компулсивното разстройство да се оправя с алтернативно лечение?

Освен с отличните си антисептични свойства лайката е известна със способността си да действа успокояващо. По тази причина терапевти я препоръчват в състава на различни билкови чайове или на чиста лайкова запарка при тревожно разстройство. Благотворно е действието на настойки и запарки от лайка за външно приложение – вана с лайка снема стреса и неутрализира състоянията на превъзбуденост.

Качествата на лайката в тази посока са били изследвани неотдавна от американските учени Ван Америнген и Бети Патерсън, припомнят от medikforum.ru. Цел на тяхното проучване е именно въздействието на продукти с лайка при тревожно разстройство. Това е силно разпространен синдром, при който възникват безпокойство, мускулно напрежение, усещане на умора и влошено качество на съня. Всъщност способността на лайката да неутрализира стреса е известна отдавна. Днешната наука се стреми да изследва силата на тази способност, както и възможните й лечебни приложения.

Изследването на американските учени има категоричното заключение, че терапията с използване на екстракт от лайка е ефективна при умерено изразено тревожно разстройство.

Дайте мнение и Вие тук!

В експерименталната част от изследването на Америнген – Патерсън една група доброволци с тревожно разстройство са получавали екстракт от лайка, а друга група е била на плацебо. Състоянието на доброволците от първата група видимо се подобрило след продължителен прием на лайковия продукт.
Двамата изследователи коментират резултатите от проучванията си за тревожно разстройство по следния начин: лайката е в състояние да неутрализира стреса и паниката у пациенти с подобни проблеми. В перспектива е разумно такива продукти да се прилагат активно – особено в случаите, когато лечението с медикаменти по някаква причина е невъзможно.

тревожно разстройство
Лайката доказано помага при тревожно разстройство

Тези заключения са изключително важни – много хора с тревожно разстройство не квалифицират състоянието си като болест и често се опитват да си помогнат чрез самолечение. Идеята на учените е свойствата на лайката да бъдат популяризирани и да се направи достъпно лечението на тревожно разстройство с лайка – така и самолечението ще има ефект за разлика от случаите, в които безпомощните хора прилагат шарлатански рецепти без никакъв положителен ефект.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vitamin E Podpomaga Nervnata Sistema

Витамин Е – ползи и предозиране

За какво е полезен? Храни с витамин Е. Ампули. Капсули. Цена. Дневна доза и предозиране. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *