интуитивно хранене
При интуитивно хранене хапваш каквото вътрешният глас ти поиска

Отслабва ли се при интуитивно хранене?

В списъка от най-разнообразни диети има и такава, която ще е по сърце на всеки мразещ ограниченията. Интуитивно хранене: това значи да ядеш това, което ти харесва, и в същото време да отслабваш. Дали е възможно?!

интуитивно хранене
При интуитивно хранене хапваш каквото вътрешният глас ти поиска

Понякога е трудно да се ориентираш в многотията – кой режим на хранене да избереш, за да смъкнеш повече килограми с по-малко лишения. Има диета по кръвна група, диета на пещерния човек, монодиета – има и интуитивно хранене, припомнят от medikforum.ru. Има режим, който забранява да ядеш каквото и да било два дни в седмицата; при друга храненето е през ден; при следваща в менюто има само риба и зеленчуци. Наблюденията сочат, че правилно осъществената диета дава резултат, но само в краткосрочен план. Връщането към обичайното хранене връща и килограмите. А как е при въпросното инуитивно хранене?

Диетолозите наричат още това интуитивно хранене “осъзната диета”. При интуитивно хранене можеш да ядеш всичко, което организмът ти поиска – трябва да разчиташ вътрешните сигнали на мозъка. Какви продукти трябва да поемеш, зависи от потребностите на тялото – научаваш го по интуиция. Естествено – затова и диетата се нарича интуитивно хранене.

На пръв поглед диетата “интуитивно хранене” изглежда шарлатанска. Как ще отслабна, ако организмът ми постоянно мрънка за банички и сладолед?! Трябва да кажем обаче, че си има специална методика за интуитивно хранене; има научни разработки, с принципи и меню за нашето интуитивно хранене.

Основополагащо при интуитивно хранене е усещането за глад. Трябва внимателно да се вслушваме в сигналите за глад на тялото, като оценяваме колко силен е той чрез вътрешен, да го наречем, “гладомер”. Въображаемата му скала оценява усещането по степени от 1 до 10. Преди началото на храненето правим две дълбоки вдишвания, като същевременно сме наясно колко сме гладни и колко трябва да похапнем, за да заситим актуалния глад.

Втори важен момент при интуитивно хранене е да се яде бавно. Храната трябва да се сдъвква колкото може по-дълго, като същевременно си даваме сметка как върви утоляването на глада – да внимаваме да не хапнем нещо излишно!

Дайте мнение и Вие тук!

Ако се решим на интуитивно хранене трябва да помним, че храненето ще става само по физическа, а не по емоционална потребност. Всяко неутрализиране на тъга, гняв или силна радост с храна е забранено! Именно в такива случаи се тъпчем безконтролно; после съжаляваме – но каква полза?! Значи при интуитивно хранене ядем единствено когато наистина сме гладни. В никакви други случаи!

Наистина може да се яде всичко при интуитивно хранене. Няма добри и лоши храни. Ако сега си хапнете баница с ябълки, на следващото хранене със сигурност няма да ви се иска мазно или сладко. Ще имате нужда от нещо по-хранително и полезно, за да неутрализирате стореното. Какво точно – вътрешният глас ще ви подскаже. Много важно наистина е да не прекалявате с количествата!
http://youtu.be/QkvF23a_n-w

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

мехлем против изгаряне

Домашен мехлем за изгаряне с мехури или без

Как се приготвя домашен мехлем за изгаряне. Благ мехлем при мехури и при обикновено слънчево …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *