fistula
Аналната фистула изисква хирургично лечение

Опасна ли е операцията на анална фистула?

Oперацията на фистула не крие рискове, но изисква стриктно лечение и след интервенцията

Аналната фистула е особено неприятно нещо. Прилича на каналче, което служи за свръзка на правото черво отвътре с външната обвивка около ануса навън. При изтичане на изпражнения, гной или пък забележите, че кръв е зацапала бельото ви, веднага трябва да предприемете мерки. Всяко едно от тези оплаквания е признак за заболяване.

Всяка фистула предизвиква сърбеж и дискомфорт, а най-вероятно ще се наложи и нейното оперативно лечение. Колкото и страшно да звучи, това е най-сигурният метод за пълното отстраняване и затваряне на инфектирания “канал”. След това  зарастването на тъканите ще е по-мудно, така че поне няколко седмици ще сте извън строя и ще се нуждаете от пълна почивка.

Благоприятно е, че следоперативното лечение на фистула не е нужно да се провежда в болница и може да се приберете в дома си. Ще е необходимо обаче да посещавате хирурга извършил интеревнцията поне два-три пъти седмично, за да ви сменя превръзката. Това се прави за да не се допусне появата дори и най-лекото кръвотечение.

fistula
Аналната фистула изисква хирургично лечение

Не трябва да забравяте, че диетата е също сред важните фактори за пълното ви възстановяване. Специалистите препоръчват храненето да е възможно най-разнообразно и да нямате никакви ограничения. В противен случай рискувате запек и доста болезнено първо ходене до тоалетната.

Дайте мнение и Вие тук!

В следоперационния период на фистула избягвайте честото заседяване на едно място, както и твърде топлите помещения – в това число влизат сауната и горещата вана.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лопедиум, цена, Смекта, Имодиум

Лопедиум. Как се пие? Смекта и Имодиум по-добри ли са?

При остро разстройство. При хронична диария. Дозировка за възрастни и за деца. Какво не забелязваме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *