болка в гърдата
Неприятната болка в гърдата е сред най-често срещаните оплаквания при жените, което обаче не винаги е сигнал за някакъв по-сериозен здравословен проблем

Парене: За какво сигнализира неприятната болка в гърдата?

Неприятната болка и парене в гърдата е сред най-често срещаните оплаквания при жените, което обаче не винаги е сигнал за някакъв по-сериозен здравословен проблем

Обикновено тъпа болка в гърдата се появява около седмица преди менструалния цикъл и е част от предменструалния синдром. В този случай се наблюдава подуване и стягане на млечните жлези, които в някои случаи се разпространяват и към раменете и ръцете, като причина за състоянието е промяната в хормоналните нива през този по-чувствителен за дамите период. Подобна болка се появява също така и през пубертета, както и по време на бременност и кърмене.

За да се избегне появата на болка в гърдата преди менструалния цикъл, лекарите съветват жените да ограничат или напълно да спрат приема на кофеин, да не носят прекалено впити в тялото дрехи и да не спят по корем.

По-острата болка в гърдата, съпътствана от стягане и парене, може да бъде признак и на някакво възпаление, като например мастит, киста, абсцес и др. В този случай своевременната консултация с опитен специалист е задължителна, както и когато болката продължава над две седмици, от зърното изтича секрет, има промяна в кожата или се напипват уплътнения в тъканта на самите жлези.

При голям брой жени се наблюдава поява на повтаряща се болка в гърдите, след като са имали интимни занимания.

болка в гърдата
Неприятната болка в гърдата е сред най-често срещаните оплаквания при жените, което обаче не винаги е сигнал за някакъв по-сериозен здравословен проблем

В този случай това може да е в резултат на бързото покачване на нивата на определени хормони или на по-грубото стимулиране на самите гърди.

Болката в гърдите може да се дължи и на разтягане на гръден мускул след физическа активност, нараняване на гърдата след някаква травма, хирургична интервенция, херпес зостер.

Дайте мнение и Вие тук!

Възможно е състоянието да е резултат и от медикаментозно лечение, дисбаланс на мастните киселини или прекалено големите размери на гърдите.

Вижте и ТОВА:

Болки в гърдата, болезнени гърди и зърна: Какво може да е? Причини, заболявания, самодиагностика

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *