тибетска рецепта с чесън, ползи и приложения
Чесън, лечение с чесън, маска за коса с чесън, тибетски капки

Лечение с чесън. Тибетска рецепта, извлек и други рецепти и ползи

Най-добрите начини за лечение с чесън. Тибетска рецепта + мнения. Как се прави спиртен извлек (чесън и спирт)? Схеми и рецепти за прием.

Още в текста: Може да прилагате лечение с чесън срещу абсолютно всички болести, но има и някои странични ефекти. В статията ще разгледаме и: Тибетски капки. Див чесън, черен чесън. Кисел чесън за зимата и още много важни теми!

В какви случаи може да прилагаме лечение с чесън? Това е въпрос, на който могат да се намерят разностранни отговори, но ние решихме да ви синтезираме цялата информация, която бихте намерили разхвърляна из различните лекарски справочници.

На първо място трябва да знаете, че чесънът неслучайно е наричан “зеления антибиотик”. Той е особено популярен в народната медицина и е имал ролята на лекарство от най-ранни години. Учени са прилагали изследвания, които са установили, че чесънът е богат на етерични масла, азотни вещества и витамин С. Освен това е силно наситен с калий, натрий, магнезий, желязо, калций и фосфор. Това допълнително прави по-ефикасно всяко прилагане на лечение с чесън.

ВАЖНО: Имаме даже още по-добър материал ТУК: Топ рецепти и ползи от вълшебния чесън! Вижте го!

Чесън. Топ 20+ ползи и вреди. Рецепти за лечение

Положителните качества на чесъна влияят за понижаване на кръвното налягане, подсилване на апетита и предпазване от инфекциозни заболявания. Доказан е благоприятният му ефект и при грип и настинки, както и при туберкулоза.

В България има много хора, които са превърнали чесъна в основна част от ежедневното си меню, защото са научили за неговата защитна функция срещу инфаркта.

За лечение с чесън е всеизвестна и “вълшебната смес” на проф. Мермерски, която, по думите му може да се използва за противовес на всички болести. За нея ще са ви необходими 12 глави чесън, 10-ина лимона, кило мед, 100 грама пшенични семена и 400 грама пресни орехови ядки.

Профилактичното ѝ приемане на ден, в доза от 1-2 супени през няколко часа, ще ви гарантира енергия и подпомаганe за възстановяването на организма.

Мнозина смятат, че чесънът вреди от естетическа гледна точка и умишлено избягват присъствието му в менюто си, но се надяваме, че тази статия ще промени мнението им.

Чесън при някои от най-разпространените болести и страдания

“Демир

Едва ли има човек, който ще оспори полезните качества на ароматния чесън: причината да не се използва в достатъчна степен е както неведението, в което живеят много хора, така и в наистина забележителната му миризма. Освен това, за да се проведе лечение с чесън, човек трябва да има търпение, направо да си “поиграе” и да прояви постоянство. Не определяйте това време за изгубено – ефектът много бързо ще ви убеди, че сте постъпили правилно!

лечение с чесън
Лечение с чесън – това се прави от векове

Ето при какви заболявания и страдания лечението с чесън определено допълва терапията с медикаменти, а понякога ефектът идва и без хапчета:

  • Захарен диабет – от 100 г обелени чеснови скилидки приготвяме каша чрез смачкване или счукване, и я заливаме с 4 чаши сухо червено вино. Оставяме сместа на светло – в буркан с капачка, за две седмици. Всеки ден разтърсваме буркана, за да се получи накрая хомогенна смес. Тя е нашето балансиращо лекарство: приема се три пъти дневно преди хранене, по една супена лъжица.
  • Еректилна дисфункция – ароматът на чесън трудно се приема като част от атмосферата за интимни ласки, но всъщност това растение е мощен афродизиак. Суровият чесън активира либидото, подобрява кръвообращението и гарантира стабилна ерекция. Трудно е да си представи човек любовния елексир като приготвен от чесън, но такава е реалността: изчиствате една глава чесън, нарязнате скилидките наполовина и ги заливате в чист буркан с чаша и половина водка. Слагаме капачката на буркана и го увиваме в станиол, след което го прибираме на тъмно за три денонощия. Следващият етап е прецеждането; полученият спиртен извлек се съхранява в хладилника и от него се пие три пъти дневно между храненията, по една супена лъжица.
  • Кашлица – към пет изчистени и нарязани скилидки чесън добавяме 20 г захар. Наливаме малко вода – колкото да се разтопи захарта, и кипваме за пет минути. Прецеждаме през марля и цялата доза приемаме с малка лъжичка в рамките на деня, постепенно.
  • При изгаряния – изцеждаме сока от една цяла изчистена глава чесън. Запарваме по едно пакетче чай от лайка и от мента, след което изчакваме билковата отвара да изстине и прибавяме чесновия сок. Добавяме и две супени лъжици студено пресован зехтин. В получената смес потапяме компреси с размера на изгореното, и поставяме върху раната за половин час.
  • При подагра и атеросклероза – вземаме една глава чесън и един лимон, без кората. Накълцваме всичко и заливаме в стъклен или емайлиран съд с три чаши вряла вода. Похлупваме и оставяме за 24 часа, като периодично разбъркваме сместа. Готовата настойка се прецежда и от нея се приема три пъти дневно по една супена лъжица половин час преди хранене. С такава настойка при същия режим на прием се постига и баланс на високото кръвно налягане.
  • При дисбактериоза – достатъчни са две скилидки чесън на ден: едната изяждаме на гладно преди закуска, а другата – вечер преди лягане. След чесъна може да изпием по няколко глътки вода.
  • При безсъние – препоръчва се чеснова вана, за която обаче са необходими по-специални условия и не е по възможностите на всеки с подобен проблем. Става дума за контрастни вани – топла и хладка, като водата се обогатява с чеснова настойка. Настойката може да се приготви по рецептата за подагра, без лимона. Потапянията в топла и хладна вана се редуват за по половин минута, като се завършва с хладната. Общо процедурата не бива да продължава повече от десетина минути. От описанието излиза, че за целта трябва да разполагате с две вани…

Тибетска рецепта с чесън – за подмладяване

лечение с чесън
Настойка и масло от чесън за дълга младост

Чесновото масло съдържа компонента алицин – мощен антиоксидант, който действа отлично върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Подпомага поддържането на еластични кръвоносни съдове, без холестеринови плаки. Балансиращата функция върху метаболизма на мазнините забавя процесите на стареене, намалява риска от образуване на артериални стеснения и всичко това се отразява позитивно върху снабдяването на тъканите с кислород. Подобреното хранене на тъкани и клетки благодарение на алицина е задължително условие за забавяне на цялостното стареене на организма.

лечение с чесън
Подсилването на организма ви е гарантирано при лечение с чесън

Неслучайно в източната медицина са популярни различни терапии с чесън, които имат общо укрепващо и подмладяващо действие. Рецептите за подмладяване с чесън обещават също и регенеративни процеси в ставите, които скърцат и болят по-малко; баланс на ензимната продукция и правилно функциониране на щитовидната жлеза.

Прословутата Тибетска рецепта за младост, която почти без прекъсване се обсъжда в мрежата, по същество е терапия и профилактика с настойка от чесън и спирт.

  • Как да си приготвим настойка от чесън:
    За целия терапевтичен курс са необходими 300 г здрави, непокълнали чеснови скилидки, и 300 мл етилов спирт. Измитият и подсушен чесън се счуква в хаванче: дървено, керамично или каменно, в никакъв случай метално. При изпълнението на рецептата метални прибори не се използват! Чесънът се залива със спирта в тъмен стъклен буркан и след 10 дни получената настойка се прецежда. Налива се в бутилка – също тъмна – и се оставя да престои още 3-4 дни, преди да започне приемът. Съхранява се в хладилник.
  • Как да използваме Тибетските капки от чесън
    Тибетските капки, т.е. спиртна настойка от чесън, се приемат три пъти дневно с по 50 мл прясно мляко със стайна температура. Ролята на млякото е да предпазва стомашната лигавица от агресивното действие на настойката. Капките се поглъщат 20 минути преди хранене. Много е важно да се спазва точно схемата им на прием, а тя е следната: през първия ден се започва с една капка на 50 мл мляко преди закуска, две – преди обяд, при – преди вечеря. През втория ден капките продължават да се увеличават с по една и са съответно 4, 5 и 6, през третия – 7, 8 и 9 и така до вечерта на петия ден, когато достигат до 15. През седмия ден започва намаляване с по една капка, т.е. промяната върви в обратен ред. На десетия ден вечерта приемът се връща на една капка. От следващата сутрин започва прием на по 25 капки три пъти дневно и това продължава докато настойката свърши.

Специалистите по тибетска медицина отбелязват, че този мощен комплекс може да се изпълнява веднъж на 5-7 години.

Дайте мнение и Вие тук!
лечение с чесън
И екзотичният черен чесън има целебни качества

Обърнете внимание на предупреждението – в какви случаи не бива да се провежда описаната терапия, тъй като чесновата настойка може да усложни някои хронични заболявания. Тибетски капки не бива да вземат бременни и кърмещи жени, деца, хора с епилепсия и психични разстройства. Тя може да навреди при заболявания на стомаха и червата – възпаления, язва и колити, при страдания на черния дроб, бъбреците и панкреаса, на простатата и пикочния мехур. Тези, които биха могли да издържат сложната програма, си осигуряват забавяне процесите на стареене – Тибетските капки са чудесна профилактика срещу атеросклероза и за укрепване на имунната система.

Как да си приготвим чесново масло

За приготвянето на чесново масло е необходимо да изчистим 5-6 големи, здрави скилидки чесън и една чаша зехтин или ленено масло. Маслото се затопля леко, а скилидките се смачкват или накълцват. Смесваме двата компонента в стъклен или емайлиран съд за пет денонощия. Това време е достатъчно, за да се получи маслен извлек с всички полезни съставки на чесъна. Готовото чесново масло се прецежда и прибира в буркан от тъмно стъкло в хладилника. С него може да се масажира скалпът или да се прави маска на косата за заздравяване на косъма. Косата се намазва вечер преди сън, главата се увива с кърпа или се слага шапка; лягаме да спим и на сутринта измиваме обилно с хладка вода и мек шампоан.

Чеснови маски за коса

Чесънът, независимо от специфичния си аромат, има широко приложение в козметиката. Правилното му използване може да помогне при косопак, при изтощена и начупена коса. Ето как:

  • Заздравяваща маска за коса с чесън: За заздравяване на косъма и стимулиране на растежа може просто да натриваме корените с прясно обелена и разрязана скилидка чесън. Тази семпла маска престоява 40 минути, преди да се отмие с топла вода и шампоан. Специалистите препоръчват всекидневна обработка в продължение на две седмици.
  • Друг вариант: накълцват се на ситно няколко скилидки чесън, заливат се с половин литър водка и се оставят за 5 дни в похлупен съд. От прецедената настойка се взема по малко и всяка вечер се втрива в корените на косата. Полезното действие на чесъна се дължи на компонентите му – сяра, селен, манган, калций, фосфор и желязо, както и витамините В1 и С, фитонциди и аминокиселини.

Чесън против косопад

Една от популярните маски против косопад съдържа по една чаена лъжичка сок от чесън и от лимон, и две лъжички бяла или синя хума. Маската се полага половин час преди обилното измиване.

И още една маска против косопад – с чесън и мляко. Една смачкана скилидка чесън се кипва в половин чаша прясно мляко и след като се поохлади – намазваме корените и разресваме многократно косата по цялата дължина. Увиваме с кърпа и стреч фолио за 1-2 часа. Маската се прави един път седмично.

Как да го съхраним – кисел чесън

Най-често добре узрелият и изсушен чесън се съхранява на цели глави или на красиви плитки, но към края на зимата скилидките се събуждат и започват да покълват със зелено връхче – а твърдата доскоро чеснова глава олеква и се свива. За да не губим ценната суровина, още в края на лятото можем да си приготвим вкусна и полезна добавка към зимното меню: кисел чесън.

  • За него ни трябват два килограма чесън, който изчистваме и измиваме на скилидки, 200 г захар, сол на вкус, пресен босилек и два литра вода. Обелените скилидки накисваме в студена вода за 7-8 часа. Кипваме двата литра вода с отмерената захар и солта и оставяме маринатата да изстине. В чисти, сухи бурканчета насипваме скилидките, добавяме листа от босилек и заливаме с маринадата. Затваряме бурканите и ги оставяме на хладно, за да започне тиха ферментация.

Полезен ли е дивият чесън?

През пролетта по пазарите се появява т.н. левурда или див чесън – нежни зелени листа почти като тези на момината сълза, с характерната чеснова миризма. Любителите на дивия чесън го обичат в салати или като подправка към пролетни блюда. За него се знае,ь че подпомага прочистването на кръвта и стомаха, балансира храносмилането и секрецията на стомашен сок. Лекува глисти, чревни възпаления и авитаминози, а в миналите векове е бил считан за щит при епидемии от холера и чума.

За дивия чесън се счита, че има аналогични на познатите ни вече целебни качества. Предотвратява отлагането на холестеринови плаки по кръвоносните съдове, има бактерицидно действие, подпомага лечението на грип и простуди. От див чесън също могат да се правят настойки, част от които лекуват кожни възпаления, лишеи и обриви.

Дивият чесън си има и някои специфики, които го правят опасен. Така например той не бива да се приема при възпаления на панкреаса, жлъчката и стомаха, при язва и гастрит, по време на бременност и ако потребителят страда от епилепсия.

Настойките от див чесън имат силно действие, затова дългосрочната им и предозирана употреба могат вместо помощ – да донесат на потребителя влошаване на здравето. Прекалили сте сериозно, ако вместо положителен ефект постигате главоболие, ускорено сърцебиене, стомашно разстройство или безсъние.

Откъде се взема черният чесън

Споменатият черен чесън всъщност не е пришълец от екзотична страна, нито специална селекция на растението: това си е познатият ни обикновен чесън, който е обработен по специален начин, няма познатия ни силен аромат и по вкус напомня сушен плод.

Черният чесън се получава при ферментация на съдържащите се в него захари и аминокиселини – взаимодействието довежда до образуване на меланоидини. Чесънът ферментира и съхне в специално затоплени помещения в продължение на два месеца. В страни като Корея полученият накрая продукт е считан за деликатес.

Този вид обработка прави черния чесън все по-привлекателен и за европееца в днешни дни. Продуктът си има своите предимства: няма я характерната миризма, вкусът е плодов, по-пълноценно се усвоява и е с по-силни качества като антиоксидант.

Черният чесън подобрява кръвообращението и работата на сърцето, балансира храносмилането, насърчава образуването на нови клетки, постига подмладяващ ефект. Съдейства за нормализиране на кръвната захар и стабилизиране на имунната система.

Още ценни рецепти с чесън ТУК: 25+ официално доказани ползи от яденето на чесън и рецепти за лечение!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *