хидроколонотерапия
Опасна ли е хидроколонотерапията?

Кошмарната хидроколонтерапия: виж колко е опасна! Мнения

Мнения: Дълбоката промивка на чревния тракт (хидроколонтерапия) е модна процедура, обещаваща пълно очистване на организма от токсини. По-добре клизма!

Звучното название “хидроколонтерапия” обаче не дава резултатите, които клиентите на различни козметични салони и СПА-центрове очакват. Нещо повече – процедурата не само че не е нужна на един здрав човек, но крие и редица опасности, описват от medikforum.ru.

Въпреки това доста хора са склонни да я изтърпят, мотивирани и от тягата на известни хора към нея. Хидроколонтерапията има знаменити поклонници от калибъра на Дженифър Анистън и Ел Макферсън – но какво от това?

Процедурата е оправдана по медицински показания – например при отравяне. Но тя едва ли може да има подмладяващ ефект и да стимулира редукцията на теглото, както гласи рекламният шум около нея. Клиентът дори не винаги си дава сметка какво е да ти налеят в тракта 60 литра течност!

Докторите са честни – една стандартна клизма върши приблизително същата работа за здравия организъм. При хидроколонтерапията от червата се измиват токсини, но заедно с тях – и полезната микрофлора, отговорна за имунитета.

Винаги съществува риск да ви лепнат някаква зараза, или чрез въпросната течност, или чрез някои от нестерилните елементи на инсталацията.

Реална е също опасността от перфорация на черно при неумело боравене от страна на неопитен член на персонала. Регистрирани са и случаи, при които се получава нарушение на минералния баланс в кръвта.

Дайте мнение и Вие тук!

За всички тези рискове, естествено, ангажираните с “вълшебната” процедура предпочитат да не говорят. Обяснимо!

Вижте и ТОВА:

Колонотерапия и хидроколонтерапия за изчистване на червата от шлаки

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

за и против колонтерапията

За или против колонотерапията

Полезна ли е клизмата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *