черен дроб болки лечение лекарства
За какво говорят евентуални болки в нашия черен дроб, как се подхожда съм неговото лечение с лекарства и билки?

Лечение на затлъстял черен дроб. Болки. Кое е най-доброто лекарство?

Всичко за заболяванията на органа черен дроб. От стеатоза (затлъстял черен дроб) през болки и цироза. Причини и лечение.

Чернодробната стеатоза, известна още като затлъстял черен дроб, представлява промяна в структурата на чернодробната тъкан, при която се наблюдава натрупване на мастни клетки в черния дроб.

Състоянието затлъстял черен дроб се причинява от редица фактори, сред които най-основните са: консумация на храни и напитки, богати на захари и мазнини, недостатъчна физическа активност, затлъстяване, наличие на диабет, злоупотреба с алкохол, наличие на генотип 3 (щам или генотип на хепатит С).

Затлъстяването на черния дроб може в крайна сметка да причини увреждане на чернодробната тъкан, а при болните от хепатит С да доведе и до още по-сериозни здравословни проблеми, ускорявайки въздействието на самия хепатит С върху организма.

Друг проблем в този случай е, че медикаментите, използвани за лечение на хепатит С, не са толкова ефективни, когато болният е и със затлъстял черен дроб.

Симптоматиката на този здравословен проблем може да бъде много разнообразна – от пълна липса на оплаквания до тъпа болка, локализирана в дясното подребрие, тежест, подуване и бодежи в корема, общо неразположение, липса на апетит, гадене, диария и други.

затлъстял черен дроб
Чернодробната стеатоза, известна още като затлъстял черен дроб, представлява промяна в структурата на чернодробната тъкан

Диагнозата се поставя чрез ехография, КАТ и чернодробна биопсия, като последното изследване е най-прецизно, но и най-рядко прилагано, тъй като трябва да бъде установено не самото състояние затлъстял черен дроб, а точната причина за неговото появяване.

Към момента не съществуват медикаменти за лечение на този проблем. Извършват се обаче много проучвания за положителния ефект на определени медикаменти, използвани за лечение на други заболявания, върху затлъстелия черен дроб.

Обичайното лечение включва подходящ хранителен режим, ежедневна физическа активност, ограничаване и пълно спиране на алкохола и всичко друго, което може да има негативен ефект върху черния дроб.

Препоръчва се консумацията на здравословни храни – плодове, зеленчуци и месо с ниско съдържание на мазнини.

черен дроб
Болен черен дроб може да се лекува по различни начини
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Физическата активност може да се изразява в ходене, плуване, танцуване, вдигане на тежести и всичко друго, което помага на тялото да е тонизирано.

Симптоми за различните заболявания на черен дроб

Признаците за заболяване на черния дроб са изключително разнообразни; понякога дори е трудно да се направи връзка между общ здравословен проблем и дисфункция на черния дроб. Когато се говори за чернодробно заболяване, най-често си представяме болка в дясното подребрие, загуба на апетит, подуване на корема.

Тези симптоми наистина имат отношение към болестното състояние на черен дроб – но не са само те! Макар симптоматиката, за която ще стане дума, да е присъща и на други заболявания, голяма е вероятността черният ви дроб да боледува, ако ви се случва следното (doctorbg.com):

  • температура – при хепатит или абсцес на черния дроб;
  • гадене или повръщане – при хепатит, рак на черния дроб, жлъчни камъни;
  • повръщане на кръв – при цироза;
  • липса на апетит – при хепатит, цироза, рак на черния дроб, камъни в жлъчката;
  • загуба на тегло – при цироза или рак на черния дроб;
  • пожълтяване на кожата – при хепатит в различни форми, рак на черния дроб или жлъчката, запушване на жлъчните канали
  • промени в цвета на урината – при хепатит или заболявания на жлъчката;
  • сърбеж – при остър вирусен хепатит, медикаментозен хепатит, цироза, първична билиарна цироза.

Сред тревожните симптоми са още побеляването на изпражненията, общата отпадналост, промени в настроението и депресивни състояния, подуване на корема, запек, стомашно разстройство и гастроезофагеален рефлукс (hepavital.com).

Цироза

Цироза е състояние на болен черен дроб, който не функционира пълноценно поради промени в чернодробната тъкан и в органната структура.

Чернодробните клетки имат специфично устройство и функции: те трябва да гарантират пречистването на организма от всякакви токсини, да осъществяват и ръководят образуването на кръвните клетки и да гарантират съсирването на кръвта, да балансират обмена на мазнини.

Ако здравите чернодробни клетки по някаква причина не са достатъчно на брой или са изменени, тези функции не се осъществяват пълноценно.

Най-често един черен дроб развива цироза, при която чернодробните клетки напълно или частично са отстранени от нормалните си функции – под въздействието на болестни процеси от рода на хепатит. Негативно въздействие върху здравето на черен дроб оказва и злоупотребата с алкохол.

Така вместо чернодробната тъкан в този важен орган се развива друг тип тъкан, диагностицира се фиброза – заместващите клетки обаче не са в състояние да изпълняват отговорните функции на общ органен филтър (pharmacy-bg.com) . Цирозата на черен дроб може да бъде и от автоимунен тип.

Цироза на черен дроб може да е от компенсиран или декомпенсиран тип: в първия случай въпреки наличието на фиброза има съхранени чернодробни зони, които позволяват на органа да изпълнява функциите си в някаква степен.

При декомпенсирана цироза същинските чернодробни клетки са твърде малко, за да правят това. Промените в тъканта на болен от цироза черен дроб са необратими, но ако диагнозата бъде поставена достатъчно рано, е възможно да се провежда лечение и да се забавят деструктивните процеси.

Болки в дясното подребрие

Най-често болките в дясното подребрие се свързват с проблеми на черния дроб – и в това има логика. Това е един от типичните симптоми за цироза или за хепатит, във всичките форми на болестта (puls.bg).

Вярно е обаче и това, че болката в дясното подребрие може да насочва не директно към черен дроб, а към жлъчката – да е причинена от възпалителен процес, т.е. говорим за остър или хроничен холецестит, за жлъчни камъни. Тази болка насочва и към друг орган – панкреаса, и е възможно да сигнализира за възпалителен процес, т.е. за панкреатит, или за рак на панкреаса.

Болка в дясното подребрие е възможна още при хемохроматоза – при наднормено натрупване на желязо във вътрешните органи, като уязвимият черен дроб в ролята му на филтър обикновено е най-засегнат.

Лечение с билки. Детоксикация

Лечението на черен дроб с билки е препоръчван вариант като самостоятелна терапия или в рамките на комплексна програма. Белият трън, невен, куркума, камшик, жълт кантарион, кориандър, корени от глухарче, шипка, змийско мляко са лечебните треви, препоръчвани най-често за лечение на болен черен дроб.

Идеята при билковите терапии е да се постигне детоксикация – пречистване на зле функциониращия черен дроб от натрупаните токсини, които в почти всички случаи са основният болестотворен фактор. Освобождаването на черния дроб от токсини и неутрализирането на възпалителните процеси позволява на този удивителен, изключително важен орган да възстанови и саморегулира функциите си (framar.bg).

черен дроб
Болен черен дроб церим с магарешки бодил

Класика в билковото лечение и терапии за детоксикация (пречистване) на черния дроб е белият трън, популярен още като магарешки бодил.

Той е познат като лечебно растение от векове и има широко приложение също при лечението на сърдечни заболявания и диабет. Дължи лечебния си ефект на съставката силимарин, действаща с противовъзпалителен ефект и подобряваща антиоксидантната защита.

Ето как да си направите отвара от бял трън за пречистване на болен черен дроб:

Три супени лъжици суха билка се заливат с вряла вода и се варят 10 минути. Оставят се да покиснат няколко минути и се прецеждат. Прецедената отвара се изпива за един ден, като се разпредели равномерно за постоянен прием.

Дайте мнение и Вие тук!

Белият трън може да причини в началото стомашен дискомфорт, подуване на корема или газове, но тези симптоми са преходни и по-скоро са знак да се започне с по-малки дози. Лечението с бял трън може да се провежда всеки ден в продължение на 3-4 години.

Лекарства (хапчета)

Има доста богати варианти за медикаментозно лечение с лекарства за черния дроб, като в по-голямата си част това са т.н. хепатопротектори. Действието на такива медикаменти е насочено към потискане на възможните възпалителни процеси, насърчаване на детоксикиращи процеси и насърчаване на регенерацията.

Важно е действието на медикаментите за черен дроб за правилното разграждане на мазнините – така, че те да бъдат изгаряни, а да не се инфилтрират в чернодробната тъкан (framar.bg).

Ето някои от широко прилаганите медикаменти за лечение на черен дроб: есенциале, вердин, хепа-мерц, карзил, хепкарзил, силимарин с екстракт от бял трън, хепатофелин.

Трансплантация

Присаждането на черен дроб (трансплантация) е крайна мярка, към която се подхожда при изчерпани други възможности. Ако лечението на болен черен дроб – консервативно или оперативно – е без резултат и даден пациент развие чернодробна недостатъчност, ако състоянието му не оставя други варианти за лечение, се пристъпва към подготовка за трансплантация (hepasist.org).

Макар за трансплантациите да се говори като за нещо почти рутинно, те си остават сложен вариант с доста въпросителни.

Трансплантация на черен дроб – това е тежка животоспасяваща операция, която организмът на пациента трябва да е в състояние да понесе. Затова се преценява общото му здравословно състояние и при необходимост се провежда предварителна укрепваща терапия.

Друг момент е намирането на подходящ донор, тъй като винаги има изисквания за параметрите на съвместимост, за да се намали рискът от отхвърляне на трансплантирания орган.

Ако тези предварителни стъпки бъдат изпълнени успешно, човекът с трансплантиран черен дроб доживотно приема медикаменти за потискане на имунния отговор. Което отслабва имунната система и той става податлив на други заболявания.

Рак на черния дроб

Ракът на черния дроб (хепатоцелуларен карцином) е тежко злокачествено заболяване: развива се бързо и е с лоша прогноза. Всяка година тази диагноза се поставя на половин милион души по света (puls.bg). Най-често чернодробен карцином се развива от цироза, хепатит, токсични въздействия и алкохол.

Доста време оперативното отстраняване на части от органа или трансплантирането на черен дроб са били считани за единствена ефективна терапия в такива случаи. В последните години американски медици прилагат консервативно лечение с продукта sorafenib, чието системно приложение дава добра преживяемост на болните хора.

Диета

Диетата при болен черен дроб изисква 4-5 приема на неголеми количества храни с намалено съдържание на мазнини, особено животински, с много фибри и витамини. Подходящите храни са мляко и нискомаслени млечни продукти, варени и задушени нетлъсти меса и риба, плодове и зеленчуци, кисело зеле, мед, конфитюри, пълнозърнести храни.

Ограничават се доматите, пресни колбаси и сирена, яйца. Ето и кои са забранените храни (hepavital.com): алкохол, пържени и мариновани храни, субпродукти, подправките хрян, чер пипер, оцет, горчица; сладкиши и мазни тестени храни, шоколад, лук, боб, ядки, сладолед, доматен сок и сосове с много домати.

Анатомия и разположение

Черният дроб се определя като най-голямата жлеза в човешкото тяло – това е 2.5% от масата му. Разположен е в дясната горна част на коремната кухина и има четири дяла. Здравият черен дроб има мощни регенериращи способности и е в състояние да изпълнява функциите си дори при загуба на 70% от тъканта (puls.bg).

Черният дроб е с двойно кръвоснабдяване – става дума за чернодробната артерия и за т.н. портална вена, която доставя в тази истинска лаборатория “материал за пречистване”. Чернодробните клетки имат специфично устройство и функции – чрез тях се регулират храносмилателните процеси, обменът на хранителни вещества, поддържането на кръвната характеристика, освобождаването от токсини, терморегулацията.

Биопсия

Биопсия на черен дроб е метод на изследване, при който се взема тъканна проба от органа и се извършва хистологичен анализ, за да се постави точната диагноза или да се изключи някаква хипотеза. Пробата се взема чрез специална игла, при локална упойка, амбулаторно. По време на процедурата пациентът трябва да е буден и след нея да остане няколко часа под наблюдение.

Самата процедура трае няколко минути.

Подготовката преди нея трябва да установи общото състояние на пациента, какви медикаменти приема и да се изключат някои от тях – например антикоагуланти (hepactive.org). Въпреки притесненията си пациентът трябва да бъде убеден, че по този начин възможно най-точно може да се установи кое е най-подходящото лечение за здравословния му проблем.

Черен дроб и алкохол

Това не е лозунг: алкохолът е враг №1 на черния дроб. Редовната консумация на алкохол може да съсипе този важен орган за няколко години (blitz.bg). За колко точно – зависи както от количеството и качеството на алкохола, така и от самия черен дроб и съпротивителните му сили.

Алкохолът променя тъканната структура и функциите на черния дроб, като причинява на първо време т.н. алкохолна стеатоза. Това означава грешка в разграждането на мазнините, натрупване в самия орган, отслабване на всички негови функции. В ранен стадий това заболяване може да отзвучи, ако консумацията на алкохол се прекрати.

И тъй като това масово не се случва, следващият етап е алкохолният хепатит и цироза. Тогава израждането на чернодробните клетки става необратимо, развива се фиброза.
Но и това не е фатално, ако разумът надделее – не, не да се спре изобщо алкохолът, а просто да се пийва човешки, за отпускане и удоволствие, а не свински!

Изследвания

По принцип всички познати изследвания на вътрешни органи са приложими и за черен дроб. На първо място са лабораторните – някои изследвания на кръв и урина насочват към възможни проблеми с черния дроб чрез променени показатели.

Прилагат се също микробиологични изследвания с антибиограма (framar.bg). Следват ехографиите, чрез които се проверява за травми, остри възпаления и тумори. Тумори и кисти се изследват и чрез рентген или компютърна томография. Нерядко се прибягва до изследване на тъкан чрез биопсия. Използва се и ядрено-магнитен резонанс.

Уточняването на една диагноза обикновено налага използването на повече от един тип изследвания.

Още за Хепатит С, с който се свързва затлъстяването на черния дроб:

Хепатит С: Прецизните симптоми. Лечение с интерферони, харвони и др.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит: Симптоми и съвременни терапии

винаги удря неочаквано

3 Мнения

  1. Здравейте
    Аз страдам от няколко години от черен дроб и жлъчка. Правеха ми много изследвания както кръвни така и ехограф , скенер ,лапароскопия, ЯМР ,без никакви резултати. Единствено имам висок холестетол но болките са нетърпимост сърбеж . През миналата година почти на всеки 5 дни бях в закарвана с линейка в болницата без никакво лечение. През март месец не можех да дишам нямах сили даже да си кажа че съм зле. Попаднах на един доктор който лекува с билки ,той ми помогна много първо почнахме с пречистване още с първото пречистване което е 3 дни изхвърлих над 300 камъка . Да 300 зелени камъни в различни големини и форми още тогава ми олекна .. Последваха още 3 причиствания по 3 дни с интервал 2-3 седмици. Повярвайте ми хора това бяха над 1300 камъка ,това не е шега а моята история . Когато ги показах на снимки на гастроинтеролога той ми каза че това не са камъни бях във шок гледаше ме в очите и ме лъжеш не знам каква е причината. Предписа ми биопсия чаках доста време, но се уплаших и се отказах . Но сега от 2 седмици имам отново непоносими болки в черния дроб и не знам какво да правя а аз съмв Англия. Трябва да работя за да си гледам детето а съм сама нямам си никой а не мога да ходя на работа от 2013г от болки . Моля ви кажете ми какво трябва да направя търся помощ.
    Благодаря ви

  2. И аз сам в Англия. И от 2-3 седмици ме боли цялата дясна страна. плешката, врата, цялата ръка, кръста и крака. 4удя се да ходя ли на лекар. КАкво стана с теб? Намери ме вав феисбук като vicky ivanova. на снимката ми има цветя

  3. Болката в дроба как се усеща? (като острота и време?)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *