рак на кожата
Как да се предпазим от рак на кожата?

Пет слънчеви изгаряния = рак на кожата

Достатъчно е да получите пет сериозни слънчеви изгаряния – и опасността да развиете рак на кожата нараства с 80%. Такова предупреждение отправят учени от американския Brown University, които огласиха тези дни свои изследвания по темата рак на кожата.

рак на кожата
Как да се предпазим от рак на кожата?

Рискът да развие рак на кожата една 20 годишна жена нараства почти двойно при злоупотребата със слънчеви бани, коментират от medikforum.ru. За да направят своите изводи за опасността от рак на кожата, американците са проследили здравния статус на 109 000 жени. Първата поука, която следва от техните анализи, е колко опасно е да не се използват слънцезащитни средства – кремове, масла и лосиони.

Постоянните слънчеви изгаряния буквално провокират една от най-агресивните форми на рак на кожата – меланома. За немалко хора всички тези предупреждения са безполезно бърборене и не им обръщат внимание до момента, когато самите те станат жертви на рак на кожата. Особено внимателни трябва да бъдат хората от рисковите групи – червенокоси, хора с множество лунички по кожата и онези с чувствителна кожа, които имат повишена склонност към изгаряния. Изключително важно е предпазните мерки да се вземат още в ранна възраст. Коварството на това заболяване може да отключи болестта и след години.

Като цяло вече е безспорно, че рискът от рак на кожата за една жена, получила пет и повече сериозни слънчеви изгаряния , нараства с 68% за базалноклетъчен карцином, и с 80% – за меланома. Американското изследване за опасността от рак на кожата е направено при изследванията само на жени, но според учените изводите за потенциални пациенти мъже са аналогични. Двата пола почти равностойно боледуват от рак на кожата.

Дайте мнение и Вие тук!

Медицинската статистика изобилства от данни и последващи анализи за опасността от рак на кожата, която човекът сам провокира. Счита се, че това е болест на богатите – тъй като именно тази социална прослойка има възможност да се глези под горещото слънце почти целогодишно. В действителност този рак на кожата не подбира жертвите си по социален статус. Разликата е единствено в това, че богатите имат повече шансове да се лекуват и удължат живота си, ако все пак пипнат рак на кожата.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

мехлем против изгаряне

Домашен мехлем за изгаряне с мехури или без

Как се приготвя домашен мехлем за изгаряне. Благ мехлем при мехури и при обикновено слънчево …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *