невралгия
Тази особена невралгия често насочва лекуващите погрешно към зъбобол

Невралгия на троичния нерв тласка към самоубийство

Невралгия на троичния нерв – т.н тригеминална невралгия, може да причини адски болки и да те накара да намразиш живота. Страданията са така мъчителни, че провокират мисли за самоубийство.

Страдащите от този вид невралгия (нервно възпаление) много често са изложени на риск заради погрешно поставена диагноза: проблемът е в това, че симптомите насочват към зъбобол; болките са в долната част на лицето и челюстта. Обикновено пристъпите започват внезапно; могат да продължат само секунди или да се влачат часове.

Лондонският невролог Аниш Бара коментира за medikforum.ru, че болката наистина е непоносима. Пациенти са споделяли, че пристъпите на тази невралгия са като бавно рязане на главата с трион. След като острата фаза премине, остава тъпа болка, която може да напомня за себе си с дни.

В девет от десет случая на невралгия от такъв вид причината за болестта е притискането на троичния нерв от кръвоносни съдове. Болката се отключва от безобидни неща: леко течение, напитки, храна, бръснене, случва се дори при миенето на зъбите. Най-често жертви на особената невралгия са хора на възраст над 50 години.

Специален тест за диагностициране на описания вид невралгия не съществува. Проблемът обаче може да бъде доказан чрез ангиограма. В две трети от случаите въпросната невралгия на троичния нерв може да бъде контролирана чрез медикаменти от групата на антиконвулсантите. Тяхната роля се състои в това да блокират предаването на нервни сигнали.

Дайте мнение и Вие тук!
невралгия
Тази особена невралгия често насочва лекуващите погрешно към зъбобол
Какво се случва с останалата една трета от клетниците, имали лошия късмет да развият невралгия на троичния нерв, при това – нечувствителни към споменатите лекарствени продукти? Единствено решение за тях е оперативната намеса. Операцията се нарича ризотомия и се състои в умъртвяване на проблемния нерв, което може да се постигне чрез няколко отработени технологии.

Възможно е също да се прибегне към т.н. микроваскуларна декомпресия – при нея целта е нервните влакна и притискащите ги кръвоносни съдове да се разделят. В средите на специалистите този лечебен метод се счита за ефективен и в същото време – щадящ организма.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Zub4

При гранулом на зъб – кои са правилните терапии

Гранулом и болка – защо ни се случва това (причини и симптоми). Какви изследвания се …

6 Мнения

  1. Йорданова

    Здравейте, явно съм от останалите една трета от клетниците с невралгия на троичния нерв, на които не се повлияват лекарствата. Като последна алтернатива описвате хирургично лечение. Имам познати оперирани, но винаги с неприятни за цял живот последици – рецидив /възвръщане на болката след месеци/, менингит, липса на усет, сетивност на клепач, устна. Ще Ви моля /ако сте запознати/ да ми напишете имена на лекари, справящи се с този вид операции, защото от информацията в интернет на пострадали хора си вадя извода, че е трудно да се доверим на който и да е лекар.
    Искам да Ви запитам – освен тегретол, габапектин, финлепсин, нурофен, аналгин, афламил, неуробекс, милгами, габагами, лирики,, може ли да ми препоръчате някакво лекарство, което със сигурност може да намали поне малко силната непоносима болка?

  2. Надка Ганева

    От 1-една година страдам от тригеминална невралгия.Моля да ми напишите имена на лекари лекуващи това коварно заболяване.Поздрави.

  3. Страдам от невралгия на тилния нерв отляво. От 15 дена 24 часова болка, ескалираща и остра при движение, ставане, сядане, надигане. Кошмарът не се повлиява от нищо, освен от Профенид (кетопрофен) на ампули, но той е твърде тежък и токсичен, а и действието му при мен е за около само 3 часа. Препоръчаха ми блокада, но само с лидокаин. Моля, дайте мнение за нея, не е ли по-добре да бъде с кортикостероид и ако не подейства, какъв вид интервенция би бил подходящ в случая. Благодаря!
    Оставям мейл адрес за веъзка, в случай, че някой със сходен проблем иска да сподели или просто да попита нещо.
    treasure_island@mail.bg

  4. Преди няколко години страдах от това заболяване. Първо започна с ужасни болки долна дясна челюст. Резултата беше четири умъртвени зъба. Болките не утихнаха. Абсолютно нищо не ми помагаше, ходех си по лекари, пращаха ме на какви ли не изследвания. Безрезултатно, агонията продължи около 8 месеца. Болката беше постоянна. Единственото, което ми помагаше беше студена вода. Моя позната, работеща като физиотерапефт в ИСУЛ ми сподели, че от такъв тип болки страда и нейна пациентка, която е диагностицирана с тригеминална невралгия. Тя ме заведе при невроложка, доцентка в същото лечебно заведение. Пих Милгамма, Анафранил, Деанксит, сънотворни и за съжаление другите медикаменти не ги помня. След около година от болката нямаше следа. За съжаление не помня името на невроложката. Предишните лекари държаха да се изолира нерва оперативно, но благодарение на тази доцентка се разминах. Минага около седем години. В сегашно време ми се случва съвсем леко да ме заболи, когато ми се натрупа повече напрежение. ,,Пресичам” болката с ударна доза витамин b комплекс. Разбирам напълно какво им е на всички, които са писали по темата. Вярвам, че това заболяване успешно може да бъде овладяно с подходящите медикаменти, и най – важното – адекватен лекар.

    • Йорданова

      Моля Ви, опитайте се да се сетите или името на невроложката или какви други лекарства сте пили от които ви е минала невралгията на троичния нерв. Ще Ви бъда много благодарна!

  5. И аз страдам от тази невралгия 2 зъба умртвени горе в дясно и нищо болката продължава.От аулин трудно преминава.Ужасни са болките във умъртвени зъби

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *