по-гладни
След първото парче пица сме още по-гладни

Топ-10 на храните, които ни правят още по-гладни

Когато изпитваме глад, по инстинкт търсим продукти да го утолим. От някои храни обаче засищане не се получава и след като похапнем – чувстваме се още по-гладни.

по-гладни
След първото парче пица сме още по-гладни

От кои храни – независимо от поетите порции – се усещаме по-гладни? Ето примерната класация на medikforum.ru :

1. Бял хляб. За приготвянето му се използва брашно от обработени зърна, от които са отнети полезните фибри. Защо се чувстваме по-гладни скоро след като сме похапнали бял хляб? При такова хранене нивото на инсулин в кръвта рязко се повишава, а паралелно с това нараства и чувството на глад. Спасението е в пълнозърнестия хляб.

2. Сокове. Те са истински дар за тялото, особено ако са прясно изцедени. Бедата е, че обикновено съдържат твърде много захар. От соковете ставаме по-гладни по същата причина, както при белия хляб: много захар и малко или почти никакви влакна, които да направят асимилацията бавен и продължителен процес. Високи инсулинови стойности в кръвта; по-добрият вариант е да правим не сокове, а смути – в този случай фибрите се съхраняват.

3. Фаст фууд. Почти всеки ингредиент в продуктите за бързо хранене е направен така, че да изядете колкото може повече. Забелязали ли сте, че след подобно хранене не само стомахът ви бързо-бързо отново се обажда, но и се чувствате по-гладни отпреди трийсетина минути?! Проблемът е в наличието на много трансмазнини в този тип храна: те започват да изгарят в чревния тракт и това затруднява производството на компоненти от типа на дофамин и серотонин, които регулират и потискат апетита.

4. Алкохол. Приемът на спиртни напитки по време на хранене може да намали до 30% стойностите на лептина в организма ни. Именно това е хормонът, създаден да контролира глада; естествено – щом е в недостиг, ще се чувстваме по-гладни.

5. Спагети от бяло брашно. Досещате се, че след такова похапване ставаме по-гладни по същата причина, както в случая с белия хляб. Нещата дори са по-сложни: спагетите ни провокират да поемаме по-голямо количество, отколкото хляб. Преяждаме, без да си даваме сметка за това – което не ни спасява почти веднага да сме по-гладни.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Натриев глутамат. Тази подправка често се добавя в различни храни като подобрител на вкуса и аромата. Испански учени установиха, че ако храната я съдържа, консумацията може да нарасне с 40% . Повишеният апетит в този случай не означава, че сме били по-гладни от обичайното и затова сме си позволили по-големи порции.

по-гладни
По-гладни сте след похапване на суши? Разберете защо!

7. Суши. Вие само си въобразявате, че приемате здравословна храна – риба и зеленчуци. В действителност по-голяма част от съдържанието на ролцата е ориз. Когато си похапвате суши трябва да сте наясно, че все едно се тъпчете с бял хляб (вижте по-горе защо след такава храна се усещаме по-гладни).

8. Изкуствени подсладители. Добавките от рода на аспартам и захарин лъжат мозъка – карат го да очаква, че организмът ще получи сладка енергия, т.е. много калории. Понеже това не се случва – възниква характерното усещане, че сме по-гладни от всякога.

9. Детско мюсли. Обикновено правят този продукт от бяло брашно. Не се чудете, че мъниците ви след такова похапване са по-гладни: ефектът е като при белия хляб и спагетите.

“Фигурин

10. Пица. Колкото повече ядете, толкова сте по-гладни и ви се иска още и още. Едно парче пица не ви засища не защото тестото е тънко, а защото се замесва от бяло брашно. Помислете си за добавките от рода на хидрогенизирани мазнини, топено сирене, шунка и консерванти: всичко това понижава стойностите на хормона на насищането и вие продължавате.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *