6 продукта, които възраждат женствеността през менопаузата

Необходима им е единствено мъничко помощ, която могат да открият чрез приема на тези няколко вещества:

Жен – шен

– научно доказано е, че някои от разновидностите на растението осезаемо подобряват физическото и психическото здраве на жените след настъпването на менопаузата. Ефективността се наблюдава най-вече по отношение на повишаване на настроението и осигуряването на продължителен и спокоен сън.Съществуват и предположения в посока на това, че американският жен-шен успешно неутрализира характерните горещи вълни.

Черният кохош

е друга билка, която се препоръчва на дамите, навлезли вече в менопауза. Съдържащите се в корените на растението елементи – органични киселини и фитохормони. Особено полезен е коренът срещу негативните последици на горещите вълни, както и при опасност от атрофия на влагалището. Характерните симптоми на менопаузата се повлияват в положителна посока и от

лененото семе и произведеното от него ленено масло.

Омега 3 мастните киселини, омега 6 мастните киселини, фибрите и витамините намаляват почти наполовина случаите на нощно изпотяване и с до около 35% горещите пристъпи. Приготвената от многогодишното растение

червена детелина

отвара стимулира действието на женските полови хормони, както и намалява артериалното кръвно налягане, характерно за периода на менопаузата. Съществуват и редица предположения, че билката оказва положителен ефект по отношение на естественото производство на естроген в тялото, но това все още не е напълно доказано.

Дайте мнение и Вие тук!

Калцият и витамин D също трябва да са неизменна част от приеманите от жените в менопауза вещества, тъй като тяхната роля е съществена по отношение на здравината на костите. Набавянето на калций може да става чрез консумацията на храни, богато на веществото, като специалистите посочват за жени до 50-годишна възраст препоръчителна доза от 1000 мг калций на ден, а над тази възраст – от 1200 мг калций. Важността на приема на витамин D произтича от факта, че благодарение на него калцият се усвоява от костите. Набавянето на нужните количества от витамина може да стане чрез излагането на кожата на слънчеви лъчи за около 15 минути всеки ден.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

зелен чай - Сенча, Инхуа, отслабване

Зелен чай: Ползи и вреди. Как и кога се пие. За отслабване

Зелен чай – истинските ползи на растението. Всички болести, при които помага. Може ли да …

Едно мнение

  1. Големия х*

    мога ли да си рекламирам тук в коментарите ? 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *