Съветите на специалистите трябва да се спазват дори и да се грижите за косата си у дома

Грижи за косата при тънък косъм, плътна коса и косопад

Мит е, че честото миене изтощава и омазнява косата. „Косата може да се мие всеки ден, това не й вреди”, казва фризьорката Мариет Манчева.

По-важно е продуктите, които се използват, да са за определения тип коса, както и правилно да се нанасят.

Шампоанът не се нанася направо върху косата, а с ръце се разнася от краищата към скалпа. Задължително е 2 пъти да се измива косата с шампоан.

Балсамът се слага от средата на дължината към краищата. А маската не се втрива в корените, добре е да престои 2 часа или поне половин час.

Върху косата се поставя найлонова шапка и отгоре кърпа. Затоплянето помага продуктът по-лесно да бъде усвоен от косъма.

След това се отмива хубаво. Новост са продуктите, които след впръскване в косата неутрализират неприятните миризми.

Ако имаме тънък косъм

Добре е да ползваме леки продукти за коса, за да не се слепва. Кристалите не са подходящи. При подстригване не бива да се етажира, тъй като изглежда още по-тънка. За да й се придаде плътност, има специални техники.

„Вафличките, които много жени си правят за по-бухнала естествена коса, са демоде, казва Мариет Манчева. – Има много продукти за обем но е добре фризьорът да прецени в зависимост от типа коса.

С различните видове шампоани и балсами за обем резултатите не винаги отговарят на очакванията. Понякога тънката коса се наелектризира и става по-суха.”

Дайте мнение и Вие тук!

Ако имаме плътна коса

Плътната коса страда от мазни корени и сухи краища. Хубаво е да се направи консултация с лекар, за да се установи дали не е на хормонална основа. В подобни случаи и най-скъпите шампоани и балсами не помагат, докато не се отстрани причината. Ако не е резултат от заболяване, се ползва по-тежка маска или балсам, които се нанасят само по краищата, без да се реши цялата коса, а само от средата надолу. Когато се ползват професионални продукти, не трябва да се сипва голямо количество, а само няколко капки от шампоана или балсама. Те са концентрирани и о се измиват, а като останат, при обработка-преса, сешоар или маша косата ще пострада.

При косопад

През зимата косата по-бързо се изтощава поради намаляването на витамините в организма и напролет тя започва да пада. Добре е след всяко измиване да й правим фрикция. Може и с продукт за ускоряване на растежа й.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В продължение на 5 минути с върха на пръстите на ръцете, но с ноктите, не с възглавничките, енергично се разтрива скалпът. По този начин се стимулира кръвообращението, което благоприятства растежа на косъма. Препоръчват се и ампули при косопад, които се ползват месец. Има и шампоани, лосиони, като някои се нанасят без отмиване.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *