Сърбящ скалп? Разберете какви са причините

Пърхот и себореен дерматит са сред най-често срещаните причини за сърбежите в скалпа. Какъв шампоан за сух скалп да ползваме, особено когато силно сърби?

Сърбящ скалп е често срещано заболяване на човека, най-вече при пациенти в напреднала възраст. Въпреки че може да се наблюдава и при подрастващите, сърбящия скалп се дължи на суха кожа и е заболяване на по-високата възрастова група. Сърбеж по скалпа е състояние, което може да се дължи на няколко причини.

Пърхот:

Това е състояние, при което се отделят люспи от мъртви кожи от нашия скалп. Обикновено това е физиологичен процес. Но при сенсибилизираните лица скоростта на отделянето на малките бели люспи ве много по-висока. Експозициите към високи температури, прекомерно производството на себум от мастните клетки на скалпа и някои естествени гъби са провокиращи фактори за пърхот.

Пърхотът може лесно да се лекува чрез специализирани медикаментозни шампоан и поддържане на скалпа суха. Такива са средствата на Юсерин (Eucerin), които лесно можете да намерите в интернет или в близката аптека!

Комбинацията от тези лечебни шампоани са разнообразни – селен, салицилова киселина, цинк пиритион и кетоконазол са основните съставки. Задължително погледнете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ: За най-добрите шампоани против косопад и при силно сърбящ скалп!

Дайте мнение и Вие тук!

Себореен дерматит:

Това е друг често срещан проблем за сърбящ скалп. Въпреки, че симптомите са доста сходни с пърхота, причината за себореен дерматит е различна. Това състояние едновременно засяга кожата на главата, лицето и челото, шията, гърдите и корема. Естествено срещащи се гъбички са основна причина за себореен дерматит, заедно с генетични причини, промени в околната среда и други. Хората с повече потни жлези са по-податливи към болестта. Недостигът на витамин В комплекс също играе роля при себореен дерматит. Най-честият симптом на болестта е широко разпространена плешивост. Лечението е същото като при пърхута. Добавяне на стероиди в тези препарати дава ефективни резултати.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Козметиката е не само средство за разкрасяване Eucerin Cosmetics

Топ 5 най-предпочитани козметични продукта от Eucerin

Козметиката е не само средство за разкрасяване. За милиони със суха, чувствителна и проблемна кожа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *