Коклюш – не подценявайте последствията!

От началото на годината до 20 август в страната са регистрирани 53 случая на коклюш. За лечение се дава живовляк, тетрациклин и др.

За същия период през изминалата година са доказани 28 случая, т.е. заболеваемостта се е увеличила почти двойно.

“Коклюшът е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis. Инфекцията е силно заразна и се предава по въздушно-капков път от болен човек на здрав.

Вижте и ТОВА: За лечение на коклюш с народна медицина се препоръчва живовляк.

Инкубационният период, т.е. времето от заразяването до проявата на симптоми, е от 4 до 23 дни, като средно е 6 до 14 дни. При новородени и кърмачета е по-къс”, обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ д-р Таня Маринова, общопрактикуващ лекар в ДКЦ 16 в София.

Медичката обръща внимание, че до средата на миналия век хората са боледували масово, имало е и доста смъртни случаи, но след въвеждането на имунизацията срещу коклюш заболеваемостта е незначителна.

Самата д-р Маринова от години не е имала нито един пациент с тази диагноза.

За съжаление не всички родители водят децата си на имунизация, на което най-вероятно се дължат регистрираните в последните години случаи.

Още нещо ТУК: От стандартното лечение най-предписваният антибиотик при коклюш е тетрациклин.

Имунизацията дава висока защита срещу заразяване.От коклюш боледуват най-често децата до 3-годишна възраст, включително и новородените.

Но се среща и в по-късна възраст.

“Демир

Заболяването преминава през три стадия: катарален, конвулсивен (спазматичен) и реконвалесцентен (възстановителен).

Дайте мнение и Вие тук!

Катаралният стадий продължава 10-15 дни, а при имунизирани – и по-дълго. Характеризира се с отпадналост, безапетитие, лека хрема, конюнктивит, кашлица, която се засилва вечерно време и не се облекчава от лекарства и затоплящи процедури. Може да има и леко повишена температура.

Поради тази симптоматика коклюшът трудно се диагаостицира в първия стадий.

През конвулсивния кашлицата се засилва, става еластична, болните имат серия от кашлични пристъпи, които са един след друг и хората буквално остават без въздух, докато накрая идва едно дълбоко вдишване (реприз).

Шумното вдишване е дало народното име на болестта – магарешка кашлица.

По време на пристъпите пациентите са със зачервено лице и конюнктиви, с издути шийки вени. Децата са неспокойни, възбудени. При по-тежките пристъпи лицето и особено устните посиняват заради недостига на кислород. Езикът е изплезен навън и също е синкав.

Възможно е кръвотечение от носа, кръвоизлив по еклерите (бялата част на очите). В края на кашличния пристъп се отделят жълтеникави храчки.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *