Когато става въпрос за медицинско лечение с лекарства за лош дъх, лекарите могат да предпишат различни лекарства в зависимост от конкретния случай.

Лекарство за лош дъх. Топ 5 най-добри

Когато става въпрос за медицинско лечение с лекарства за лош дъх, лекарите могат да предпишат различни лекарства в зависимост от конкретния случай.

Ако причината за лошия дъх е бактериална инфекция в устната кухина, например пародонтоза или възпаление на венците (абсцес на венеца), често се прибягва до антибиотици. Един от най-често предписваните е Метронидазол. Той ефективно се бори с анаеробните бактерии, които често са виновници за неприятната миризма. Лекарят може да предпише Метронидазол под формата на таблетки за определен период от време.

При по-упорити случаи на пародонтоза понякога се налага по-агресивно лечение. Тогава денталният специалист може да препоръча антибиотици като Доксициклин или Клиндамицин. Те спомагат за овладяване на инфекцията в дълбочина. Обикновено курсът на лечение с тях продължава между 7 и 14 дни.

Разбира се, антибиотиците са само част от цялостната терапия. Задължително е да се подобри оралната хигиена, която често е в основата на проблема. Може да се ползва и зъбен душ. Редовно миене на зъбите, почистване с конец и използването на антибактериална вода за уста като Листерин може значително да допринесе за свеж дъх. Листерин съдържа етерични масла, които имат доказан антибактериален ефект. Използването му по няколко пъти на ден намалява броя на вредните микроорганизми и освежава дъха. Помага и за премахването на т.нар гнойна торбичка на венеца, от която също мирише.

Lekarstvo Za Losh Dah 05 Halitosis

Вижте непременно и ТОВА: Видове антибиотик за лош дъх. Кое хомеопатично лекарство за лош дъх да вземем? Хапчета и пробиотици за лечение на халитоза.

Понякога обаче проблемът може да е извън устната кухина. Ако лошата миризма от устата не се повлиява от добра хигиена и антибактериално лечение, си струва да се помисли за други причини. Стомашно-чревни проблеми като киселини или инфекция с бактерията Helicobacter Pylori могат да доведат до халитоза.

В такива случаи лекарят гастроентеролог ще назначи съответните тестове като ендоскопия и дихателен тест, за да постави диагноза. Лечението тогава ще е насочено към първопричината – например инхибитори на протонната помпа при киселини и антибиотична терапия при инфекция с H. Pylori.

Други състояния, които могат да доведат до лош дъх “от вътре” са диабет, чернодробни и бъбречни заболявания. При съмнение за такива, отново трябва да се направят нужните кръвни изследвания и образна диагностика. Лечението ще зависи от конкретното заболяване.

Lekarstvo Za Losh Dah 04 HalitosisТака че, ако имате проблем с лошия дъх, първо трябва да се посъветвате със зъболекар. В много случаи подобряването на денталната хигиена и използването на антибактериални продукти за уста може да реши проблема. Но ако това не помогне, не се колебайте да потърсите съвет и от личния си лекар. Чрез задълбочена диагностика и правилно лечение, прясното ви дихание може да се върне.

Много хора страдат от лош дъх. Това е проблем, който е свързан не само с физически дискомфорт, защото по всяка вероятност е причинен от заболяване.

Но има и психически аспект – често хората, които страдат от миришеща уста, се дистанцират от останалите, гледат да странят от хора, а ако им се налага да общуват, това става от разстояние.

“Фигурин

В голяма част от случаите лошият дъх (халитоза) се дължи на гнилостни процеси, които протичат в устната кухина.

Lekarstvo Za Losh Dah 03 HalitosisАко е така, то избавлението от проблема не е толкова далеч – трябва да се повиши просто нивото на личната хигиена. За близо 80-90% от случаите именно това е избавлението.

Дайте мнение и Вие тук!

Лошият дъх обаче може да се дължи и на плаката. Това е невидимият слой от бактерии, които се образува в устата и които е предпоставка за появата на неприятното явление.

Кариесите, различните заболявания, които поразяват венците, също се определят като причина за явлението.

Важно е да се знае обаче, че миришещата уста може да се дължи и на здравословен проблем на белите дробове или на такъв, който е факт в стомашно-чревния тракт.

За да сте сигурни, че лошият дъх не се дължи на консумираната от вас храна, добре е за определен период от време да спрете пикантната, ароматната храна, да спрете да пушите, защото често и цигарите са причина за лош дъх.

Lekarstvo Za Losh Dah 02 Halitosis

Още нещо интересно по темата ТУК: Лечение на лош дъх от стомаха. Постоянен лош дъх в устата. Защо ми горчи в устата и мирише на гнило?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

пародонтоза

Пародонтоза: начини да я избегнем и как да я лекуваме

Що е пародонтоза, кога може да се развие. Как се лекува пародонтоза: консервативно, с операция, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *