венозна недостатъчност билки
билки за разширени вени, венозна недостатъчност билки

Билки при разширени вени и венозна недостатъчност

Копривата и кестенът са природните аптеки, които най-добре помагат при варикозни проблеми (разширени вени, венозна недостатъчност).

Който има този проблем знае, че летните температури създават доста проблемни ситуации. Когато търсим билки при разширени вени е добре да се съобразяваме със сезонните възможности.

Много от настойките и мазилата с билки при разширени вени можем да си приготвим само през пролетта – например с брезови пъпки или бял люляк, а други – през есента (диви кестени). Разбира се, винаги можем да разчитаме на суха билкова суровина от аптеката!

Сайтът www.web–zdrav.ru предлага добър набор от рецепти с билки за разширени вени. Изберете онези от тях, които можете да си приготвите сега. Другите запазете за подходящия сезон. Сред най-ефективните рецепти с билки за разширени вени са препаратите от кестен: те подобряват кръвообращението и укрепват венозните стени. За отбелязване е, че при лечение с билки на разширени вени не се препоръчва употреба на алкохол, тютюн и пикантни храни. Препоръчва се и диета без месо, силни подправки и пържени храни.

Настойка от кестен: трябват ви пет супени лъжици сух цвят или пет кестена. Продуктът се надробява на ситно и се залива с един литър водка. Държи се на тъмно една седмица. Прецежда се и се налива в стъклена бутилка, която държим в хладилник. От настойката се вземат по 30-35 капки три пъти на ден, половин час преди хранене. Настойката се накапва в лъжица с вода. Кестенът е сред популярните билки при разширени вени и за външно приложение. Важно е да се запомни, че преди обработка на проблемното място е добре да се направят контрастни душове в продължение на няколко минути.

Кестенова мазилка за разширени вени: Надробени сухи цветове от кестен се заливат с растителна мазнина в съотношение 1:10. Съдът с тази смес от билки при разширени вени се държи на сухо място 12 дни. След това се вари бавно на водна баня половин час. Мазилката се съхранява в хладилник. Добавете спирт – така че бутилката да се напълни около 70%, и оставете на тъмно за седмица. Всеки ден раздрусвайте съда. Мажете веднъж дневно, като започнете от ходилата и се движите нагоре. Болките минават бързо, а ако искате да се спасите от мрежичките на малките кръвоносни съдове, трябва да повтаряте процедурата в продължение на 4 месеца.

Дайте мнение и Вие тук!
билки при разширени вени
Да си помогнем сами с билки при разширени вени!

Ето и две рецепти с коприва – добър вариант сред всички билки при разширени вени. Една супена лъжица листа от коприва се запарват с чаша вряла вода. Прецежда се запарката и се изпива бавно, на малки глътки. Това се прави два пъти на ден, сутрин и вечер, като в същото време се спазва млечно-зеленчукова диета. Опитайте и с настойка от коприва, която се прави така: две супени лъжици листна маса се запарват за час с една чаша вряла вода. Прецедената настойка се разделя на три части и се изпива в рамките на деня. Към режима с билки при разширени вени добавете също полезните плодове: черешите и вишните са изключително важни! Тези два плода съхраняват еластичността, подобряват тонуса им.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/11/04/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

мехлем против изгаряне

Домашен мехлем за изгаряне с мехури или без

Как се приготвя домашен мехлем за изгаряне. Благ мехлем при мехури и при обикновено слънчево …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *