47-годишната Деби Грош-Скуанс станала жертва на некротизиращ фасциит

Американка оцеля в битка с бактерии-убийци, но изгуби крака си!

Американка от Плимут изгуби единия си крак, след като я повали некротизиращ фасциит. 47-годишната Деби Грош-Скуанс била отписана от лекарите, но оцеляла и в момента е във великолепна спортна форма, пише medikforum.ru.Майката на две деца Деби обичала да бяга и го правела всеки ден, достигайки половината от маратонската дистанция. Тя рядко боледувала и затова не обърнала внимание на простудата, която веднъж я притеснила. Нещата се проточили и тя усетила, че получава някакви усложнения. Започнали да я болят гърдите, вдигнала температура. Лекарят, при когото отишла, й съобщил, че освен настинката прави мастит и й препоръчал парацетамол и ибупрофен. Два дни по-късно Деби се събудила с ужасна болка в десния крак. Болките нараствали, очевидно лекарствата не давали ефект. Терапевтът решил, че става дума за тромбоза и насочил болната жена към клиника. Всъщност клетницата вече развивала некротизиращ фасциит, причиняван от бактерията Streptococcus pyogenes. Зловредният микроорганизъм буквално изяжда живата плът на човека и го докарва до смърт. Маститът на Деби бил причинен от А-стрептококи, които по неизвестни причини мутирали и започнали да атакуват здравите й тъкани.Състоянието на Деми в болницата постоянно се влошавало и тя изпаднала в токсичен шок. Лекарите я поставили в медикаментозна кома и премахнали цялата некротизирана тъкан на крака й между коляното и глезена. Когато Деби дошла в съзнание, била поставена пред дилемата: или да понесе безброй пластични операции – с непредвидим резултат, или да се съгласи на ампутация. Деби избрала втория вариант и се спасила.Скоро след операцията тя започнала занимания с инструктор. Научила се не само да ходи със спортната си протеза, но и да тича, като всеки ден увеличавала дистанцията. Според нейните думи в момента тя е в такава форма, каквато не е имала никога преди.

Дайте мнение и Вие тук!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите - Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути.

Потенциалното въздействие на биткойн върху традиционните платежни системи и услугите за парични преводи

Криптовалутите са темата на деня и са тук, за да останат. Казина, като SpinCity и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *