бобени шушулки
Чаят от бобени шушулки е отличен диуретик

Как да се лекуваме с бобени шушулки?

Народната медицина е събрала ценен опит в използването на растения и техни части, които от невежество считаме за ненужни, за отпадък.

Някой знае ли какво се случва с шушулките на зрелия фасул, когато зърната бъдат освободени от тях? Всъщност с бобени шушулки могат да се решават сериозни здравословни проблеми.

бобени шушулки
Чаят от бобени шушулки е отличен диуретик

По света фасулът е една от най-използваните “питомни” култури, коментират от web-zdrav.ru. Съшествуват различни сортове: някои по-подходящи за консумация в зелено състояние, други – когато бобените зърна узреят.

За фасула казват, че е месото на бедните – заради високото съдържание на растителни протеини, на цял букет от минерали и витамини. Науката е категорична, че за медицински цели могат да се използват бобени шушулки от всякакви сортове.

Невзрачните бобени шушулки съдържат протеини, аминокиселини, въглехидрати, силициева киселина, микроелементи – например хром. Шушулките са ценени от медицинската наука, но и от народните лечители, защото продуктите от тях могат да въздействат върху стойностите на кръвната захар. Освен това въпросните бобени шушулки са добър диуретик – съдържат аргинин и флавони.

Най-лесното приложение на споменатите бобени шушулки е чаят. Прави се така: една препълнена супена лъжица бобени шушулки – изсушени и натрошени, се заливат с четвърт литър студена вода и се кипват за 3 до 5 минути. Сместа се прецежда и се изпива за един ден, разделена на 2-3 равни части. Регулира кръвната захар и насърчава отделянето на излишните течности.

Дайте мнение и Вие тук!

Все пак диабетът е твърде сериозно заболяване, за да разчитаме единствено на въздействието на бобени шушулки. Продуктът може да бъде само допълнителен компонент в цялостната лечебна и поддържаща програма на диабетика.

Бобени шушулки се прилагат в хомеопатията, където са суровина за продукт с интересно приложение – Phaseolus nanus се препоръчва при задържане на пикочна киселина в организма.

Чаят от бобени шушулки е прилаган от народната медицина при отоци, при бъбречно-каменна болест, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, при ишиас, ревматизъм и подагра. Има лечебни практики, при които отвари и настойки от бобени шушулки се използват успешно за домашно лечение на проблемна кожа и екземи.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *