За да запазим свежия си вид по-дълго време, ползването на суперскъпа козметика е недостатъчна

Храни, които ни разкрасяват и правят по-умни и здрави

Менюто трябва да е богато на храни, съдържащи антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, виновни за остаряването на клетките.

Кои продукти ни даряват отвътре с красота?

Орехови ядки.

Специалистите ги наричат “продукт на вечната младост”. И това не е случайно, защото ореховите ядки съдържат в големи количества витамин Е, който е мощен антиоксидант и защитава клетките от атаките на токсините и слънчевите лъчи, и коензим Q10. С годините се забавя неговият синтез и кожата губи своята свежест. Истина е, че ядките са много калорични. Но за еластична кожа на лицето са достатъчни по 50 г три пъти седмично.

Червени и оранжеви.

Плодовете и зеленчуците в тези два цвята са богати на бетакаротин – антиоксидант, който отговаря за обновяването на клетките. Те поддържат и тена на лицето. Хапвайте повечко моркови, червен лук, чушки, домати, червени боровинки, кайсии…

Кисели плодове.

Портокал, киви, грейпфрут и черна боровинка съдържат много витамин С. Той укрепва кръвоносните съдове и активира синтеза на колагена, който отговаря за плътността на кожата.

Дайте мнение и Вие тук!
Мазни риби.

Лицето ще е без бръчки, ако в менюто си включвате веднъж седмично сардина, сельодка, скумрия или сьомга. Те са източници на витамините А и D, както и на полезните мастни киселини омега-3.

Пълнозърнести каши и хляб.

Зърнените и бобовите продукти съдържат силиций, който стимулира изработването на колагена, както и витамини от група В, отговорни за обновяването на кожата. Те са чудесно средство за “измитане” на токсините от организма, от което кожата става по-свежа.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *