целулит
Наследственост, хормони, начин на живот и хранене - всичко има значение за появата на целулит

Митове и истини за непобедимия целулит

Ако сте открили по тялото си признаци на портокалова кожа – т.е. целулит, трябва да се успокоите от информацията, че в тази беда не сте сами. Според статистиката от целулит страдат до 90% от жените в различни периоди от живота си. Може би поради тази причина ще ви заинтригуват няколко изречения за митове и истини около непобедимия целулит.

* Целулитът е следствие от действието на токсини в организма.

Мит – настояват от medikforum.ru. Съществуват маса нови и най-нови средства за лечение на целулит, които извличат токсините от организма. Нито едно от тях няма да ви свърши работа. Причина за нашия целулит е проникването на подкожна мазнина през слоя колагенови влакна непосредствено под най-горния пласт на кожата. Спойката между колагеновите влакна може да е отслабена от хормонален дисбаланс, заседнал живот или лошо кръвообращение, но не и от токсини.

* Жените страдат от целулит по-често от мъжете.

Е, това си е чиста истина. Свързано е с условието, че при жените се натрупват повече мазнини по бедрата, а съединителната тъкан там е по-податлива и неустойчива. При мъжете от целулит страдат не повече от 10%.

* С възрастта всеки целулит завзема все по-голяма територия от кожата ви.

Така е за жалост. В тази работа роля имат хормоните – с годините продукцията на женския хормон естроген намалява.

* Дали ще имаш целулит – зависи от гените.

И това е вярно. В някои семейства може видимо да се проследи подобна наследственост. Има и генетичен тест, чрез който се определя дали една жена е склонна да развие целулит.

целулит
Вероятността от целулит се увеличава с възрастта

* Целулит имат само жените, които не се поддържат.

Не е вярно – наднормените килограми правят вашия целулит видим, защото колкото повече е подкожната мазнина, толкова по-силен е натискът върху колагеновите влакна в кожата и те пропускат тази мазнина към повърхността. Но дефектът целулит се проявява и при жени с различни пропорции и поддържана фигура.

Дайте мнение и Вие тук!

* Физическите упражнения помагат срещу целулит.

целулит
Наследственост, хормони, начин на живот и хранене – всичко има значение за появата на целулит

Вярно! Редовните физически натоварвания подпомагат мускулния тонус. Спортът няма да ви спаси от непобедимия целулит, но ще го направи по-малко видим.

* Кардио упражненията са най-добра защита срещу целулит.

Мит. Този тип натоварвания могат да ви стопят някой излишен килограм, но няма да направят кожата ви по-гладка и еластична. По-скоро се ориентирайте към разтягания.

* Специалните кремове за кожа ликвидират всеки целулит.

Не вярвайте – това си е само реклама на пореден козметичен продукт. В света все още не е създаден крем или лосион, способен да “убие” непобедимия целулит!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Отслабването може да бъде един приятен и немъчителен процес, ако, разбира се, знаете какво да правите и какви храни да консумирате.

Топ 10 храни, които ще ви помогнат при отслабване

Отслабването може да бъде един приятен и немъчителен процес, ако, разбира се, знаете какво да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *