херпес на окото
Много са факторите, които предразполагат към появата на херпес на окото

Херпес на окото може да доведе до слепота

При съмнения за херпес на окото не се колебайте да посетите специалист и веднага започнете лечение

Херпес на окото може да прозвучи невероятно за мнозина, но диагнозата е истинска и не се среща чак толкова рядко. Заразяването може да стане по обичайния начин – чрез целувка, използане на общи неща с болния човек, следгрипно състояние и отслабнал имунитет т.н. Всичко след това есе случва в зависимост от кои точно периферни нерви са засегнати.

Херпесната инфекция по устните е преодолима, но попадне ли в очите, става доста неприятно. Има огромна опасност да се стигне до увреждане на роговицата, конюнктивата или вътрешната очна обвивка. Своеобразният вътреклетъчен паразит ще обхваща все повече и повече клетки, което може да доведе и до пълна слепота.

Какви са симптомите при херпес на окото?

Основните признаци, по които ще разберете за наличието на инфекцията са сълзене, болка и фотофобия. Особено опасно ще е, ако тя засегне дълбоките части на очите. Това автоматично ще доведе до механична деформация на роговицата и проблеми със зрението.

Лечението

херпес на окото
Много фактори предразполагат към херпес на окото

Херпесът е преди всичко вирусно заболяване и антибиотичното лечение не е за него. При херпес на окото действат предимно антивирусните лекарства, но как точно ще протече терапията, ще реши лекуващия ви лекар, който трябва да е наясно с етапа от инфекцията. В най-добрия случай ще се разминете с антивирусни капки за очи или антивирусни таблетки.

Дайте мнение и Вие тук!

Случаите, в които се стига до оперативна намеса, са много редки.

Погледнете и тази статия:

https://www.lekar.bg/2011/05/28/%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC/

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

хламидия

Ето какви са пораженията от хламидия! Лечение

Симптоми. При мъжете. Лечение с доксициклин. С азитромицин. С авелокс. Хламидия IgG. Трихоматис. Пневмония от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *