мехлем против изгаряне
Лесен и полезен мехлем против изгаряне може да се приготви и вкъщи

Домашен мехлем за изгаряне с мехури или без

Как се приготвя домашен мехлем за изгаряне. Благ мехлем при мехури и при обикновено слънчево изгаряне. Какво мазило се слага при изгорено.

При изгаряния от различен характер бързата реакция е залог проблемът да се преодолее максимално бързо и без усложнения. Ако някакъв инцидент ни е заварил у дома, най-лесно е да си приготвим сами мехлем против изгаряне с продукти, които имаме под ръка.

Става дума за мехлем против изгаряне за сравнително малък участък от кожата – поражение, което не изисква намеса на медицинско лице или болничен престой. Действайте, преди да са се образували мехури! Най-бързото, което можете да направите за това: облейте изгореното място със собствената си урина! Тя е доказан дезинфектант и блокира възможен възпалителен процес.

Добра първа реакция е да положите върху изгореното място разрязан лист от алое – стига да разполагате в момента с такова растение. Алоето обезболява и не допуска образуването на мехури.

мехлем против изгаряне
Лесен и полезен мехлем против изгаряне може да се приготви и вкъщи

Ето я и обещаната лесна рецепта на домашен мехлем против изгаряне, която работи без грешка. За да я изпълните ви трябва една супена лъжица растителна мазнина, по възможност зехтин; две супени лъжици сметана или високомаслено кисело мляко; жълтък от едно сурово яйце. Всички ингредиенти се разбиват до получаване на хомогенна смес, съветват от web-zdrav.ru.

Също добра работа върши и Дефламол:

Дефламол. Крем при слънчево изгаране, рани, екзема. И какво друго? Заместители

Мехлемът против изгаряне се полага обилно върху проблемното място и се покрива със стерилна марля и бинт. Не се стяга; превръзката се сменя веднъж дневно. Ако разположението на раната позволява, може намазаното с мехлем против изгаряне място да се държи открито.

мехлем против изгаряне
Действайте бързо, за да се предпазите от усложнения!

В практиката на народните лечители има и други мазилки, които помагат при изгаряне. Вместо описания мехлем против изгаряне, който се приготвя пресен всеки път при необходимост, можете да си направите трайното масло против изгаряне с невен. За целта трябва да наберете рано сутрин цвят от невен и да напълните с него стъклен съд – буркан, без да притискате билката.

На водна баня варите 30 минути олио и с него допълвате съда, така че всичкият цвят да се покрие. Този буркан се държи 40 дни на тъмно и хладно, след което се прецежда и цветовете се изхвърлят. Мазилката чудесно облекчава изгаряния. Съхранява се в хладилник и е годна за употреба няколко години.

Подобно билково масло може да се направи и с цвят от глухарче. Цветът се насипва в буркан и се залива със слънчогледово олио. Слагаме буркана в съд с вода и на бавен огън варим 40 минути. Прецеждаме и изхвърляме растителните остатъци.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Още народни средства, подобни по действие на описания мехлем против изгаряне: цял лист от прясно зеле се начуква, намазва се със суров яйчен белтък и се поставя като превръзка върху изгореното място. Помагат също пресен картоф или морков – сурови, настъргани. Масата се поставя върху изгорената кожа; обезболява и подпомага бързата регенерация.

Първа помощ при катастрофа. Изгаряне, кръвоизлив, токов удар

Слънчево изгаряне. Лечение с крем и народни средства

Въпреки че се среща по-често при хора със светла кожа, която образува: по-малки количества от защитния пигмент меланин, слънчевото изгаряне засяга всеки, който е бил изложен за дълго на ултравиолетовите лъчи.

Най-добре е да не злоупотребявате със загара, особено при децата, тъй като слънчевите изгаряния в детството могат да доведат до злокачествена меланома.

Многократното излагане за дълго време на ултравиолетовите A (UVA) лъчи води до преждевременно стареене и повишава риска от рак на кожата. Високи дози от UVB лъчи причиняват слънчево изгаряне, което уврежда най-горния слой на кожата и също може да доведе до рак. Зачервяването и болката се усилват до няколко часа след излагане на слънце и се задържат за седмица. Може да се образуват и мехури.

ПРОФИЛАКТИКА.

Първоначално правете слънчеви бани до 15 минути на ден, като постепенно увеличавате времетраенето. Преди това намажете кожата със слънцезащитен крем с фактор 15 или по-висок в зависимост от вашия тип кожа. Нанасяйте крема отново на всеки няколко часа и след къпане.

Ако не желаете да се сдобиете с тен, носете плътни светли дрехи и избягвайте силното слънце от 10 до 15 ч. Пазете бебетата под 6 месеца от преки слънчеви лъчи. Когато сте навън, пийте много вода. Всекидневно вземайте анти-оксидантите бета-каротин, ви тамин С и Е и селен.

ЛЕЧЕНИЕ
  1. Не белете изгорялата кожа и не пукайте появилите се мехури.
  2. Успокоявайте кожата със студени компреси, студена вана или душ (или се мажете с гел от алое вера или с лосион от каламин).
  3. За облекчаване при суха и лющеща се кожа нанасяйте овлажняващ крем.
  4. При лека форма на слънчево изгаряне поръсете мястото с царевично брашно.
  • Предпазвайте изгорялата кожа от допълнително излагане на слънце.Хомеопатия
  • Крем от Urtica, Calendula или Hypercal: при пареща кожа, която не е станала на мехури.
  • Тинктура от Urtica, Calendula или Hypercal (разреждане с вода 1:10): при всяко слънчево изгаряне, като кожата се намазва незабавно и обилно.
  • Cantharis: при тежки слънчеви изгаряния, като се приема на всеки час.Цветни есенции: Студен компрес с няколко капки «Рескю Ремиди» охлажда кожата.
НЕЗАБАВНО ПОТЪРСЕТЕ ЛЕКАР, АКО:
  • Имате силно зачервяване и/или мехури по тялото.
  • Имате висока температура, втрисане, световъртеж, главоболие или повръщане.
  • Малко дете е получило силно слънчево изгаряне.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафилококи ауреус в носа, д-р Михайлов

Стафилококи ауреус в носа и не само. Лечение по д-р Михайлов и др.

Обичайното лечение на стафилококи ауреус и другите видове. Ципрофлоксацин. Чест подарък от болницата и родилния …

Едно мнение

  1. При инциденти у дома, както се случва често в кухнята я да хванеш гореща тава, я да те напръска нещо горещо, всички го имаме винаги под ръка: веднага намазвате изгореното с някакъв препарат за миене: течен за съдове, течен сапун или хубаво го натърквате с вода с много сапун. Ще останете удивени колко бързо “отлита” болката, а също и не се вдига мехур. Пазете няколко минути да не се мокри, ако го намокрите, веднага пак го намажете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *