Орехите – идеалната храна за нашия мозък

Всички сме наясно, че ядки, съдържащи Омега 3, могат да имат големи ползи за нашия мозък и като цяло за здравето ни. Орехите са един от най-добрите примери за това.

Орехите съдържат Омега 3 и други полезни мазнини, за които е известно, че подобряват функцията на артериите. Проучване предполага, че в средиземноморската диета, ядки ще бъдат по-полезно, отколкото зехтин в храната.

Сега това не означава, че може да ядете нездравословни храни, а след това ги изплакнете с шепа орехи. Знаете ли, че във вашия мозък има не е повече от 60% структурни мазнини? За добрата работа на мозъка е добре да е снабден със здравословни мазнини като Омега 3.

Различни проучвания са показали, че децата, които не разполагат с достатъчно омега-3 са предразположени към хиперактивност, проблеми със съня и повече нервни изблици. Доказано е също така, че почти всички ядки предотвратяват риска от камъни в жлъчката. Смята се, че няколко орехи на ден ще помогнат за намаляване на риска от камъни в жлъчката с поне 25%.

Тялото произвежда мелатонин, хормон, който ни помага да не се чувстваме уморени. Орехите имат естествен източник на мелатонин в тях, което означава, че ако имате проблеми със съня те могатб да бъдат добра храна за вашето тяло. Хората, които работят нощна смяна трябва да ядат орехи, за да получат точното количество на мелатонин.

Трите омега мазнини, съдържащи се в орехите помагат да запазите костите си здрави, тъй като те намаляват по сила с напредването на възрастта. За да сте сигурни, че тялото ви ще получи това, от което има нужда, трябва да се консумират повече Омега 3 и Омега 6 киселини. Много хора смятат, че яденето на твърде много ядки ни кара да пълнеем.

Въпреки това, доказано е, че яденето на точното количество орехи (няколко на ден) може да помогне при лечението на затлъстяване. Проучване, проведено от над 8000 души, стигна до заключението, че тези, които не ядат орехи е 31% по-вероятно да напълнеят.

Хора на орехова диета намаляват размера на лошия холестерол с максимум до 6 процента.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Орехите – идеалната храна за нашия мозък
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *