Киста: Ето на какво се дължи дискомфортът във влагалището!

Дискомфортът в областта на влагалището може да се дължи на бартолинит.

Бартолиновите жлези са разположени в задната част на влагалищния отвор и за отговорни за отделянето на слуз, от която зависи лубрикацията по време на сексуален контакт.

Факт е, че размерът на тези жлези е толкова миниатюрен, че те рядко могат да бъдат палпирани.

Когато обаче настъпи запушване на въпросните жлези, отделяният от тях секрет се задържа в каналите и води до разширението на последните.

Образува се киста, чийто размер може да бъде доста по-голям от този на самата жлеза.

Кистата лесно може да бъде усетена чрез напипване.

Вижте и ТОВА: Най-важното за поликистозни яйчници, което трябва непременно за знаем.

Причините за запушването на жлезите и съответно за образуването на киста и появата на дискомфорт в зоната на влагалището могат да бъдат различни, но най-често става дума за инфекция, предадена по полов път – хламидия, гонококи и други заболявания.

Дайте мнение и Вие тук!

Въпреки че бартолинитът или образуването на кисти не е свързано с болка и повишена чувствителност, самата поява на образуванието причинява дискомфорт и притеснения.

Ако на състоянието не се обърне своевременно внимание обаче, може да настъпи усложнение, да се появи абсцес и болка дори при покой, още при движение и сексуален контакт.

Именно затова се препоръчва посещението при специалист още при напипването на нетипично образувание в областта на срамните устни и влагалището.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Подробни симптоми на поликистозни яйчници

Поликистозни яйчници: Симптоми. Мнения за Кистоп. Лечение на киста с билки, лекарства, операция

Подробни симптоми на поликистозни яйчници и начини за лечение с билки, лекарства и операция. Антибиотик. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *