хемоглобин
При бременност често може да се получи нисък хемоглобин

Кои са най-честите причини за висок хемоглобин?

Наличието на висок хемоглобин може да бъде нормално физиологично явление или признак на някакво заболяване

Така например за хората, живеещи в планински райони, е характерен по-висок хемоглобин, което представлява вид компесаторна реакция на организма, за да се справи с намаленото съдържание на кислород в кръвта.

Интензивните физически натоварвания също могат да станат причина за висок хемоглобин, като подобно състояние често се наблюдава при пилоти, скиори и алпинисти.

Продължителното пребиваване на чист въздух и тютюнопушенето също могат да причинят повишени нива на хемоглобина.

Самият хемоглобин представлява сложен белтък, влизащ в състава на еритроцитите и участващ в процеса на транспортиране на кислорода и въглеродния диоксид между белите дробове и клетките на другите органи в тялото, а освен това той поддържа и киселинно-алкалния баланс в организма.

Нивото му в кръвта може да се понижава или повишава, като и в двата случая е възможно това да се дължи на някакво по-сериозно заболяване.

Съществуват две форми на хемоглобина – фетален и гликиран.

Феталният висок хемоглобин е характерен за новородените деца, като впоследствие той се разрушава и превръща във възрастов хемоглобин, което се случва на около едногодишна възраст. Феталният хемоглобин в кръвта на възрастен човек обаче е сигнал за някакъв здравословен проблем, който трябва да бъде изяснен и своевременно лекуван от опитен специалист.

Гликираният хемоглобин се образува в резултата на присъединяването на глюкозата към белтъка на хемоглобина. Състоянието е съпроводено от повишени нива на кръвната захар, възникващи при захарен диабет.

Наличието на висок хемоглобин може да бъде знак за заболяване на кръвта или някакъв онкологичен проблем, чревна непроходимост, сърдечносъдова недостатъчност, вродени пороци на сърцето, сгъстяване на кръвта и увеличаване на количеството еритроцити в кръвта.

За понижаване на високия хемоглобин се препоръчва спазване на подходяща диета, изключваща приема на животински белтъчини и мазни храни, и включваща соя, бобови растения и морски продукти. Не се препоръчва самолечението, а стриктното спазване на предписанията на лекуващия лекар, за да не се стигне до някакви нежелани усложнения.

Още за т.нар. гликиран хемоглобин

хемоглобин
При бременност често може да се получи нисък хемоглобин

Както вече стана дума, известен процент от нашия хемоглобин се свързва с кръвната захар. Нормално това е 4 до 6% от човешкия хемоглобин. Логично е да допуснем, че по-високи от тези стойности са тревожен сигнал – и наистина е така.

Гликираният хемоглобин е по-висок при диабет и някои други състояния, свързани със заболявания (framar.bg).

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Когато един човек има диабет, той обикновено е загрижен да следи нивата на кръвната си захар. Специалистите обясняват обаче, че тези стойности са доста променливи, върху тях въздействат различни фактори и само чрез всекидневния контрол трудно може да се прецени как се развива заболяването в дългосрочен план.

Тъкмо по тази причина на всеки 3-4 месеца такива пациенти трябва да изследват своя гликиран хемоглобин. Анализите на гликиран хемоглобин не се влияят от прием на медикаменти, спортуване или диета. По тази причина резултатите имат висока стойност за оценка на това – дали един диабетик успява да контролира заболяването си.

Важно е, защото така се преценява и рискът от усложнения и увреждания на други органи – нервна система, бъбреци, зрение. За добри се считат онези резултати, които показват по-ниски стойности на гликирания хемоглобин.

Хемоглобин при деца. Нисък хемоглобин при бебе

висок хемоглобин
Наличието на висок хемоглобин може да бъде нормално физиологично явление или признак на някакво заболяване

Новородените имат т.н фетален хемоглобин, който постепенно се разрушава и се заменя с възрастовия хемоглобин. Феталният хемоглобин е с високи стойности, но към третия месец те чувствително се понижават. Пълната замяна на фетален с възрастов хемоглобин става около едногодишна възраст, когато обикновено се правят етапно пълни кръвни изследвания на мъника (zdrave.bg).

В кръвта на възрастните не бива да има фетален хемоглобин. Съществуват научно обосновани разчети за стойностите на хемоглобина в различните възрастови групи при децата: те съответстват на етапите на детското развитие и е важно да бъдат проверявани периодично. Форумите за родители често са изпълнени с коментари на тази тема, като основни притеснения има около ниските стойности на хемоглобин при малки деца (puls.bg, mama.ladyzone.bg).

Съветът в този случай е да се доверим на педиатъра, който най-добре познава развитието на детето ни и е наясно с особеностите на подрастващия организъм в тази възраст. Ако наистина има основания за притеснение, той сам би препоръчал консултация с хематолог.

Понякога ниският хемоглобин означава недостиг на желязо и това в повечето случаи може да се коригира чрез храненето. Ако все пак забележите, че детето ви е бледо, вяло, че постоянно се чувства изморено и трудно се концентрира, може сами да проявите активност, без да чакате поканата за профилактично изследване. Възможно е да става дума за нисък хемоглобин заради анемия – възможна е и корекция с хранене и подходящи медикаменти.

Храни за повишаване на хемоглобина

хемоглобин
Храненето често е достатъчно за възстановяване на нормален хемоглобин

Недостигът на хемоглобин е причина за състояния, описвани като постоянна умора, главоболие, раздразнителност, косопад, студени ръце и крака. Причинява се обикновено от недостиг на желязо – най-често срещания хранителен дефицит (24chasa.bg). Компенсирането на този дефицит в много случаи е възможно само чрез храненето.

Дайте мнение и Вие тук!

Полезните храни с високо желязно съдържание са червеното месо, морските дарове, яйцата, тъмнозелените листни зеленчуци – спанак, коприва, салати, червено цвекло, моркови. Специалистите препоръчват специално за зеленчуците минимална термична обработка. Добър избор също са сушените плодове и ядките, фасул и леща, соя.

Пълноценното усвояване на желязото зависи от някои условия. То е гарантирано при комбинирането на изброените храни с други, които съдържат висок процент витамин С – цитруси, домати, броколи, зеле и картофи, грах, чушки, киви, ягоди и пъпеши, горски плодове.

Избягвайте черен чай и кафе при хранене или непосредствено след него, защото тези любими напитки пречат на усвояването на желязото.

Хемоглобин при бременни

Известно е, че по време на бременност всяка втора жена развива някаква степен на анемия, т.е. хемоглобинът й се понижава. Защо е така, не е трудно да се досетим. Потребностите за формиране на плацента и за развиващия се организъм налагат по-висок прием на желязо от обичайното.

Желязото в организма на една здрава жена в детеродна възраст е 4800 до 5300 мг. Бременността налага добавяне на още поне 700 до 1000 мг. Това става чрез промени в храненето, а ако не е достатъчно – и чрез прием на желязо съдържащи лекарствени продукти.

Симптомите на придобитата анемия обикновено се тълкуват като естествени за състоянието на една бременна – умора, слабост, причерняване при рязко изправяне (biberonbg.com). Ако не се направи кръвно изследване и не се вземат мерки, състоянието се задълбочава – а това е лошо и за майката, и за плода.

Не е важно това, че бъдещата майка е бледа, уморена, с тъмни кръгове под очите – важното е, че тъканите й изпитват кислороден глад, а това неизбежно е аналогично и при бебето. Възможни са нарушения в развитието на плода, отлепване на плацентата, преждевременно раждане, мъртво раждане. Разбира се – това са крайни случаи. Ако обаче не се вземат мерки навреме, никой не може да гарантира, че подобни неща няма да се случат точно с вас!

Диета при висок хемоглобин

Има и състояния, при които хемоглобинът е над нормата – това е знак за някакво болестно състояние и изисква допълнителни изследвания за уточняване на диагноза (zdrave.bg). Хемоглобин над нормалното може да има например при емфизем на белия дроб, тумор, болести на костния мозък, при употреба на наркотици (narodnirecepti.blogspot.com).

Висок хемоглобин може да имат и здрави хора, които живеят на голяма надморска височина – така се компенсира кислородният глад. Пушачите също понякога са с такива характеристики, както е и при дехидратация: тогава е достатъчно да се поемат течности, за да се възстановят нормалните показатели.

И високият гемоглобин подлежи на корекции чрез храненето.

Препоръчва се ограничаване на храните с животински произход – червено месо, черен дроб, субпродукти (zdrave.bg). Насищането с протеини може да става по-скоро чрез морските дарове, соя, боб и леща. Морските храни обогатяват организма с ненаситените мастни киселини омега-3 и -6, а те са важни за мастния обмен и за общото здраве.

Специалистите са предпазливи в подобни случаи при предписването на витамини, особено тези от В-групата, тъй като те насърчават усвояването на желязото и стойностите на хемоглобина отново могат да се повишат.

Вижте и това:

https://www.lekar.bg/2018/11/22/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD/

Първоначално публикувано на:25.07.2014 @ 0:12

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кои са добрите витамини при анемия.

Витамини при анемия. Диета. Лечение с мед, билки и лекарства. Билкова кръв

Кои са добрите витамини при анемия. Как се постига лечение с мед? Диета, разрешени и …

Едно мнение

  1. Красимира Христова

    Здравейте много съм притеснена за майка ми има висок хемоглобин 145 .Диабетик тип 2 и в момента се кекува от лаймска болест…Какви изследвания да направим да отхвърлим лошите диагнози описани тук. Благодаря предварително…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *