Какво да правим при скъсан менискус?

При скъсан менискус от най-голямо значение за лечението е вида на травмата – пълна или частична

Скъсан менискус може да сполети всеки, не само спортистите. Има, може би, някакво такова разбиране, че хората, занимаващи се активно със спорт, страдат по-често от подобен проблем. Така е, но скъсване на менискуса дебне и при по-леки ситуации – при всякакви резки и бързи движения, които въздействат на коляното.

Напредването на възрастта и износването на лежащия под мениска ставен хрущял също оказват влияние за по-голямата вероятност от подобна травма.

Как протича възстановяването на скъсан менискус?

Нека отбележим първо, че скъсването може да е частично или пълно – зависи от разположението и големината на мениска. Незабавно ще трябва да се консултирате с лекар, който да прегледа нараненото коляно и да установи кои структури на ставата са засегнати. От голямо значение е дали са наранени кръвоносни съдове и нерви. Чак тогава ще стане ясно дали ставата е останала стабилна и какви мерки трябва да се предприемат за нейното лекуване.

Ако коляното е подуто, кракът ще има нужда да бъде обездвижен и ще се изчака отокът да намалее.

скъсан менискус

За лечението на скъсан менискус е важна сериозността на травмата – дали е пълна или частична

Следва подлагането на изследване като възможните методи за това са няколко:

Рентгенография, която да потвърди или отхвърли съмненията за счупване.

– Магнитен резонанс, при който енергия от мощен магнит изследва тъканите на коляното.

– Артроскопия, която представлява лека оперативна намеса чрез оптична тръба, вкарваща се в ставата през малък разрез на коляното.

Лекарят може да посочи неоперативно лечение, което означава, че ще трябва да спазвате строг режим от упражнения за заздравяване на мускулатурата около коляното. Не изключвайте обаче и оперативната намеса, която може да ви извади от строя за известно време, поне няколко месеца. Ако увреждането на мениска е по-обширно, артроскопска хирургичният метод е неизбежен и ще ви трябва дълга почивка.

Още топ материали, свързани с темата:
Какво да правим при скъсан менискус?
2.86 (57.14%) 14 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Какво да правим при скъсан менискус?

  1. zdr.imam golqam problem i tarsiqa le4enie.prez mesec oktomvri padnax i si srqazax kolqanoto to4no na kapa4kata.ot togava mi se podnuva .imam nevazmojna bolka i do dnes s ortopedi4na 6ina sam,kraka mi e obezdvizen i pak adski mnogo boli.Niqamam stabilnost kato xoda. intrersuva se dali moje da se ilekuvam bez operativna namesa.ili pak niqakakvo drugo le4enie

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *