болки в мускулите на гърба
Неприятните болки в мускулите на гърба са едно от най-разпространените физически неразположения, от което страдат милиони хора по света

Болки в мускулите на гърба – причини и лечение

Неприятните болки в мускулите на гърба са едно от най-разпространените физически неразположения, от което страдат милиони хора по света

Те са локализирани между основата на черепа и опашната кост, като самата болка може да бъде в меките тъкани на гърба, да се дължи на разместен хрущялен диск или на някакво възпалително изменение. Мускулно-скелетните болки най-често се появяват след вдигане на тежки предмети, при напрягане или вследствие на неправилно положение на тялото.

Болките, причинени от разместване на хрущялния диск, притискащ нервите на гръбначния мозък и причиняващ болка в задната част на краката.

Патологичните болки в гърба са по-рядко срещани и обикновено се дължат на възпаления в костите, на тумори или на различни дегенеративни смущения. Те могат да са и първият признак за някаква зараждаща се болест в организма.

В много голям процент от случаите неприятните болки в мускулите на гърба се появяват в резултат на пренапрягане на самите мускули и тъкани, свързващи костите и хрущялите. Резките движения, износването на плода по време на бременност и постоянното навеждане са сред възможните причини за това болезнено състояние.

Ако причината за неприятните болки в гърба не е в междупрешленните дискове, то тогава можем да прибегнем до някои изпитани средства за справяне с този проблем. Към тях се отнасят заниманията с йога (изключително полезни, тъй като се постига разтягане и укрепване на мускулите), използването на грейка или лед, внимателното разтягане, поставянето на възглавница под кръста, активното движение, спокойствието, умерената почивка, обезболяващите лекарства и спирането на тютюнопушенето.

Дайте мнение и Вие тук!
болки в мускулите на гърба
Неприятните болки в мускулите на гърба са едно от най-разпространените физически неразположения

Превантивните мерки, с които могат да бъдат избегнати неприятните болки в мускулите на гърба, включват: внимателно вдигане на по-тежки предмети, носене на свободни дрехи, използване на чанти и куфари на колелца.

Ако неприятните болки в мускулите на гърба продължат повече от една седмица, е задължителна консултацията със специалист, който най-точно може да прецени състоянието, както и да назначи необходимото в дадения случай лечение.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Bolki V Garba Lejanki 03

Боли те гърба – помогни си сам

Основни причини за болките в гърба: Най-разпространият дискомфорт, който ни спохожда често, са болките в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *