скъсан менискус, лечение, операция
Лечение на скъсан менискус. Анатомия, изследвания, симптоми. Лечение с и без операция. Алтернативно, билки, лекарства, инжекции.

Скъсан менискус. Анатомия на менискуса, увреждания, симптоми, операция

Какво е менискус (анатомия). Видове увреждания, симптоми, лечение: консервативно, с операция, алтернативно. Болки в коляното, отоци, лезия. Мнения, лекарства, инжекции.

Менискус: що е то и защо в съзнанието ни възниква веднага словосъчетанието “скъсан менискус”? Асоциацията е за болка в коляното, парализиращо преживяване, при което изпитваш адски страдания и си почти обездвижен. При скъсан менискус от най-голямо значение за лечението е вида на травмата – пълна или частична.

Скъсан менискус може да сполети всекиго, не само спортистите. Има, може би, някакво такова разбиране, че хората, занимаващи се активно със спорт, страдат по-често от подобен проблем. Така е, но скъсване на менискуса дебне и при по-леки ситуации – при всякакви резки и бързи движения, които въздействат на коляното.

Напредването на възрастта и износването на лежащия под менискуса ставен хрущял също оказват влияние за по-голямата вероятност от подобна травма.

Какво е менискус на коляното? Анатомия, значение

Менискус – това е хрущял под формата на полумесец, съставна част от колянната става. Задачата на менискуса е да “напасне” повърхностите на ставите, да улесни триенето на ставните фрагменти и да разпределя равномерно натоварванията при различен тип движение и пребиваване в изправено положение. С други думи менискусът е амортисьор; чрез него се изключват травми и “разглобяване” на ставата под напрежение.

Благодарение на въпросния менискус с лекота и без болка ходим, скачаме, тичаме, сгъваме и разгъваме краката в коляното. Впросният “детайл” е изграден от съединителна тъкан; той е еластичен и гъвкав и това го прави способен да изпълнява функциите си. Всъщност ¾ от структурата на менискуса са колагенови влакна, сложно преплетени и готови да издържат на натоварване, напрежение и разтягане, както и да ограничават движенията на долните крайници. Здравата колянна става има по две такива хрущялни пластини: една вътрешна или медиална, и една външна – латерална.

Медиален и латерален менискус в колянната става

Медиалният менискус по форма напомня на буквата “С” от кирилицата. Двата й края са закрепени за ставната капсула и за един от ставните костни фрагменти. Заради добрата си фиксираност медиалният менискус е с ограничена подвижност и това го прави уязвим при резки натоварвания; той по-често от латералния се оказва травмиран в една или друга степен.

Латералният менискус прилича по-скоро на част от окръжност, която е по-плътна във външната част на дъгата и изтънява навътре. Връзките на латералния менискус с фрагменти и капсулата на ставата са по-ограничени в сравнение с тези на медиалната.Това обяснява защо уврежданията при него са до 10 пъти по-редки в сравнение с тези на медиалния.

менискус
Медиален и латерален менискус, амортисъорите в колянната става
Други менискуси в тялото

Гъвкави пластини тип менискус има в още няколко точки от тялото. Става дума за стави, при които е необходимо своеобразно изравняване на повърхностите на съединяваните костни фрагменти. Въпреки хрущялното си покритие те не биха функционирали като пълноценна става без подходящия амортисьор. Такива “сглобки” има при ставите, съединяващи лопатката с ключицата, ключицата с гръдната кост и долната челюст с основата на черепа.

Травматология. Видове увреден менискус

менискус
Видима е разликата между здрав и увреден менискус

Увреждане на менискус – не е задължително да става дума за “скъсан” в собствения смисъл на думата, но всяка болка в коляното почти винаги се свързва с подобна самодиагноза на потърпевшия. Не винаги увреждането е резултат от травма, възрастта също си казва думата и може да се касае за дегенеративен проблем. Може освен това да се касае за разтегната връзка, за пукнат диск, за изместване, за отчупване на фрагмент и пр. Основен симптом за увреждането е болката, а промените в подвижността на колянната става насочват към това кой от двата менискуса е засегнат. Ако не можем да сгънем коляното – това е медиалният, а ако ставата е блокирана при разгъване – латералният.

Разтегнат менискус, пукнат

Една от възможните диагнози при травма на колянната става е разтегнат или пукнат менискус. Травмата по принцип засяга ставата като цяло и първоначално не може точно да се определи коя нейна съставка е най-потърпевша. Възможно е да се касае за разтягане на ставните връзки, състояние достатъчно болезнено и следвано от оток и болки за продължителен период. Важно е при диагностицирането пациентът да си припомни обстоятелствата, при които се е получило увреждането. Развива се различна клиника, ако травмата е получена при ритане на топка, при усукване на крайника, при клякане с натоварване и т.н. разтегнат/пукнат менискус може да се установи чрез ултразвук, рентген, томография, т.е. чрез апаратура. В този случай еластичният диск запазва целостта и разположението си, но е понесъл известни деформации и е необходимо време за възстановяване чрез подходяща – консервативна – терапия.

Скъсан менискус. Дислокация
“Фигурин

Разрив на менискуса, скъсан менискус: това е същинският проблем, при който нерядко се стига и до оперативно лечение. Този проблем засяга най-често мъже на възраст 18-40 години, активно спортуващи, танцьори и артисти от балета, алпинисти, работещи тежък физически труд. Основен фактор за скъсване на менискуса са интензивните движения при тежки натоварвания. Менискусът може да се скъса частично – т.е. да се отдели фрагмент, който в някаква своя част да остане свързан с цялото; фрагментът да се отдели изцяло и да настъпи преместване вътре в ставата, което причинява обездвижване, болка и събиране на течност в коляното. Може деформираният менискус да се приплъзне и измести от нормалното си положение, и т.н.

Скъсването на еластичната пластина-амортисьор причинява механична нестабилност и трябва да се лекува. Ако пациентът неглижира това свое състояние (това е възможно при появата на болка само в определени позиции), ще последва увреждане на вътреставните хрущяли. Ставните повърхности бързо ще се деформират, тъй като основните движения по оста сгъване/разгъване ще останат без защитата на менискуса.  Веднъж увреден, менискусът може да създаде сериозни проблеми в бъдеще дори при навременно лечение. Рискът да се развие хронично възпаление и артроза е много висок.

Възпален менискус. Отлепен

Независимо от това – какво увреждане е настъпило за менискуса, в колянната става се развива възпалителен процес. Такъв тип възпаление е опасно, протича в дълъг период от време и без компетентна намеса не може да мине от само себе си. Опасното е, че отпадните продукти от възпалителния процес се задържат вътре в ставната капсула и по-точно във вътреставната течност. Понякога липсата на болка и сравнително добрата подвижност на ставата създават измамното усещане за пълно или почти пълно възстановяване. На практика това е преминаване към хронично състояние, което застрашава здравето в няколко посоки. Едната е артрозни изменения в ставата. Другата – преминаването на отпадни съставки от възпалителния процес в кръвообращението.

По повод фразата “отлепен менискус” специалистите уточняват, че това не е самостоятелна диагноза. По-скоро е популярно назоваване на травматична промяна, при която еластичният сърповиден компонент е изместен от обичайното си място. Това е свързано с общия възпалителен процес в колянната става като последица от механично въздействие или интензивно движение, довело до деформация или скъсване на част от колагеновите влакна в структурата.

Развитие на артроза на коляното

Докато скъсването на менискуса в над 80% от случаите засяга мъжете, за артроза на коляното се говори преди всичко при възрастни пациентки. Артрозата на коляното, гонартроза е дегенеративно заболяване; свързано е с износването на ставните хрущяли, влошаване подвижността на ставите, поява на болки и т.н. агрегирани състояния на костите. Логична е връзката между уврежданията на менискуса и риска от развитие на колянна артроза. Знаем, че менискусът предпазва ставните фрагменти от триене и износване на собственото хрущялно покритие. Ако менискусът е увреден или отстранен оперативно, хрущялната плака се износва по-бързо. Освен това при хронично възпаление на травмирания менискус страда цялата става, отново става бързо износване на хрущялните покрития и състояния с болки, възпаление и намалена подвижност. Консервативното лечение при започнал процес  може само да забави започналия процес, но не и да го направи обратим. Често се налагат оперативни решения, включително поставяне на изкуствена става.

Симптоми при скъсан менискус

След като настъпи увреждане на коляното – дори п-точно казано, скъсан менискус, пострадалият усеща рязка болка в засегнатата става. Кракът започва да отича; ако при инцидента е засегнат участък с кръвоносни съдове – развива се хемартроза или събиране на кръв вътре в ставата. Ако разривът не е голям, основните симптоми са болезнените щракания, но пациентът все пак може да ходи самостоятелно. Друг е въпросът, когато ставата е силно увредена и следва пълната й блокада. Тогава движението става истински проблем. Има и такива случаи, когато менискусът е увреден, но болката се чувства само при слизане по стълби.

Ставни болки в коляното

Увреждането на колянната става  е свързано с болка. Отначало тя е остра и не позволява на пострадалия да ходи. След това коляното постепенно се нагажда към новото състояние, към последиците от травмата; болезнените усещания отслабват, после дори съвсем изчезват. Усещат се болки в менискуса само при интензивни натоварвания – например при спортуване или при продължително ходене. Ако засегнатият човек прекарва деня си прав, привечер болката в коляното се обажда и започва да се усилва. Видът на болката насочва към точната диагноза:

  • Ако болката в менискуса е силна, нетърпима, налице е остър стадий;
  • Тъпата болка, която се появява само от време на време или при натоварване и умора, свидетелства за хронично състояние.
Блокаж на коляното

Невъзможността на увредената колянна става да функционира обикновено се определя като блокаж, блокада на коляното. Причината за това може да е изместване на менискуса вследствие на дегенеративен процес или след травма. При това изместване менискусът се защипва между ставните фрагменти и тя “зацепва”. Подобен резултат има и откъсването на частици от менискуса, при което движенията на крайника са също така невъзможни. Затруднено или напълно стопирано е сгъването и/или разгъването, както и стъпването върху пострадалия крайник. Обяснението: частиците се придвижват във вътрешността на капсулата, причиняват болка и не позволяват извършването на елементарни активности.

менискус
Болка, оток, ограничена подвижност: няма съмнение, пострадал е менискус!

Специалистите различават разнообразни случаи на увреждане, които водят до определен процент способност/неспособност за движения със ставата. Известно е, че ако е налице разкъсване на медиалния менискус, ставата е блокирана в опитите да се сгъне. Обратно – увреждането на латералния пречи на разгъването.

Вътреставен излив, оток

Има случаи, при които травмата – пукване, разрив – засяга т.н. червена зона на менискуса. Тя е кръвоснабдена и при настъпилото съдово разкъсване следва вътреставен излив. Течността остава в ставната капсула; дори да се касае за неголямо количество течност, тя създава условия за протичане на разпадни процеси и възпаление. Ако не е проведена апаратна диагностика на коляното, подобно развитие може да се допусне по външни белези. Травмата с вътреставен излив, който може да е свързан само с менискуса или и с други засегнати ставни фрагменти – тази травма е причина за появата на оток в горната част на коляното и непосредствено над него. Подобни симптоми не търпят изчакване, час по-скоро трябва да се проведе адекватна терапия от специалист.

Лезия

Нараняванията на менискусите могат да бъдат от различно естество и това определя прогнозите за овладяването на болестното отклонение. Както споменахме, възможни са отслояване или откъсване на фрагмент, поява на пукнатити и деформация на диска, радиално сцепване и т.н. Най-общо се говори за три типа лезии (виж lubomirivanov.com):

  • Трансхордиални – разкъсване на менискусовото тяло надлъжно или напречно, отслояване с поява на дъгообразна цепнатина в средната зона, откъсване на крайни фрагменти от предния или задния менискус;
  • Паракапсуларни – когато менискусът се откъсва от ставната капсула;
  • Смесени, комбинация от първите два вида.

Как протича възстановяването на скъсан менискус?

Нека отбележим първо, че скъсването може да е частично или пълно – зависи от разположението и големината на мениска. Незабавно ще трябва да се консултирате с лекар, който да прегледа нараненото коляно и да установи кои структури на ставата са засегнати. От голямо значение е дали са наранени кръвоносни съдове и нерви. Чак тогава ще стане ясно дали ставата е останала стабилна и какви мерки трябва да се предприемат за нейното лекуване.

Ако коляното е подуто, кракът ще има нужда да бъде обездвижен и ще се изчака отокът да намалее.

Следва подлагането на изследване като възможните методи за това са няколко:

  • Рентгенография, която да потвърди или отхвърли съмненията за счупване.
  • Магнитен резонанс, при който енергия от мощен магнит изследва тъканите на коляното.
  • Артроскопия, която представлява лека оперативна намеса чрез оптична тръба, вкарваща се в ставата през малък разрез на коляното.

Лекарят може да посочи неоперативно лечение, което означава, че ще трябва да спазвате строг режим от упражнения за заздравяване на мускулатурата около коляното. Не изключвайте обаче и оперативната намеса, която може да ви извади от строя за известно време, поне няколко месеца. Ако увреждането на мениска е по-обширно, артроскопска хирургичният метод е неизбежен и ще ви трябва дълга почивка.

Диагностика, къде се прави, цена

Точната диагноза за увреден менискус изисква специфични изследвания – рентген, ултразвукова диагностика, препоръчват и томография, ядрено-магнитен резонанс. Правят се в големите клиники, в столицата и някои областни центрове. По принцип диагностичните процедури и оперативното лечение се поемат по Здравна каса, но тази част от лечението обикновено не може да се изпълни бързо заради опашките от пациенти. Във форумите пациенти споделят, че са предпочели да си платят 200-400 лв за диагностичните процедури, за да получат резултатите си по-бързо и да започнат лечение. Най-често се споменават процедури от типа артроскопия, които са и лечебна дейност; за консумативи при операциите – също планирани по Здравна каса, могат да се наложат плащания от типа на 1600 – 2000 лв.

Магнитно-резонансна томография

Магнитно-резонансната томография – МРТ, е високоинформативен метод за диагностициране на уврежданията по менискуса.  Същността му е в проследяването на комбинация от електромагнитни вълни в постоянно магнитно поле с високо напрежение. Вълните са резултат от облъчване на изследваната зона от тялото, в случая – колянната става, и откликът на тъканите, всяка по специфичен начин. Увредената хрущялна тъкан на менискуса се разпознава по различното отразяване на вълните. Методът дава информация с 95-процентова точност. За това изследване не е необходима специална подготовка; пациентът трябва да лежи неподвижно за кратко, като предварително снема от себе си всички метални предмети.

Ендоскопска артроскопия

Ендоскопската артроскопия е метод от т.н. мини инвазивна хирургия. Чрез него се правят щадящи изследвания във вътрешността на ставите; изпълняват се и лечебни процедури. Същността на метода се състои във вкарването на тръба с диаметър 4-5 мм в ставата, в случая – колянна, както и миниатюрни инструменти и оптична система за проследяване на действията. Методиката изисква да се направят специални малки разрези, през които се вкарва в ставата необходимата “техника”. Освен оглед при скъсан менискус може да се направи веднага зашиване или изрязване на полуоткъснати фрагменти. В някои случаи се налага отстраняване на целия менискус и тогава се решава как точно да се направи то.

Тестове за разгъване на ставите, ротация

Каква точно е травмата на менискуса, може да се установи и чрез специални тестове. Те установяват подвижността на колянната става при извършването на точно определени движения, които при сериозна лезия са невъзможни или причиняват болка.

  • Тест на Ландау: пациентът трябва да седне със скръстени крака “по турски”; изпълнявайки движенията, той се оплаква от болки;
  • Болезнен е и тестът по Байков: при него колянната става се сгъва под прав ъгъл; лекарят палпира ставата и едновременно с това изправя крака в коляното; появата на рязка и остра болка сочи увреждане на менискуса;
  • Тестовете, които проверяват състоянието на колянната става, включват също така  последователно сгъване и разгъване на засегнатия крайник. При травма се усеща характерно пукане, “щракане” в зоната на медиалния менискус. Може да се приложи и един от тестовете “Перелман”, като се проследят усещанията при слизане по стълба или при ходене по наклон надолу. Тогава пациентът изпитва болка, както и при опит да разгъне изцяло свитото коляно.
  • Друг тест “Перелман” пък е бил провеждан чрез обикновени галоши, които пациентът трябвало да обуе без да си помага с ръце. Тогава неволно се извършва ротация на колянната става и появяващата се болка насочва към увреден менискус или засягане и на двата в една и съща става.
  • При теста Щейман коляното се сгъва под ъгъл от 90 градуса и се извършват ротационни движения. Ако болката се усилва при вътрешна ротация – увреден е медиалният менискус; ако е при ротация навън – латералният.

Разкъсвания на менискуса могат да се потвърдят и чрез теста Мак Мъри, който изисква пациентът да легне по гръб със сгънати колене. Следва опит за ротационно раздвижване на колянната става, при което може да се чуе хрущене – доказателството! – и следва болка.

Съществуват още различни тестове, например популярните в медицинските среди Брагард, Чаклин, Поляков и др. Те имат своето място при диагностицирането на проблема, съчетани със съвременните методи като ядрено-магнитен резонанс и артроскопия.

Компресия и тракция

При този тип проверка за състоянието на колянната става, респективно – менискусите, пациентът е в хоризонтално положение. Засегнатият крайник се повдига изправен, за да се постигне опъване, издърпване на медиалния менискус, при което може да се появи болка. При принудено спускане на крайника медицинското лице осъществява натиск върху коляното, като изправя вертикално ходилото и леко притиска. Всички тези тестове, естествено, не са за самодейци и могат да бъдат изпълнявани единствено от специалисти. По характера на изпитваната от пациента болка се съди за възможното увреждане и се поставя диагноза, която апаратната диагностика обикновено потвърждава.

Лечение без операция

Без лекарска помощ увреденият менискус не може да се възстанови. Как да го лекуваме? Съществуват различни терапии – от хирургически до нетрадиционните на народната медицина. Изборът винаги става със съгласието на пациента; мнозина биха предпочели да се разминат с оперцията. Всъщност тя не винаги е наложително; но ако даден менискус е сериозно увреден и хрущялът е необратимо засегнат, операцията не бива да се отказва. Ако пластината е само изместена или притисната от ставните фрагменти, редно е да се потърси мануален терапевт или травматолог. Специалистът може да изпълни процедурата, чрез която менискусът да заеме нормалната си позиция и проблемът да бъде забравен задълго.

Във всички останали случаи консервативното лечение се оказва достатъчно. Което съвсем не означава самолечение или игнориране на лекарските препоръки. Медиците са категорични, че ако травмата се игнорира – има голяма вероятност да развиете хроничен процес. След време хрущялната структура на менискуса започва да се руши и дегенерацията засяга съседни хрущяли и кости. В резултат от увреждането на менискуса се развива артроза и може да се достигне до инвалидност.

Лечението на менискуса без операция включва на първо място обезболяване; препоръчва се прием на противовъзпалителни средства, носене на еластичен бинт, подходяща физиотерапия, освобождаване на блокирала става, употреба на обезболяващи кремове и мехлеми.

Обездвижване и обезболяване с шина, тутор, гипс

Една от първите задачи при болка и оток е обездвижването на колянната става. Класическият подход е чрез шиниране, а ако лекуващият прецеди по-продължителен престой в такава позиция – и полагане на гипс. Същевременно в днешно време съществуват различни качествени ортези, които позволяват по-лек за понасяне вариант на обездвижване. Обикновено проблемната става се обездвижва чрез регулируеми каишки и меки плоскости с лепенки тип велкро. Ортезата тип тутор представлява цялостна система от алуминиеви шини и лонгети със залепващи ленти за фиксиране и еластична част от дунапрен и медицински текстил.

менискус
Обездвижване с тутор – ето как!

Обездвижването се прилага след първоначално изясняване на точната диагноза и освобождаване от възможно настъпила блокада. Нерядко е необходимо обездвижването по един или друг начин да продължи 5-6 седмици.

Обезболяващи инжекции, упойка

Терапията зависи от проявената симптоматика, от вида на уврежданията по менискуса. В началния етап на лечението обикновено се въвеждат анестетици – например еднопроцентов разтвор от новокаин. При наличието на оток специалистът може да препоръча вътреставни инжекции с кортикостероиди като дексаметазон.

Пункция

Ако при травма е засегната т.н. червена зона на менискуса, получава се вътреставен излив. В коляното се събира течност, съдържаща секрети от увредените тъкани, и кръв. Този “коктейл” създава дискомфорт, причинява болки и е налице риск от инфекция. Това налага принудителната му евакуация, която се извършва чрез изтеглне със спринцовка. В зависимост от вида на извлечения секрет се преценява дали вътреставното пространство не се нуждае от промивка, която се прави с антисептичен разтвор: инжектиране и изсмукване. След прочистването на ставата се въвеждат противовъзпалителни компоненти от типа на кортизоните.

Консервативно лечение, без операция

Консервативното лечение предполага съчетание от специфичен режим и прием на медикаменти до основното възстановяване от травмата на менискуса. Препоръчва се продължително обездвижване на колянната става след освобождаване от блокаж, изпълнена пункция – ако е било необходимо, вътрешно и локално външно прилагане на обезболяващи и насърчаващи продукцията на колаген. Лекуващият може да препоръча също и слагането на компреси – с тях трябва особено да се внимава. В етапа на обездвижване е добре пациентът да е на постелен режим, като засегнатият крайник се поставя върху възглавници и се държи нависоко. Дали да се прилага консервативно лечение или да се подходи оперативно, зависи от вида на пораженията и лекарското мнение.

Лекарства при скъсан менискус

Терапията зависи от вида на пораженията, но в общи линии медикаментите са с обезболяващ и противовъзпалителен ефект – таблетки или унгвенти ибупрофен, индометацин, диклофенак. При избора на лекарствата се отчита съвместимостта им с други медикаменти, които пациентът приема – особено ако е в напреднала възраст.

При по-сериозни поражения на менискус, както и при възможно засягане на ставни хрущяли, лекуващият може да назначи хондропротектори. Това са продукти, които подпомагат възстановяването на хрущялната тъкан. Хондропротекторите вършат работа както при дегенеративни, така и при травматични увреждания на менискусите.

Така например глюкозаминът подпомага синтеза на хиалуроновата киселина и има противовъзпалително и обезболяващо действие. Приема се три пъти дневно в доза, определена от лекуващия, преди хранене; терапията трае 30-40 дни.

Дайте мнение и Вие тук!

Хондроитинът забавя дегенеративните процеси в хрущялната и костната тъкан, същевременно подпомага регенерацията на хрущялите. Прилага се локално външно, два пъти дневно за 2-3 седмици.

Подобен ефект има и румалонът, който се инжектира мускулно по специална схема; лечението продължава около месец и половина.

Студени компреси

Студен компрес, поставен върху травмираното коляно веднага след инцидента, предпазва от появата на голям оток. Съчетаването на студени компреси и обездвижване спасява от силните болки, но впоследствие консервативното лечение трябва да продължи по лекарска препоръка.

Народната медицина препоръчва няколко типа компреси, които при системно изпълнение носят облекчение и ускоряват оздравителния процес.

  • Меден компрес. За приготвянето му е необходим медицински спирт и чист пчелен мед; смесваме неголямо количество в съотношение 1:1. Затопляме сместа на водна баня до температура 36-37 градуса; полагаме от сместа върху памучен компрес, увиваме със стреч фолио и вълнен шал за 2-2.5 часа.  Прави се два пъти дневно, лечебният курс е един месец.
  • Компрес с лук и захар. Настъргваме две-три глави стар лук и добавяме в получената кашица една чаена лъжичка захар. Бинтоваме коляното с марля на 3-4 слоя и полагаме лучената маса. Слагаме нов пласт марли, стреч фолио и шал. Консултирайте се с лекар дали да оставите компреса за цялата нощ. Следва измиване на коляното с топла вода. Прави се всеки ден в продължение на месец.

Период на възстановяване, рехабилитация

След като бъде овладян първият стадий от травма на менискус, дори и при липса на силна болка пациентът следва да изпълнява предписанията на специалист за периода на възстановяване. Пълното обездвижване е решение за неголям период от време, и то за точно определени случаи с увреждане на менискус. Като цяло периодът на рехабилитация е свързан с усилието да се възстанови подвижността на колянната става и да се блокират възможните късни усложнения. Препорчват се лечебна гимнастика, масажи – всичко според характера на увреждането; физиотерапевтични процедури. Практикува се и мускулна стимулация, която цели отпускане и укрепване на бедрените мускули.

Ходене с патерици

Патериците са неизбежно решение при травми на менискуса; ходенето с тях има специфика, която обаче се усвоява лесно и позволява придвижване по равна повърхност, слизане и изкачване по стълби. Обикновено използването на патерици се препоръчва след оперативно лечение на скъсан менискус, като срокът на употребата им се определя индивидуално и е в рамките на 4-6 седмици. Патериците могат да улесняват придвижването и при консервативна терапия, когато засегнатото коляно е обездвижено с ортеза и в някои случаи – фиксирано в сгънато положение под определен градус.

Патериците при консервативно лечение спестяват болката и позволяват проблемната става да се възстановява при щадящ режим, без натоварванията върху нея.

Лечебна физкултура, упражнения

Лечебната физкултура е едно от средствата за поддържане подвижността на ставата; упражненията се избират и препоръчват от кинезитерапевт в съответствие с пораженията и възможността на пациента да ги изпълнява. За домашна употреба правете следните прости движения:

  • Легнете и поставете под сгъвката на болното коляно малка гумена топка. Сгъвайки коляното – опитайте да стиснете топката, след което да повдигнете свития крак заедно с уловената топка.
  • Застанете на пода на четири крака и ходете, дори да изпитвате леки болки.

Вижте каква гимнастика може да се изпълнява при проблеми с травмиран менискус:

При изпълнението на упражненията може да се използват подръчни средства или специални уреди. Освен това добрата грижа за рехабилитация включва насочване към кинезитерапевт, който подбира подходящите движения според увреждането на менискуса или сам участва в изпълнението им, подпомагайки пациента (активна и пасивна кинезитерапия).

Принципно комплексите за физическа активност са съобразени с фазата, в която се намира травмираният крайник. Първоначално може да се провежда терапия за укрепване на общата мускулатура. Активните движения се извършват със здравата част на долния крайник, а при възможност се набляга и на бедрената мускулатура. Някои прости движения могат да се окажат с изключителна важност както за колянната става, така и за състоянието на пострадалия като цяло. Препоръчва се например кракът с травмираното коляно да се отпуска надолу, е след това да се вдига и да се полага върху възглавница или допълнително повдигаща опора. По този начин се избягва венозният застой в крайника.

След като се премахнат всякакви наколенки, гипс или шина, започват ротациите с ходилото и упражнения за мускулните групи на долния крайник. В първите няколко дни след снемането на лонгетата или гипса самостоятелните изпълнения са затруднени; именно тогава е необходимо съдействие от кинезитерапевт и контрол, за да не се пренапряга излишно коляното.

Много важен подход при увреден менискус е лечебният масаж. Той помага за добро кръвоснабдяване на тъканите, намалява болката и тушира отока, съдейства за съхраняване и възстановяване на мускулната маса, тонуса и еластичността на мускула. Разбира се, това е възможно и се прилага в етапа след премахването на обездвижващите средства.

  • Масажът трябва да започне от предната зона на бедрото и да е предхождан от 2-3 минути подготовка: поглаждане и много леко масажиране. Под коляното се поставя възглавница и в продължение на 4-5 минути следва разтриване на коляното по специална методика. Интензивността на масажа постепенно се увеличава, като в даден момент – когато пациентът е готов за това! – се масажира и задната сгъвка на колянната става. За целта пациентът ляга по корем и сгъва коляното под ъгъл 40-60 градуса. С помощта на кинезитерапевт се редуват специални активни и пасивни движения.
Физиотерапия

Поражението на менискуса е свързано с болки, оток, мускулни спазми. Рехабилитяцията протича по-бързо и пълноценно, ако към другите подходи се прибави и физиотерапия. Препоръчваните от специалист процедури водят до намаляване на болките, предпазване от мускулна атрофия, снемане на отока и тонизиране на мускулите. Физиотерапията е част от т.н. пасивна рехабилитация, от страна на пациента не се изискват физически усилия. Възможният избор на процедури е сред такива като магнитотерапия, ултразвук, водолечение, масаж, електромиостимулация, аеротерапия, хирудотерапия или лечение с пиявици и др.

Наколенки за менискус

Наколенките за менискус могат да подпомогнат периода на възстановяване или да се носят при специални случаи – активен спорт или продължително ходене в случаите с проблеми на менискуса. Съвременнте ортези се изработват от материали, които позволяват активно движение без неудобства, като същевременно оказват подкрепа и спестяват болка и умора. Предотвратяват и възможни пост травматични усложнения на менискусите. Оптимизират кръвообращението и упражняват масажиращ ефект.

менискус
С такава наколенка се предпазваме от посттравматични увреждания на менискус

Изработват се от специален медицински текстил, еластични колани, пластични или стабилизиращи шини от олекотен материал, фиксиращи рингове и пр. Съществуват различни модели и възможност за избор според характера на увреждането и предназначението. Цените се движат между трийсетина до над 200 лв.

Операция, къде се прави, цена

Оперативно лечение на травмиран менискус се налага, когато диагностичните процедури доказват невъзможността проблемът да се разреши чрез консервативни подходи. Обикновено това е в случаите с хемартроза, разкъсване тялото на менискуса или отделяне на фрагменти – които при разместването си създават вътреставни усложнения; при разкъсване и едновременно с това разместване; при невъзможност да се освободи ставната блокада въпреки приложените мануални техники. Интервенцията е необходима и ако настъпи повторна блокада няколко дни след освобождаването от първата при травма.

Операциите се извършват в клиники по ортопедия и травматология – такива са налице в големите болници в областните центрове, както и в университетските здравни заведения. Етапи от лечението при скъсан менискус се поемат от Здравната каса.

Здравна каса, клинична пътека

Оперативното лечение на увреден менискус при съвременните техники и методики обикновено е артроскопско, т.е. операцията е мини инвазивна и щадяща. Чрез специален инструментариум и през малки разрези в зоната на колянната става се отстраняват откъснати фрагменти от менискуса или целият диск; възможно е и зашиване на менискуса при лезия без фрагментиране. Оперативното лечение се поема по Здравна каса – клинична пътека №219. В някои случаи се налага доплащане на консумативи, за което клиниката трябва предварително да информира пациента.

Пациенти коментират различни суми, които в годините се е налагало да добавят към средствата по клинична пътека. В зависимост от категорията на болницата и официално обявените тарифи това доплащане за различен тип операции на менискуса може да варира от 400 до над 1000 лв.

Менисцектомия

Менисцектомията е частично или пълно отстраняване на увредения менискус. По-често крайната мярка се налага, ако проблемът е провокиран от дегенеративни процеси и хрущялният диск е непоправимо увреден.

Това наистина е крайно решение с последици; то решава един проблем за кратък период от време. В дългосрочен план залага износване на хрущялните плоскости по ставните фрагменти и ускорено развитие на артрит в колянната става. Освен това медицинската статистика сочи, че хирургическата операция в подобни случаи помага дори в краткосрочен план само в около 65% от случаите. Добавяме и това, че самата операция е доста травматична и с висок риск от посттравматични усложнения – фемартроза, инфекция, които се преодоляват чрез допълнително лечение.

Артротомия
менискус
До артротомия при скъсан менискус се прибягва в краен случай

Артротомията е класическа операция, при която колянната става, образно казано, се отваря – прави се открит разрез. Това е избор, вместо коментираната артроскопия, в случаите с усложнения след драстично разкъсване, отделяне и разместване на фратменти от менискуса, последващи усложнения с набиране на кръв и гной или ако са налице новообразувания. Специалистите признават, че този вид интервенции отстъпват като решение на случаите с увреден менискус и към тях се прибягва в по-редки случаи.

Имплант, изкуствен менискус

Имплантирането на изкуствен менискус все още е считано за доста скъпа и рядко практикувана терапия. Такава операция се прави при напълно деградирала тъкан на пластината или ако другите приложени лечения не са дали резултат. Освен това е правилно да се каже, че подобно имплантиране се препоръчва за млади пациенти. При хронични дегенеративни изменения на менискуса в напреднала възраст трансплантацията е противопоказана.

Зашиване

Артроскопската техника позволява да се слагат шевове при разкъсване на рог или тяло на менискуса; за целта се използват специални игли, част от инструментариума на артроскопската апаратура. Конецът, който се “вдява”, е неразтворима нишка от капрон, коприна или полипропилен. Шевовете трябва да са перпендикулярни на линия на на разкъсването – така фиксирането е най-здраво. Положителен резултат има в до 90%  от тези случаи.

Безшевно закрепяне

Безшевното закрепяне е относително нова методика за лечение при травмиран менискус. По същество това не е хирургичен подход, защото не се правят разрези дори за използването на артроскоп. Същността на метода е в използването на специални фиксатори, които обездвижват и притискат колянната става външно – нещо от типа на специфично менгеме. При фиксирането на коляното на менискуса се осигуряват условия за възстановяване – неподвижност и отсъствие на натоварване и напрежение. Този метод обаче е неприложим при възрастни пациенти, където процесите на регенерация са много бавни. При млади пациенти методът също не е от най-ефективните – ефективността му достига до 80%. Въпреки това е предпочитан заради по-лекото понасяне и по-краткия възстановителен период.

Алтернативно лечение и билки

Лечението с методите на народната медицина позволява да се усили въздействието на класическите терапии и да се ускори оздравителният процес. Задължително този тип процедури, които пациентът ще изпълнява вкъщи, трябва да се консултират с лекуващия. Целта на подходите от народната медицина е да се облекчи състоянието, да се намали рискът от възпаление и да се подобри кръвообращението в колянната става.

  • Подходящи за състоянието на пострадал по този начин човек са хвойновите вани. Те са с общоукрепващо действие; неутрализират болката, отпускат мускулатурата и подобряват кръвообращението. За хвойнова вана могат да се използват готови соли с хвоъново масло или свежи клонки. Достатъчна е половин килогрм зелена маса, която се накълцва и залива с два литра вода. Вари се на водна баня половин час; настойката се прецежда и налива в приготвената топла вана. Такива вани се вземат през ден, за 15 минути – половин час преди лягане.
Компреси

Освен споделените по-горе рецепти за компреси, вършат работа и следните:

  • Пресен лист от репей се измива, намачква се леко и се увива коляното откъм лъскавата страна. Прикрепва се с памучна кърпа и се оставя така за цялата нощ. Прави се поне 10 вечери редовно.
  • Помагат също солените и калните компреси – може да се използват соли от Мъртво море или поморийска луга (от аптеката), поморийска кал или торфена от минерални бани като Павел баня, Баня и пр. Малко количество от лечебната маса се затопля до 37 градуса, полага се върху коляното и се увива с найлон и топъл шал. Оставя се така за 2-3 часа, след което се измива с топла вода. Достатъчни са 10-12 такива процедури, веднъж дневно.
Друга народна медицина

Ето още начини да си помогнем при болки в коляното от скъсан менискус:

  • Смесваме равни части брезови листа, коприва и трицветна теменуга. Две супени лъжици от сместа заливаме с две чаши вряла вода и оставяме да се запари за половин час в термос. Настойката се прецежда; приемът е четири пъти дневно – по четвърт чаша, затоплено. Прилага се три седмици.
  • Настъргваме две глави лук и две скилидки чесън, заливаме сместа с половин литър ябълков оцет. Оставяме да престои една седмица, прецеждаме. От течността вземаме два пъти дневно като масажна течност; масажираме внимателно коляното по десетина минути.

Мнения на лекари

Водещи специалисти от областта на ортопедията и травматологията неведнъж са изказвали мнения за начините, които съвременната медицина прилага при лечението на скъсан менискус. Важни са и препоръките, които те дават за режима и активностите след претърпян инцидент, както и за профилактиката, и за последиците при неглижиран проблем.

 

Професор д-р Андрей Йотов: Мнението на професор д-р Андрей Йотов (ВМА) по нашата тема е, че съвременната медицина е в състояние да помогне на пациента при скъсан менискус чрез щадящи хирургически интервенции. Според него при наличието на нови методики като артроскопските постоперативните усложнения се свеждат до минимум, а възстановяването е много бързо. Той припомня също, че това спасява в много случаи от премахване на увредения менискус, което от своя страна е предпоставка за артрозни изменения на колянната става.

Д-р Свилен Шидеров отбелязва в публикации в медиите “подмладяването” на проблеми като скъсан менискус: артрозните промени на колянната става, свързани с увреда на хрущялната тъкан, се наблюдават вече доста често във възрастовия диапазон 35-40 години. Пловдивският ортопед обръща внимание върху т.н. двигателен стрес, който често е причина за увреждания на менискуса. Интензивният спорт, бодибилдинг с големи натоварвания, или пък неделният спорт – когато се опитваме да компенсираме едноседмичното пребиваване в офиса с малко движение…Ето ги възможните причини за нараняване или скъсване на менискуса; нещо, което може да се предотврати. Физическа активност с мярка и постоянство е добрата профилактика в този случай.

Д-р Динко Хубенов, чиято практика е свързана с лечението на спортни травми, основателно критикува пациентите за късното търсене на лекарска помощ при различни ставни болки. При болки в коляното нерядко се прибягва до самолечение, което не решава проблема, а само го отлага и рано или късно се стига до усложнения. Временното затихване  на една болка в коляното, която може да е свързана с увреждане на менискуса – съвсем не означава, че той се е възстановил, че е оздравял от само себе си. При навреме потърсена помощ и правилно проведена терапия уврежданията могат да се преодолеят и в голяма степен да се съхрани подвижността при ходене. В практиката си д-р Хубенов практикува т.н. терапия с растежни фактори, която насърчава мобилизацията на организма и активиране на възстановителните процеси. Често практикуваните инжекции с кортизони не винаги са уместни, често дори причиняват размекване на хрущялните съставки в ставата и бързото развитие на артрози.

За още информация: На английски: Meniscus. На немски: Meniskus. На испански: Menisco. На руски: Мениск. На гръцки: Μηνίσκος. На турски: Menisküs.

Източници:

http://lechenie-narodom.ru/povrezhdenie-meniska-kolennogo-sustava-lechenie-v-domashnih-usloviyah/

https://www.polismed.com/articles-povrezhdenie-meniska-prichiny-simptomy-reabilitacija.html#subanchor_0_5

http://sovets.net/11031-menisk-kolennogo-sustava.html

Първоначално публикувано на:26.06.2014 @ 0:24

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Болки в колената – причини и лечение

ТЕ НЕ СА СЪДБА! СПАСЕТЕ СЕ ОТ ТЯХ!

2 Мнения

  1. zdr.imam golqam problem i tarsiqa le4enie.prez mesec oktomvri padnax i si srqazax kolqanoto to4no na kapa4kata.ot togava mi se podnuva .imam nevazmojna bolka i do dnes s ortopedi4na 6ina sam,kraka mi e obezdvizen i pak adski mnogo boli.Niqamam stabilnost kato xoda. intrersuva se dali moje da se ilekuvam bez operativna namesa.ili pak niqakakvo drugo le4enie

  2. lub0m1r 57r4huv4m 53 ch3 n41 v3r0q7n0 1m473 r4k n4 k0lqn070

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *