Неволното изпускане на урина не е срамно, потърсете лекар

Оказва се, че свръхактивният пикочен мехур съвсем не е рядко срещано състояние. От него страдат 19% от населението над 40-годишна възраст, посочва проф. Славов.

И отбелязва, че това нарежда свръхактивния пикочен мехур на едно от първите места по социална значимост, пред заболявания като белодробната астма и диабета.

Той се открива и при мъжете, и при жените,но се развива по-често при дамите.

Възможно е да се появи и в по-млада възраст – между 30 и 40 г.

А с напредването на годините честотата му се увеличава и при двата пола, разказва за проблема пред вестник „Всичко за семейството“ проф. д-р Чавдар Славов, дмн, който е завършил медицина във ВМИ-София, а по-късно и магистратура по здравен мениджмънт в УНСС.

Причините за развитие на свръхактивен пикочен мехур са невро-функционални.

Пикочният мехур е кух орган и поради това на пръв поглед изглежда прост, но всъщност е много сложен орган откъм своята рефлекторна дейност, казва професорът.

Дайте мнение и Вие тук!

Мехурът има две основни функции: едната е да съхрани урината, която постъпва от бъбреците, а другата е да я изхвърли навън.

Всичко това е свързано с различен механизъм на действие на мускула, който свива мехура, за да се изпразни, и на другия мускул, който пречи на изпускането на урина та.

Нарушение в мускариновите рецептори на мехура води до смущение в нервната проводимост, в “командите”, които получават мускулите – още преди да се е напълнил мехурът, идват сигнали за изпразването му. затова човек ходи толкова често до тоалетната.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Problemno Urinirane Pri Maje 01

Проблемно уриниране при мъже – Как да се справим с него

Късна нощ е. Вие сте в леглото с любимата или вече сте потънали в дълбок …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *