оток на глезена
При оток на глезена трябва да определим какво го причинява

Как да се предпазваме от оток на глезена?

Лято е, сезонът провокира досадния и опасен оток на глезена. Какви са начините да се спасим от този проблем?

оток на глезена
При оток на глезена трябва да определим какво го причинява

Първата ни работа – ако наблюдаваме смущаващи промени по долните крайници и по-точно оток на глезена, е да се погрижим да разберем каква е причината за това. От puls.bg формулират десет причини за оток на глезена: прием на медикаменти (антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни, за регулиране на кръвното); травма; бременност; венозна недостатъчност; застой на лимфа; инфекция; тромб; заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб.

При всички случаи появилият се оток на глезена е сигнал за вътрешен здравословен проблем, който крие различни рискове и не бива да се неглижира. Така например оток на глезена, причинен от тромб, може да доведе дори до смърт, ако този тромб се откъсне и причини – движейки се по кръвоносната система – запушване на възлов съд. Ако вашият оток на глезена е придружен със силно зачервяване и болка по дължината на крайника, без отлагане потърсете лекар!

Възможно е един оток на глезена да е следствие от сърдечна недостатъчност. Тогава се налага посещение при кардиолог, за да се проследи основното заболяване и при необходимост да се предприемат мерки.

В най-добрия случай появилият се оток на глезена може да е следствие от сезонните въздействия – високите температури, съчетани с начина на живот. Много хора в трудоспособна възраст прекарват работния ден в седнало положение и рядко се “отлепят” от стола в продължение на часове. Добре е позицията да се сменя при всяка възможност: правете кратки раздвижвания по коридорите, изкачвайте 1-2 етажа по стъпалата, а не с асансьор, говорете по телефона прави. В никакъв случай не кръстосвайте крака, докато седите! При възможност вдигайте краката нависоко.

Дайте мнение и Вие тук!

Срещу оток на глезена чудесно помагат спортните занимания – плуване, каране на колело. Дори кратката гимнастика вкъщи сутрин ще е от полза срещу оток на глезена: извършвайте движения с краката, като че карате колело.

Важно е и храненето. На първо място – пийте достатъчно вода, припомнят от web-zdrav.ru. Похапвайте плодове и зеленчуци поне пет пъти в рамките на деня. Един оток на глезена може да е сигнал, че нивата на калий в кръвта ви са понижени: компенсирайте дефицита с банани.

При оток на глезена помага и отвара от овесени ядки, която върши работа и в други посоки: балансира функциите на стомашно-чревния тракт, внася в тялото ви желязо, тонизира сърдечно-съдовата система. Направете си овесена отвара при оток на глезена по следната рецепта: една чаша овесени ядки се заливат с 4 чаши гореща вода и се варят на тих огън 10 минути. След това се прибавя една лъжица мед и сместа се вари още 5 минути. Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине. Без прецеждане от хладката смес се пие по половин чаша три пъти дневно.
Оток на глезена се повлиява чудесно и от прясно изцеден сок от сурова тиква: лечебната доза е половин водна чаша на ден.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vitamin E Podpomaga Nervnata Sistema

Витамин Е – ползи и предозиране

За какво е полезен? Храни с витамин Е. Ампули. Капсули. Цена. Дневна доза и предозиране. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *