Бабини рецепти за домашно лечение на разстройство. Ванилия при разстройство на дете -

Домашно лечение на разстройство

Бабини рецепти за домашно лечение на разстройство. Ванилия при разстройство на дете – ефикасен лек. Нишесте и др.

Разстройство на червата или чревно разстройство –  това е патологично изменение на крайната част от храносмилателната система, в която се усвояват хранителните елементи. Развива се поради вируси, бактерии, интоксикация, недостиг на ензими и дори стрес.

Основен симптом на чревното разстройство е диарията. За такава се възприема дефекация над 3 – 4 пъти дневно, при което фекалната маса става кашава или водниста.

Какво се пие при разстройство
Подсолени течностите попълват загубените обеми от вода в тялото
Рехидратиращи разтвори (пр. Хидратин алфа)оводняват и възстановяват електролитния баланс
Ентеросорбенти (пр. активен въглен)попиват от червата токсини, отрови, раздразващи вещества

Ванилия при разстройство на дете

Ванилията е твърдо бабешки лек за диария с несигурен резултат. Смята се, че регулира храносмилането и подпомага за стягане на фекалиите.

За да сме сигурни, че ще помогне, да комбинираме със сол и захар, за да оводним и възстановим загубените течности.

Рецепта за перорален разтвор за рехидратация с ванилия за стягане

  • Компоненти за 1 литър вода: 3 грама сол, 18 грама захар, 1 пакетче ванилия;
  • Технология: Разбърква се до пълно разтваряне и се изпива на малки, но често подавани дози.

Мнения и идеи от БГ Мама и др

Чай от сухи шипки, оризова вода, сурово разтворено нишесте, диета на сухари и солети – това предлагат „БГ-мамите“ на желаещите да се справят без лекарства. Но мнозинството потребителки са категорични, че най-бързо се преустановява с Лопедиум, Имодиум, Диаростад.

Разстройство, диария 01
Диария се “комплектова” с болки, за които няма адекватен народен лек. Помагат Но-шпа, Дро Спаз, Спазмалгон

Смекта също пресича воднявите изхождания, добре се комбинира с активен въглен. Мамите  отхвърлят като твърде слаби за активната фаза Ентерол и други пробиотични препарати.

ВАЖНО: Вижте още мнения и идеи за домашно лечение на разстройство, предложете и вие или питайте, ако искате да знаете нещо, ТУК, в нашия форум с коментари!

Активен въглен при разстройство

Активният въглен е адекватно решение, когато се подозира хранително отравяне. Ако болният е ял съмнителна като качество или дълго престояла храна, може първо да опита с 5 – 10 таблетки активен въглен.

Ако повръщането и леко завишената температура продължат, значи причината за диарията е друга.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Нишесте за разстройство при деца

Сурово нишесте, размито в водичка, стяга течното изхождане. Още по-силно работи, ако се размие с оризова вода и се добави 1 с.л. оцет от винения.

Ракия със сол за разстройство

15-20 мл оцет се подсолява леко и се изпива. След него – 10 мл ракия. Тази рецепта не става за деца.

Оризова вода при разстройство

Оризът се вари в много вода, примерно 1 с.л. на 100 мл, 2 с.л. на 200 мл. Когато се развари, се отделя, а течността се разрежда с топла вода. Пие се по 100 мл на 2 часа.

Как да спрем разстройството с оцет

Оцетът има стягащо действие, но самостоятелно е способен да спре само най-слабите прояви. Рецептата е 1 – 2 с. л., разтворени в 200 мл вода.

Как да спрем разстройство при възрастни

Децата не се оставят без адекватна помощ и един ден, защото веднага се обезводняват. Възрастните спокойно изкарват и 2-3 дни, без да получат признаци на обезводняване. През това време може да се опита самолечение и при липса на резултат, да се премине към лекарства.

Разстройство, диария 02
100% безопасно средство – изпийте 4 – 6 до 10 таблетки активен въглен, ако не знаете какво ви е
  • Активен въглен на таблетки, купува се от аптеката. Дозира се по 1 таблетка за 20 кг от телесното тегло. Значи възрастен 60 кг взема 3 таблетки, може и 4. Бременните взимат с 1 таблетка по-малко;
  • Айран със сол за възстановяване на микробиота и за попълване на течностите. Непременно се подсолява. На 200 мл айран – ½ каф. л. сол;
  • Чай от суха шипка, черен чай – те стягат, за предпочитане без подслаждане. Приготвят се по указанията на пакета;
  • Корен пресен джинджифил – вари се на чай в случай на спазми, чревни болки и при съмнение за хранително натравяне.

Възрастните получават разстройство при антибиотично лечение. Антибиотикът премахва и полезните бактерии. Този проблем се решава с пробиотици, като някои продукти са специално разработени да съпровождат антибиотиците (Омнибиотик, Ентеросан, Пробекс, на Джеймисън, Синкванон и др.). Приемът започва паралелно с антибиотика и продължава около седмица след него. Ако разстроството има системен характер, по-добре да се вземат синбиотици – комбинирани препарати с пробиотик и пребиотик.

Някои пациенти предпочитат к. мляко вместо пробиотик. Наистина, то възстановява полезната микрофлора, но бавно.

Възрастните развиват диария и поради хранително отравяне. В този случай се иска максимално бързо изчистване на стомаха. Предизвиква се повръщане и после стомахът се промива с вода със сода, приема се активен въглен и много вода. В първия ден не се яде, а от втория се приемат леки бульони, крем супи с ориз, течни каши и кисели. Детският кисел на вода (нишесте) е много полезен в този случай.

Дайте мнение и Вие тук!

При сериозни отравяния е показана подкрепа на черния дроб с хепапротектори като Есенциале, Хепабене, Карсил и други препарати, най-известните са с бял трън.

Ефикасен лек за разстройство. Хапчета

Противодиарийните препарати забавят моториката на стомашно-чревния тракт, в резултат от което диарията се прекратява. Те прекратяват чревните спазми и водят до общо облекчение. Понякога не са достатъчни за овладяване на причината, за която трябват допълнителни лекарства, примерно антибиотици при чревни инфекции.

Кога при разстройство трябват антибиотици? Те са оправдани в по-малко от 20% от случаите – при диария поради дизентерия, салмонелоза, ешерихия коли, стафилококи, ентеробактерии, дрожди. Това са чревни инфектирания, които се третират с широкоспектърен антибиотик. Друг подход е назначаването на бактериофаги.

Лоперамид

Лоперамид е ефективно средство против диария. То е в основата на лекарства като Лопедиум, Стоперан, Имомед, Лоперамид, Имодиум, Диарит Про. Тези продукти нормализират функционирането на органите от храносмилателната верига и повишават способността да се задържа фекалната маса. Така се създават условия за нейното втвърдяване.

Разстройство, диария 04
Бързи решения при диария

Друг подход към диарията прилага Хидрасек, лекарство с рацекадотрил. За разлика от лоперамид, той не влияе върху скоростта на движение на храната. Хидрасек потиска продукцията на течности и соли от чревните стени, а при липсата им изпражненията се стягат. Оказва симптоматична подкрепа при остра форма, само за възрастни.

Хомеопатични решения за диария са Арсеникум албум при хранителни отравяния, Нукс вомика за бързо изчистване при чревни нарушения с гадене, Окубака при диария при пътуване и след антибиотична терапия.

Антидиарийните лекарства работят и срещу болка, обаче понякога трябва по-силен и целенасочен продукт. Със спазмите в червата добре се справят Папаверин, дротаверин (Но-шпа, Дро Спаз), Спазмалгон.

Таблетките против разстройство се пият с много вода или рехидрационен разтвор.

Прахчета за разстройство, за пресичане

Ентерол и Смекта са в прахобразна консистенция.

  • Ентерол е пробиотичен продукт, добавя в червата Saccharomyces boulardii, които оказват лечебно въздействие при инфекциозни и антибиотични диарии, при колит и някои по-специфични състояния.
  • Смекта е диосмектит – особен клей, който покрива чревната лигавица и поглъща патогените. Помага при остра форма (от 2-год. възраст) и хронична диария.

При разстройство какво се яде?

Мнозина вярват, че при диария се гладува. Обратното: пълноценното хранене е решаващ момент в лечението. То поддържа силите на болния, противодейства на обезводняването и подпомага лигавиците да се възстановят. Необходимо е да се възстанови редовно хранене 4 – 6 часа след старта на заболяването.

Започва се с неголеми порции, които постепенно се увеличават с възвръщане на апетита и подобряване на състоянието.

Храни за стягане

  • Ориз във вода – класически продукт при разстройство на стомаха и червата. За предпочитане е белия, той се усвоява с лекота. Не се мие, разварява се и се употребява с водата, за да се използва цялата слуз, която на практика забавя чревната перисталтика. Слузните вещества в ориза са източник на бавни въглехидрати, те дават енергия за борба с болестта;
  • Немазна риба и бяло месо (пиле, пуйка, хек, треска), варени или запечени. 5 дни от началото се готвят без мазнина;
  • Млечни пробиотични източници на бифидобактерии. При покупка се избират продукти с малко захар и добавки;
  • Растителна храна (несурова) попълва витамините и минералите. Сурова е трудна за  смилане и дразни. Оптималното са супи, пюре, компот, кисел (например от ябълка, круша, които извеждат токсините). Най-добрите зеленчуци при диария са морков и картоф, приготвени на пара, варени, на пюре, са крем супа.

До снижаване на симптомите се избягват фрешове, сурови плодове, газирани, пресен хляб и тестени, сладки храни, бобови, прясно мляко, пържени ястия, остри подправки, кафе, шоколад, пълнозърнести продукти.

  • Макарони при разстройство са добра храна, без да се прекалява. Едно от храненията за деня може да е кускус или бели макарони, най-добре фиде. Не са полезни пълнозърнестите разновидности;
  • Лимон при разстройство поддържа водния баланс и се противопоставя на обезводняването. Приема се като добавка в чая или на лимонада (1 лимон на 1 л вода с 2 ч.л. захар);
  • Банан при разстройство – поема вода от червата и намалява проявите на диария. Подава ценни въглехидрати и дава енергия в периода на болестта. Избирайте зрели плодове, които се усвояват по-лесно;
  • Маслини при разстройство – зелената разновидност е източник на добри бактерии – пробиотик, който регулира организма и облекчава симптомите на диария.

Вижте и ТОВА: Бабини рецепти за разстройство при деца. При повръщане и диария. Ефикасен лек и бабини илачи.

Видео: Как работи Смекта при остра диария.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Sal

Салмонела от яйца и др. Симптоми. Заразна ли е? Антибиотик

Бактерията салмонела: защо е толкова опасна. Заболявания от салмонелоза при бебета и деца, рискове. Най-опасните …

3 Мнения

  1. Ужас не действа само засили диарията
    ..?????

  2. Пробрах това с оцеда и брашното на 2-та минута се сцепих от пърдене ? ще видя дали след тия 15мн ще има поне някакъв ефект.

  3. Елица Дамянова

    Дъбова кора от аптеката 1 – 2 лева струва, 1 с.л. на половин литър вода, запарвам и давам по 2-3 лъжици през час. Веднага облекчава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *